Followers

Wednesday, August 12, 2015

Rinjani - Lombok - Indonesia - Day 6 (Last Day)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, akhirnya sampai ke entri yang terakhir. DIA mengizinkan perkongsian ini. Segalanya sudah tercurah. Untuk kenangan di kemudian hari. Insya Allah :)

 Dari semalamnya semasa baru sampai, bot baru berhenti kat depan plaque 'TRAWANGAN' ni, aku dah aimed... aku mesti bergambar dekat sini. Kalau xde gambar kat sini, sama macam aku xpegi sinilah... hahahaa

Hari terakhir di Lombok, Indonesia. 
Destinasi makan angin terakhir -  Gili Trawangan.
Sebelum bertolak, sarapan pagi, siap... jalan2 sebentar. Tangkap2 gambar. untuk kenangan.
Bapak Firman pagi2 sudah muncul. Begitu sabarnya menanti kami2 ini. 




2 gambar di atas yang sy whatsapp pada en suami... sy nampak kurus katanya. 
Hahahaa sungguh aku tak percaya. Kerja2nya makan, makan dan makan saja!


Sungguh, saya tidak banyak bawa tudung. Selendang inilah sehelai. Sehelai inilah yang saya pakai dari Malaysia. Ape punya kalut xtaulah. Padahal kalau bawak sehelai dua lagi x jejas ruang dalam beg pun. 


Pagi tu semasa berjalan2 ambil gambar, mata memang dah melilau nak beli jagung. Tapi tak nampak. Mungkin masih terlalu awal pagi. Memang dah nak hampa rasanya. Elok2 sampai tempat naik bot, nampak ada pulak. Aku tak peduli, bot dah menunggu, aku order jugak. Biarkan orang bot dan kawan2 menunggu. Lepas tu Niza pula order sama. Hahahaaa

Kami di bawa ke sebuah gedung menjual baju dan cenderahati - Lombok Exotic. Aku belikan t-shirt utk en asben dan anak2. Habis dekat rp300.000 jugalah. Owh semalam masa di Gili Trawangan, ada juga temankan Dib jalan2. Dia nak beli baju2 utk sourvenir. Takde pulak yang aku berkenan. Rata2 baju tshirt di sana dijual dengan harga rp75,000. sehelai.

Antara sebab aku berjimat ni juga adalah kerana aku nak beli pisang cheese. Ada kawan cakap, dia beli. Aku memang suka pisang cheese tu. Tapi ketika kami singgah di satu toko menjual barang makanan tradisi Lombok, pisang cheese tu kehabisan stok. Haiiiilah! Memang takde rezeki nampaknya. 


Kata Bapak Firman, ini adalah sebuah masjid yang menjadi kebanggaan Lombok. 

Kemudian itu Bapak Firman bawa kami ke Mataram Mall. Tak dapat nak lepas bebas berjalan sangat kerana masa yang diberikan terlalu suntuk. Bapak Firman risau kalau jalan macet dan kami terlewat sampai ke airport. 

Di Mataram Mall, kami di bawa ke sebuah kedai menjual hiking gear. Huishhh murah giler!!! Seluar, beg, topi, kasut... semuanya boleh dikatakan murah2 juga. Adalah aku terbekenan kasut. Nak belikan untuk en asben. rp300.000. (rm60++) whatsaap en asben gambar tp dia x online. Kang beli tak berkenan pulak. Kalau 1 size bolehlah aku pakai. Aku dah dalam van baru dia balas. Dia nak... emppp memang takdelah jawabnya. 
Dapat aku beli sehelai snow cap utk Boy. Nak beli juga seluar hiking kononnya since murah benar... tapi size xde. Tak terfikir nak beli kasut utk diri sendiri. Kan kasut dah bagi pada anak Bapak Mahdar???

Kat Mataram Mall ni juga aku beli sehelai tudung. Hihihii Tudung bawal je pun. Kat situ juga aku tukar tudung. Siap suruh dia gosokkan sekali. rp30.000 (rm7+). Oklah tu.... nak beli tudung lain macam fesyen orang2 tua je semua. Tak berkenan pulak. 

Kami rindukan nasi yang kami makan semasa hari pertama menjejakkan kaki di Lombok. Makanya kami request utk makan di Restoran Bulap Puyuh itu kembali. Restoran itu pun berdekatan dengan airport. Sedang eloklah sangat. 


Makan ini lagi... rasa macam nak tapaw hahahaa!

Kami sampai awal di airport. Berlegar2 di airport yang takde ape2 ni. Menghabiskan duit yang masih ada dalam simpanan. Eja pinjam rp3000.000 kemudian bayar semua dengan duit Malaysia :)
Sebab aku tak ambil kg utk flight, aku tumpang Wan dan Kak Jijah. Sebab rp aku masih banyak, aku bayar kat Wan dengan rp. hihiii. Thanks Wan :)

Dah masuk balai berlepas, jumpa kedai jual mutiara Lombok. Adalah beli cincin 2 bentuk dan seutas rantai tangan. Demi nak menghabiskan duit rp ni, aku beli ashtray dan sehelai seluar batik. Sedap sarung seluar tu :) Habis! Habis! Habis!

 

Jom balik!!
Muka masing2 semua terbakar.
Hahahahaaa

http://fizanordin.blogspot.com/2015/07/mendaki-rinjani-lombok-indonesia-part-1.html
http://fizanordin.blogspot.com/2015/07/mendaki-rinjani-part-2.html
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5724259374225326620#editor/target=post;postID=2806074511365447661;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=4;src=postname
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5724259374225326620#editor/target=post;postID=2007927796508380359;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=3;src=postname
https://www.blogger.com/blogger.g?
blogID=5724259374225326620#editor/target=post;postID=5365703653662263334;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=2;src=postname
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5724259374225326620#editor/target=post;postID=328826316300177731;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=1;src=postname
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5724259374225326620#editor/target=post;postID=1875249753386962777;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=0;src=postname


Monday, August 10, 2015

Rinjani - Gili Trawangan - Indonesia - Day 5 (Part 2)

Menunggu bot sampai... untuk ke Gili Trawangan.

Tak perasan jam berapa kami sampai di Gili Trawangan. Untuk sampai ke pulau Gili Air ni, kami naik sebuah bot lebih kurang 15 minit. Macam tulah... xlama sangat. Tambang bot sudah termasuk pakej. Begitu juga dengan penginapan di Pulau Gili. Sudah termasuk dalam pakej. Hanya makan minum dan shopping atau hendak beraktiviti kena guna duit sendiri. 

Oh ya, lupa nak maklum, Aku tukar duit sebanyak Rp2j untuk trip ni. Kayo mak cik kalau dengarkan perkataan juta tu kan... hakikatnya duit Malaysia baru (BARU???) ada rm560 (rm280/rp1j). Tapi as always, aku ni yang sering berfikir seribu kali untuk membeli segala sesuatu, jadinya duit aku tak banyak berganjak. Sometimes aku setuju dgn statement arwah mak : "Pizah ni kedekut..." Adoilah haiii Jimatla.... jimatla.... jimatla.... bukan kedekut!


Teringin jugak nak naik, tapi xde geng :)

Di Gili kami ditempatkan 2 orang utk 1 bilik penginapan. Aku berdua dengan Eja sebilik. Dib dengan Izzi dan Niza bersama Kak Jijah. Lepas letak beg, kami keluar makan. Bapak Firman bawa kami makan di salah satu gerai makan berdekatan dengan pasar basah. Owh maaf, aku tak boleh nak terima makanan mereka. Tapi demi untuk kelansungan hidup (cecewahhh), aku telan juga. Kata Bapak Firman, gerai itu selalu dikunjungi oleh Uncle Rashid. 

Asrul, Haikal dan Eja beria2 nak snorkeling. Aku ni follow aja. Teringin juga sebenarnya. 1st time lah katekan... jadinya terujalah juga. Bayaran yang dikenakan rp75.000. Dibekalkan dengan peralatan dan sebuah bot akan membawa kami ke 1 kawasan. Aku dan Dib orang baru. Terketo2 masa nak lompat masuk air dari dalam bot. Sebab ade pakai safety jacket timbullah. Kalau tak... lenyaplah dlm air tu hahahaa


Seorang lelaki attendant tu bawa aku dan Dib. Dia pegang tangan dan bawa jalan2 tengok dasar laut. Mula2 oklah... lama2 aku naik pening. Teroleng2 je... terus naik atas bot. Pastu mulalah... nak muntah xboleh nak muntah. Rasa goyang sangat. Masa tu rasa nak suruh dorang semua naiklah atas. Nak ajak balik aje dah. Kalau muntah mungkin boleh lega. Tapi masalahnya tak mahu muntah. Rasa tak selesa sangat. Spoil!

elok turun bot, pening2 beransur hilang...
hahahaa nakai sungguh!

Eja, Izzie, Niza, Abg Nua, Asrul dan Haiqal bukan mainlah seronoknya dalam air tu. Lepas gian beno nampaknya hahahaa.... tapi dekat2 nak balik tu Eja naik atas... pening juga. Muntah dalam laut. Laju2 ikan datang hihiiiii Yang lain2 tak follow. Macam Kak Jijah, katenya nak cari tempat mengurut. Bila dah pening gitu, mulalah rasa nyesal. Lebih baik takyah follow. Tapi xapelah... mungkin sebab pertama kali dan x biase... memang camtulah kan....


 
Naya... naya...
pecah tembelang, rupanya Izzie tak reti bawak basikal. Jadi seseorang kena relakan diri untuk tumpangkan dia. Terima kasih, Wan :)



Sampai ke bilik dari snorkeling tu, mandi2... terus lena masing2. Sedar2 dah petang dalam pukul 5 klu tak silap. Itupun Wan ketuk pintu bilik kejutkan. Kalau tidak agaknya mahu jugak tergolek2 atas katil. Aktivit petang itu, berbasikal sekeliling pulau. Bapak Firman sudah sedia menunggu. Bayaran yang dikenakan rp75,000. juga. Kalau orang lain katanya rp75,000 tu utk 1 hari saja. Untuk kami sebab di bawah uncle Rasyid, petang ini pulangkan basikal, jika esok pagi mahu guna lagi pun masih boleh gunakan. Tiada bayaran dikenakan. Tapi esoknya tu mana ada masa nak berbasikal lagipun. Ish!!!

Masa berbasikal tu, aku dan Eja nampak orang jual jagung bakar di tepi jalan. Berhenti. Eja saja yang beli. Aku tak teringinlah pula walaupun aromanya wallah sedap juga. Aishhh sedap pula. Jagung bakarnya tak sama mcm yg jual di pasar2 malam sini. Kalau kat sini hanya sapu dgn marjerin dan tabur garam saja. Di sana, ada pilihan nak yang pedas, yang manis pedas. Sedap.... 

 Senja di Pantai Gili Trawangan...

Malamnya kami pakat2 untuk makan di salah sebuah kedai seafood di Gili tu. Boleh tahan murah juga. Masing2 donate rp100,000. Kami ajak Bapak Firman untuk makan bersama. Since esok merupakan hari terakhir kami bersama beliau.

Makanan yang dimasak boleh tahan sedap juga. Alhamdulillah, kali ini tekak aku boleh terima. Mulanya nak meratah saja tapi kemudiannya ambil juga nasi. Mujur tak bertambah ngeeeee


Aku dan Eja... moga persahabatan kekal abadi, amin!!
Baju yang aku pakai tu aku beli semasa di Cottage Sinar Rinjani - rp75,000.00 (rm21.00).
Seluar tu pulak Dib bagi. Buah tangan semasa dia ke Pulau Pinang kalau tak silap. Berjanji kononnya nak pakai sama2... sekali Dib sendiri yang tak bawak. Caitt!



Kuih muih dan kek2 berbagai2. Boleh tahan murah juga.... aku tak ingat dah harganya. Tapi masa tu kami beli juga nak merasa dan sebab murah....


Friday, August 07, 2015

Rinjani - Senaru - Indonesia - Day 5 (part 1)

Bergambar kenangan di Air Terjun Sendeng Giler

Alhamdulillah, semalamnya tidur boleh tahan lena dan selesa. Dah mandi, bersih2kan badan. Seronok sungguh dapat air. Kami dapat sebilik 4 orang. Ada 2 katil queen size. Lagi 2 orang, Kak Jijah dan Niza tinggal 1 bilik berdua. Kat sini hanya penginapan kami termasuk dalam pakej. Makan sendiri2 bayar. Cottage ni ada sediakan makanan juga. Jadi tak payahlah susah2 payah nak keluar mencari.

Pagi2nya jam 8 sudah berkumpul. Sarapan dan sembang2. Kemudian kami di bawa oleh salah seorang pekerja Cottage Sinar Rinjani ni ke Air Terjun Sendeng Giler. Boleh layan gambar2 di bawah. Berjalan kaki lebih 15 minit juga. Kami tak mandi di sini. Hanya ambil2 gambar saja. Kemudian lajak lagi ke dalam. Ke Tiub Kelep pula. Di sini kami mandi. Airnya nauzubillah sejuk. Adalah 2 3 lagi benamkan kepala, sudah di ajak naik. Ish... rasa2 sejuk baru nak hilang udah diajak pulang, hahahahaa

Bukan apa... masa suntuk. Jam 10pg sudah berjanji dengan Bapak Firman. Kami akan berangkat keluar dari Sinar Rinjani ke destinasi seterusnya - Gili Trawangan.

 

 


Perjalanan pulang, kami - Wan, Abg Nua, Niza, Dib, Izzie, Eja dan aku berjalan dalam terowong air. Kata budak yang bawa kami tu memang terowong itu boleh berjalan dalamnya. Gelap sikit tapi fun. Airnya deras menolak kaki tapi masih boleh dikawal. 

Masa tu yang teringat dalam kepala aku tak berani nak pegang tebing2 tepi tu. Geli dengan tikus. Seskali teringat juga kot ada ular. Tawakal aje... Dalam gelak2 tu baca2 jugak ape yang patut. Niza ada ambil video semasa berjalan dalam terowong tu tp gelap. Dengar suara je la...


Bergambar kenangan di luar cottage kami. Gambar dalam tak boleh... selerak!


Sarapan pagi.... sebelum ke air terjun Senaru.
Ruang makan berada di dalam kawasan Cottage Sinar Rinjani.


 

Permandangan indah sebelum memasuki kawasan hutan menuju ke air terjun. Agaknya inilah padi bukit. Hijau, kawasan desa.... tenang sangat...







Bawah ni gambar2 di Tiub Kelep. Tak tahulah pulak ape makna Tiub Kelep. Tapi permandangannya memang indah. Air terjunnya tinggi. Memang dah diingatkan oleh Uncle Rashid dari Malaysia lagi, masa pergi air terjun ni jangan berani2 pergi di bawah pancuran air terjun tu. Bahaya. Bawahnya kita tak tahu macam mana. Silap2 macam washing machine. 

  

Amboi... masa kami sampai, geng2 lelaki ni dah tiruk lentok dah. Bukan main lagi. Tu pasal masa kami baru nak berseronok2, badan baru nak hadam kesejukkan tu, udah dipanggilnya naik. Ish3... xpatut betoi hahahaa


 




 

Pergi ke air terjun ni betul2 sehelai sepinggang. Tuala pun tak dibawa bersama. Sebab memang ingat balik nanti pun basah2 juga. Sampai2 ke cottage, baju dah separuh kering. Seluar tight aku memang kering sungguh dah.... Pakai sandle macam dalam gambar jadi memang takde masalahlah....

Sampai di Homestay, van yang akan membawa kami sudah menunggu. Bapak Firman juga sudah ada. Disuruh kami segera ke bilik dan keluarkan beg2 semua untuk disusun ke dalam van. Destinasi seterusnya... Gili Trawangan :)





















Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)