Followers

Friday, February 06, 2009

Rumah Baru Kami...

Tadi hb keje 1/2 day sebab pukul 3 kami ada appointment dengan pemaju nak ambil kunci rumah. Rumah ni sebenarnya rumah kakak aku tapi disebabkan dia dah berpindah ke kampung suaminya di Bagan Datoh dan dia pun skrg ini ada masalah kewangan yang banyak, jadi dia mengambil keputusan untuk jual rumah dia ni. Kebetulan pula kami memang tengah cari rumah yang dah siap dan ready to move, jadi kami ambil sajelah rumah kakak aku ni. Terletak di Puchong - Bandar Bukit Puchong. Rumah kos rendah saje... tapi tak apelah. Apa nak buat. Dah itu saja rezeki yang ada. Beli rumah teres terbengkalai pulak, ish! tensen kenangkan rumah teres tu...
Lepas hantar Boy ke sekolah, kami ke Puchong. Hujan lebat ya amat jadi aku tak turun sebab takut anak2 kena hujan. Hb je turun berlari2an dlm hujan ke pejabat pemaju tu - Bukit Hitam Development untuk settlekan bayaran ambil kunci. Jom layan gambo2 yang sempat disnap...

Gambar ni disnap dari jauh - Lebuh Bukit Puchong yang masih dalam projek pembikinan. Tengoklah... atap pun pisang sesikat je... ye la umah kos rendah kan... flat... bukan apartment jauh sekalilah kondo... tapi alhamdulillah juga... rezeki dariNya juga. Amin...

Hb soh snap tag jalan ni... iyolah bang...

Gambar ni permandangan dari pintu masuk. Tu Berandala...

Ha nilah pintu masuk. Aku kena buat grill mcm rumah sebelah tu...

Kalau diikut-ikutkan rumah baru ni lebih kecil berbanding rumah yang aku duduk sekarang. Tapi nak buat macam mana, kan... rumah yang aku duduk ni rumah orang. Aku ni menyewa je... Jadi tadi kami dok sembang2 laki bini mngkin nnt pindah ke rumah baru aku tak bawak meja makan aku ni. Sofa pun mngkin tak bawak juga.
Tapi nak pindah pun mungkin dalam 2/3 bulan lagi. Hb dan aku sepakat nak renovate dulu rumah tu baru move in. Cadangnya nak buat mozek, kitchen kabinet, gril dan sliding door kat tepi pintu tandas tu. Terlopong je... maunye aku tak g kencing memalam kang. Udahle rumah bawah sekali. Elok je ade yang hai aku dari luar, hahaha!
Banyak jugaklah yang nak dibuat dan tentulah banyak belanjenye kan... InsyaAllah...dapatlah diadakan...


13 comments:

Nur Syafawati said...

wahh...ko dah dapat kunci kak..sonoknyerrr...ade rumah sendiri..kalau aku x sabo2 nak move out...x kisah la umah banglo ke,kondo ke,flat ker..janji rumah sendiri kak oi!!!xde la menyewa selama2nyer..huhuh..aku harap2 bertambah2 la keceriaan dan kegembiraan korang sekeluarga bile berpindah ke rumah sendiri yerk..aminnn....

pstt...jgn lupe wat kenduri kesyukuran pindah rumah yerk..ajak aku!!!hehehe

Eda said...

kak fiza..ye ye aku ingat umah yg ko duk sekarang ni ko beli..sewa lagi yer..tu yg ko citer aku wonder..erh byk betul kak fiza ni beli rumah...kuang3... kirenyer ni umah ke 2 ko after umah yg terbengkalai tu la yer... tak kisah la kak fiza yg penting ader tempat teduh sendiri dah syukur alhamdulillah..beso2 pun nanti susah nak kemas..hehe... kot2 umah yg teres tu last2 siap ke... yg ni leh sewakan ye tak?

hana said...

wahhh pija...tahniah dh ade umh sendrik! tkpe la... asal ader tempat berteduh kat mana sekalipon kan! tp bagus la dpt tingkat bwh skali takde la nk menapak tinggi sgt wpon ade lif! aku pon tk sabo nk nengok umah aku tuh! cam hutan gaknnyer! hehehe

saveme_zero said...

za...tahniah dah dpt umah baru. makan-makan jangan lupa OK...tu yg penting..hahahaha. Umah ko sekangkang kera pun aku sanggup datang. ko dpt umah bwh yer..untung weii..senang apa2 hal tapi dok bwh ni...kebersihan la kena jaga lbh skit. cepat renovate..geng-geng mak porno nak dtg mkn..hahahhaa

Noorma Ismail said...

Fiza, tahniah dh dapat umah sendiri, aku doakan umah teres ko tu pun disambung pembinaannya dan siap sepenuhnya, so bolehler ko pindah lagi lepas ni..umah flat tu, ko sewakan jer lah..nanti suruh boboy/mieza g kutip sewa mcm citer anak bapak..he,he,he..tp ko untung ler fiza, beli flat tingkat bawah sekali, senang nk basuh kete, tak payah naik tangga, problem lif, dll, macam umah teres la jugak tarafnya tu.Nk bagi sewa kat orang pun senang nanti.Idak ler macam aku, g cabut undi kononnya nk ambik ler tingkat satu ke, dua ke, tup-tup nun dapat tingkat 10, apo nk dikato....pandang jer lah dari bawah. Sayup

Mama Herda said...

waaa sonok & senang le umah bwh k.za..anyway slmat berpindah!!

Rafizah Nordin said...

sya,
terima kasih atas doamu itewww... amin...
klu ikut2kan mmg tak sabo tapi bile kenangkan nak pack barang, angkut dan pastu nak keluarkan barang dan susun balik ke rumah baru... mak oiii bukan sikit punye kerje. Teringat hari tu aku pindah dari rumah mak aku ke rumah yg duduk sekarang ni.seminggu pun tak sudah mengemas.rase nak demam kauuu

eda,
hahaha sangatlah aku setuju.umah beso2 klu pemalas mengemas mcm aku ni, mmg satu sen tak gune!

hana,
umah ni 5 tingkat & xde lif.mmg syukur sgt dapat bawah sekali.tp takut gak klu ada masalah paip sumbat ke hape.
tapi klu nak basuh kerete ke hape mmg senanglah.
aku ada 2 karpet mmg nak kene hantar cuci.nampaknya pospond la...basuh sendiri kahhhhh

sue,duduk bawah itulah masalahnye kan...kene pulak org atas aku pangai h***m j***h punye.buang sampah merata2...harap2 tak dapat jiran yg camtu la...makan2... tunggggguuuuuu

noorma,
aku pun harap2 umah teres tu siap dan kami memang nak dok umah teres tu.rumah flat ni mmg nak disewa.beli dan pindah ni tuk sementara saja dari terus menyewa umah sekarang,kan.mak oii tingkat 10??? mmgla sayup...

Rafizah Nordin said...

her,
terima kasih...2/3 bulan lagi kot baru pindah.mau bikin dulu itew rumah, heeee

ai said...

musti kau lega dah dapat umah sendirikan? cam aku ni la..x kisah la kos rendah ke, kos tinggi ke.. ;P yg penting umah sendiri! Insyaallah, ade rezeki nnt beli la umah yg lagi beso..

Erny Sabrina MN said...

Salam Kak fiza...

Tahniah..dah dapat rumah baru...ermm yang penting rumah sendiri...seronoknyer...eny pon tengah survey2 kat area saner rumah nak beli tapi x der rezeki lagi la...

Anyway...buat makan2 jgn lupa jemput rumah eny kat puchong perdana ajer..dah dekat dah tuh...
Selamat merenovate rumah...

Rafizah Nordin said...

ai,
mmg la lego...heee

eny,
insyaAllah akak akan jemput nanti ye...

Mat Gebu said...

Waa..bestnya rumah baru..Tak kesah besar ke kecik ke, janji rumah sendiri....Nanti boleh leer buat "perjumpaan mak2 ayam" kannn..ahaks!!!

Rafizah Nordin said...

CMG,
nak join ke?muahaha!!!sgt bbesar hati klu chef diva ni sanggup turun all the way from johor to my housewarming party nnt tau...jom....

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)