Followers

Wednesday, May 17, 2017

Gunung Raya, Langkawi

Assalamualaikum...
Tergerak pulak hati nak kongsi2 kenangan, salah satu destinasi kami semasa holiday singkat ke Langkawi kelmarin - 11.5.2017 (Khamis) - 13.5.2017 (Sabtu). Holiday sekali menjenguk anakanda di sana. Aku pergi dengan Kak Reen je berdua. Baby dan EJ tinggal rumah dengan papa. Dorang pun bukan minat nau nak ngikut. Gitulah anak2 aku. Elok gaklah... takla besar bajet RM mama huhuuu

Kak Reen ni merupakan kawan FB aku. Dah lama jugalah friends di FB tapi mesra gitu2 je. Takdir DIA, anak2 kami dapat belajar di Kolej Vokasional Langkawi sama2. Cuma bidang pelajaran yang berbeza. Anak Kak Reen bidang Bakery sementara Boy bidang Pelancongan. Tapi anak Reen -Erham yang aku lebih senang panggil Adik, masuk intake pertama. Boy intake kedua.

Kami...

Di atas ni gambar dah sampai atas. Sebelah pintu masuk ke menara.
Bayaran rm10 untuk naik ke menara. Boleh nampak seluruh Langkawi dengan permandangan yang indah dan cantik. Tapi dapat tengok sekejap je sebab lepas tu dah diselimut kabus. 

Sayang juga tempat cantik macam ni tapi tiada pengunjung. Apa dan di mana agaknya silapnya ya. Spa yang dah rompong pintu bahagian bawahnya. Cafe yang sudah kosong tiada kerusi dan meja. Tapi pool nampak masih berjuga. Air bersih, biru dan dinding pun tidak berlumut. Agaknya staff buat mandi kot... tu yang elok baik keadaannya.




Percutian kali ini kami sewa sebuah kereta Bezza. Kereta baru, merah merelit! Alhamdulillah... dapat harga istimewa sebab kali kedua sewa kereta dan mungkin tuan kereta puas hati dengan displin aku memulangkan kereta dia pada kali pertama dulu. hahahaa!
Cuma sebab kali ni dapat kereta baru, staff dia minta rm50 sebagai deposit. Aku yang tak keluar duit lagi masa tu terpaksa bagi duit singgit2. Hambikkkk! Takpela, singgit pun duit jugak...

So, perjalanan naik ke atas Gunung Raya tu dalam 30 minit lebih jugakla. Naik Genting Highland pun aku tak pernah drive sendiri. Menuruni Cameron Highland pernahla drive, tu pun bawak kereta Cik Dib masa panjat Irau (klu tak silap). Alhamdulillah, ada sedikit kepakaran memandu kereta, jadi takla cuak. Tapi penuh hati-hati dan fokus dengan pemanduan.

Jalan 2 hala tapi kecil dan berselekoh tajam juga ada ketikanya. Jalan pun penuh daun2 kering. Sepanjang perjalanan naik atas tu, adalah berhenti untuk ambil gambar. Memang ada di sediakan ruang untuk parkir kereta. Dan sesekali selisih dengan abam2 motor berkuasa besar.

Habis hatilah Boy yang memang berhasrat besar nak mendapatkan sebiji nanti. Kena pula Kak Reen pun peminat motor besar. Memang ngamla 2 orang tu. Aku layan je la... Nak kata minat tu takla 100%. Nak kata tak suka pun tak juga.





Kasihannya tangga ini terbiar cantu. Berhajat jugakla aku nak turun bawah tu tengok apa yang ada. Tapi dah petang sangat dan kami pun agak rushing. Nak hantar Adik dan Boy balik asrama dan kami pula perlu bergegas ke airport mengejar flight pukul 6 petang. 

Masa berlegar2 kat bawah menara tu, nampak couple mat saleh berjalan kaki. Kak Reen meramah mesra bertanya. Katanya, mereka berjalan naik dr bawah ke menara tu. Ambil masa 2 jam lebih. Ok, couple tu buat aku pun menanam hajat satu hari nanti nak berjalan kaki je naik ke menara tu. Selalu hiking dalam hutan. Kalini lain sikit. Hiking atas jalan tar ke Menara Gunung Raya. In sha Allah!





Tak berapa lama berada di atas atas Menara, kawasan di selubungi kabus putih yang tebal jugak. Sejuk, nyaman... best! Tapinya tak nampak la view hahaaa! 

Lif terbukak je terus nampak pintu kaca yang bermangga macam dalam gambar kat atas. Jejambat tu aku rasa menghubungkan menara dengan bangunan hotel di sebelah sana. Sebab berkabus, tak nampak le dalam gambar ni. Kat atas tu ada teh herba. Boleh minum- percuma! Aku tak minum...

Apa-apa pun seronok juga dapat berkunjung ke sini. Tak sia2 juga memandu naik ke atas. Emp, terpulang jugaklah pada interest masing2 ye. Kalau korang memang jenis suka tengok permandangan, mmg bestla g sini. Actually, klu kata activity, memang takde sebarang aktivity pun kat sini. Semata-mata naik atas tu untuk bergambar dan tengok permandangan je.

Ok. Moga jumpa lagi di lain entry :D

Thursday, June 09, 2016

Cooling Rack - Toy Baru


Assalamualaikum... Ramadhan hari ke 4. Alhamdulillah, in sha Allah, hingga ke penghujung hari untuk hari ni.

Salam sejahtera :)

Ni la ada nak kongsi. Nak buat kenangan juga untuk diri sendiri. Dekat2 nak raya ni memang tray akan bersepah2... atas kerusi, atas meja. Habis sampai ke atas meja kerja encik suami pun susun tray. Bila dia balik kerja n buat kerja dia, meja dah tersusuk tray... memang kena sound lah setepek. Maka tersipu2lah I mengalihkan tray2 itu. Kihkihkihhh

Masalahnya dengan tray oven soner ni. dia tak bertebing, Jadi tak boleh nak susun bertingkek-tingkek. Kena letak merata. Huhuu

Makanya berusahalah menempah cooling rack ni. Tempah kat kedai besi je uolls... Harga lebih murahlah berbanding yang dijual di kedai bakeri dan kedai peralatan tu sume. N ofcozla kualiti besi berbeza. Ni guna besi, bukan stainless steel. Tapi okla kan... asal ada jasanya untuk aku, alhamdulillah dah!

Harga rm180
10 tingkat.
gab 4inc setiap tingkat.
Minta letak roda, senang nak alih2 kotla nak dialih2kan.

Hah, gambar bawah ni hakak velanja sekeping gambo tray dengan isiannya. Dalam tu Double Choc Cookies nama dia. Menunggu untuk di bako. Ni antara biskut jualan hakak diknon. RM25/45pcs. Promotelah sekali, alang2kan... sorry, tak boleh pos. Kot ada yg berkenan nak ngoder, boleh wasap hakak 017 3113 226. Sekitar Puchong dan berdekatannya. Yang boleh ambil sendiri atau jumpa di meet point, kotla hakak ade nak g kawasan berdekatan korang...

okbaiiii!


Wednesday, June 08, 2016

Rendang Daging


Assalam, semalam den merondang hiihiii
Sebenarnya hajat nak merendang ni dah dekat sebulan. Tapi terpendam je. Daging dalam freezer pun sejuk beku je lah sejak sekian lamanya. Macam2 halangan yang tak munasabah pun. 90% sebab malas. Selebihnya sbb nak tunggu guna gadget barulah... itulah, inilah. Hemp... macam2!
Tapi alhamdulillah, terlaksanalah sudah niat di hati.
Cerita pasal gadget baru, nanti-nantilah kita review ek. Gadget pun masih duduk dalam kotak lagi tu ha...

Resipi rendang camni pertama kalilah buat. Cewahhhh, macamlah selalu sangat merendang, kan...

Aku agak suka jugaklah dengan rendang camni. Warna kejadian dia pun agak menggoda pandangan mata juga. And semalam ada jugak tanya encik asben, nanti raya rendang ini jadi salah 1 juadah dan dia kata ok, not bad!

Wow, baru nak masuk 3 hari puasa ni dah berkira2 juadah untuk raya, uolls!!! hihiii
Berhajat dan berangan tu free, kan. So apalagi... ;) N masih belum terlewat juga nak ucapkan SELAMAT BERPUASA untuk semua.

Okeh, jom check it out the recipe. 
Aku dapat ni dr Tuan Khairul Hakimin Muhammad yg beliau share kan resipi serta langkah demi langkah di Facebook. Mudah yakmat!

Bahan-bahan:

2kg daging lembu / boleh juga tukar kepada 2kg ayam. 
5 inci halia muda** 
1 inci lengkuas** - aku tak guna
3 inci kunyit hidup**
3-5 biji cili merah**
Segenggam cili padi **
2 biji bawang besar**
5 ulas bawang putih**
3 sudu besar cili kisar
2 helai daun kunyit
3 batang serai
1 cawan santan pekat - aku guna susu cair 
2 sudu besar kerisik
3 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1/4 gula kabong atau 1/4 cawan gula melaka
Garam secukup rasa.

Cara-cara:
1. Blend semua bahan bertanda * dengan 1/2 cawan minyak masak.
2. Panaskan kuali dgn sedikit minyak masak.
3. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
4. Campak kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau sekejap dan masukkan cili kisar. Masak hingga pecah minyak. Pastikan dia betul2 pecah minyak sbb ada guna lengkuas tu. Takut ada perut yang tak tahan.
5. Masukkan daging. Biarkan merenih sebab daging akan mengeluarkan air. Biarkan seketika.
6. Masukkan serai yang dititik. Masukkan juga santan dan kacau rata.
7. Apabila pes sudah memekat, boleh masukkan daun kunyit dan kerisik. 
8. Dan nampak pecah minyak sikit, masukkan gula kabung.Secret weapon nak bagi lemak manis rendang tu, kata tuan punya resipi ni. Hancur2kan sikit supaya dia cepat larut dlm masakan tu. Perasakan juga garam.
9. Rasa, daging dah cukup empuk atau belum. Kalau masih belum empuk, teruskan memasak dgn api kecik 10-15 minit. 

Ok, selamat mencuba.

Sunday, June 05, 2016

Biskut Raya 2016

Assalam, salam sejahtera...

Jom check out Biskut Raya 2016 yang ada dijual di Fiza-On9booth.
Kepada yang berminat nak mendapatkan boleh whatsapp 017 3113 226. Lokasi sy di Putra Perdana, Puchong. Bagi korang yang berdekatan atau yang senang nak jumpa/ambil, jomlah cuba dan merasa biskut yang sy jual ni. In Shaa Allah, sedap2 belaka. Huhuu



Agar-Agar Kering
Pelbagai warna-warna ceria!
rm30/1kg
rm16/500g
*boleh POSLAJU/KURIER*
- harga di atas tidak termasuk kos pos -


Double Choc Cookies
rm25/45pcs
Menggunakan coklat Kandos.
Maaf, tak boleh POSLAJU/KURIER, melainkan anda sanggup terima bungkusan dengan rela hati apa juga keadaannya. Faham-faham sajalah :(


Choc Hazelnut Cookies
rm25/90pcs
Biskut berinti coklat hazelnut cair yang crunchy.
Bertahun dah jual biskut ni. Setiap tahun, ada pelanggan tetapnya.
*BOLEH POSLAJU/KURIER*
.
.
.
.
.

Sebarang Pertanyaan/Tempahan, whatsapp

017-3113 226 
(Fiza)

Terima kasih.

Tuesday, May 24, 2016

Novel2 Lama Dan Terpakai Untuk DiLepaskan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ni la dia haaaa... dah berkurun rasanya hasrat ni terpendam. 
Nak let go novel2 lama ni. Masa pun takde nak melayan baca membaca. Nak jaga apatah lagi. 

Boleh tahan banyak juga koleksi. Teringat masa pindah rumah... novel saja 5 6 kotak. Berat dia jangan bayanglakan. Sampai mengeluh kawan2 asben yang tolong angkut barang.


Nak let go, nak jual. 
Kalau ada yang berkenan dengan novel2 lama ni, bolehla hubungi sy - 017 3113 226. 
Sy nak jual murah2 je ni.

Actually ada banyak tajuk lain lagi. Kalau nak upload semua kat sini, haiiii sampai pagilah kejenya.
So ini hanyalah sebahagian saja ye.



Atau korang boleh juga berkunjung ke blog sy yg lagi satu kat sini:-


Haaa dlm blog atas ni mmg khas update utk novel2 saja.



Ok, thanks!

Friday, May 20, 2016

Biskut Sarang Semut


Assalamualaikum, selamat sejahtera...
Ello, ello, ello!!!

Hemp, mudahnya dengan FALCON. Nak buat biskut sarang semut jadi mudah.
Tak payah sibuk nak menyagat sampai rasa haus ibu jari dan jari telunjuk. Sebab part last mesti kena sagat guna 2 jari ni. Yang pernah buat, mesti faham apa yang sy maksudkan.

Dengan Falcon, mudah. Guna pisau plastik je. Nanti senang-senang kita upload video ok.
Kelmarin buat, lupa plak nak amik video.

Ok, ni salah 1 biskut dalam list jualan utk Aidil Fitri nanti.
Kita jual murah2 aje... rm23/50pcs
Ada yang berkenan nak dapatkan boleh whatsapp 017 3113 226. 

Ada jugak biskut lain macam Almond London, Green Pea Cookies, Dahlia Coklat, Dahlia Klasik dan Tat Nenas. Hot Sale kite Tat Nenas tu. 
Alhamdulillah, ada regular customer setiap tahun.

Nanti kite upload gambo biskut2 jualan sekali details harga ok. Serikan raya anda!
Ececewahhhh

Kawan2 yang nak dapatkan FALCON, detail ada kat bawah ye.
Contact akak sayang kita ni - Kak Enon.
Ramah giler orangnya. Cakap lembut, baik hati.

FB: Zai Non
Contact No: 017-675 1909
Lokasi: Kompleks Penjaja Sebelah UTC, Keramat.

Berbaloi2 memiliki benda ni. Yang bisnes ke... yang tak bisnes pun takde salah beli. Yang penting tak malas je hihiii

Sunday, February 21, 2016

Jalan menuju ke langit...?

Assalam :)

Masih cerita masa cuti-cuti CNY yang lalu. Tapi ni n3 pendek ajelah...
Nak kongsikan apa ketika dalam perjalanan dari Desaru, Johor ke Melaka. Kalau korang tanya kat mana exactly akan nampak ni, memang aku tak tahu nak explain. Perjalanan kami ni mengikut GPS je. Kalau dibawaknya berpusing jalan jauh pun, kami redha je follow pasalnya memang zero pengetahuan! Hahaa


Korang tengoklah gambar atas ni... tengok yang memuncak di atas tu. Aku ni kerut-kerut kening pandang. Lama jugak aku dok mengamat apelah yang mencodak depan tu. Berbalam-balam kelabu je... kena fahamlah, pandangan mata zahir dengan pandangan dari lensa kamera yg dah diabadikan di gambar lain sikit.

Dah lajak perjalanan dan jalan tu macam menurun dari bukit barulah...... dan semakin hampir dan pandangan nampak terang... barulah nampak mcm di bawah ni haaaa

Tipah tertipu! Tipah tertipu!
(Heh, siapa yang menipu???)
Kwang kwang kwang.....

Roper-ropernye tiang jembatan daaaaaa #tepokdahi :p


Kat bawah ni permandangan semasa atas jambatan. Aku tangkap gambar di sebelah kiri sajalah. Ada kapal-kapal besar berlabuh. Jangan tangan tu sungai ka, laut apa... aku tak tau! Hakhakhakk

Anak Johor mungkin tahu ni...




And last but not least... 
Gambar bawah ni hakak nak velanje... 
Gambo tiang yang kusangkan.....

JALAN MENUJU KE LANGIT!






Tuesday, February 16, 2016

Jalan-jalan CNY 2016 - Pantai Air Papan, Mersing, Johor - Part 1

Assalam :)
Setelah berhabuk, bersawang... baru ada peluang nak huhahuha di sini.
Tak yah banyak omel... meh nak cerite ceriti perjalanan cuti-cuti mesia kami pada cuti sempena Tahun Baru Cina yang lalu. Actually, kami ni bukanlah jenis berjalan merata sangat pun. Memasing ada je urusan. Kalau en asben coti, kite tak ade order. Dan selebihnya modal xdo weih... pitih, pitih! Anak 3... macam-macam kehendak maunye :p

Okeh, kami memulakan perjalanan jam 8pg. Sebagaimana excitednya anak-anak, begitu jugalah kita yang tua ni ha... seawal jam 5 pagi kite dah bangun. Masak nasi lemak, panaskan sambal frozen, goreng nugget. Telur kite dah rebus dari malamnya. Siap semua... zooom!!!

Perjalanan menghala ke selatan taklah jem seperti perjalanan ke utara seperti yang dilaporkan di corong radio. Adalah sekali dua perjalanan jadi perlahan tapi masih boleh bergerak lancar. Alhamdulillah.

Destinasi pertama kami adalah ke Pantai Air Papan yang terletak di Mersing. Sebenarnya kite macam kurang ada hati dah nak ke destinasi ni selepas bertanya-tanya dengan teman-teman mukabuku. Seorang anak jati Johor menulis di ruang komen akan pendapat peribadi beliau yg lebih kurang berbunyi :- "daripada ke Air Papan, lebih baik ke Desaru." Kita pun ada sampaikan pada encik asben. Siap bacakan komen tu tapi macam air lalu je hahahahaaa Jadi maksudnya, dia memang nak jugalah ke destinasi itu.

Apa yang beria sangat nak ke Air Papan?
Masa kami mula-mula kenal (zaman cintan-cintun), encik asben sy adalah bercerita indahnya Pantai Air Papan ni. Dan saya pun pernah cakap saya mahu ke sana. Encik asben sy ni pernah menuntut di UTM, Skudai. Jadi boleh kata pantai Air Papan ni banyaklah kenangan dia dengan kawan-kawan. Dengan aweks??? Ahhh, biasalah... setiap orang ada kisah dan kenangan masing-masing. Saya pun ada :p :p :p


Selfie baru sampai destinasi. Angin punye kuat tak tahu nak cakaplah hoiii... mujur kite ni gems... kalau kuruih meleding, confirm melayang. Betoi, bukan melawak ye... angin memang kuat giler masa ni :(

Dalam beberapa minit kami jejakkan kaki di tepi pantai tu setelah perjalanan berjam-jam lamanya... angin datang berserta hujan. Macam nak ribut. Adoiii la.... kami decide nak cari chalet berdekatan situ. Angin-angin kuat pun, tetap juga hajat hati nak cari chalet yg mengadap pantai... hoiiiilah!

chalet kami di belakang deretan dorm sebaris ni. rasanya dorm ni baru siap dan masih belum boleh didiami sbb tgk baru sangat dan tertutup rapat semuanya.

gambar: panorama by oppo

Kalau tak silap, kami sampai dekat2 pukul 3 petang jugalah. Bekalan nasi lemak belum berusik. Dalam perjalanan tadi boleh sanggup makan nasi lemak daun pisang beli kat rnr dengkil yang boleh kata sepelaung je dari umah. Hahahaaa Pastu sebab perjalanan jauh, makanya bekalan makan jajan ada beraneka menemani perjalanan. Jadinya takdelah adegan rengekkan kelaparan dan kehausan.

Dapat sewa 1 chalet yang sangatlah memuaskan hati dengan bayaran rm120/semalam. Kalau hari biasa rm90 semalam kate encik asben. Oklah, faham sangat. Mana-mana pun memang gitu. Kalau ujung minggu atau eve season, rega jadi lain! #muntah

Alkisahkan, kami ni siaplah bawak khemah. Kotla xde penginapan yang kosong, kami ingat nak tidur tepi pantai je. Hahahaa... tapi sebab ada chalet kosong, makanya... Tapi kalau xde chalet kosong pun, haiii entahlah nak tido dlm khemah dengan angin ribut camtu. Lagi lalu tidur dalam kereta rasenye. Biarlah tidur duduk sekali pun, kan....

Masuk je chalet, perkara utama adalah bergolek-golek atas katil. Merelease urat-urat dan tulang belulang duduk saja dalam kereta. Dan yang kedua, makan!!

Nasi lemak hampir-hampir basi. Sungguh kite ni tak sangka bekalan tu nak makan bila sampai destinasi. Kalau tahu, kite masak nasi putih je. Lebih selamat. Tapi nasi lemak tu masih boleh makan dan yes, kami makan. Itulah makan tengahari dan makan malam kami!

 


Anak-anak jangan ceritalah dia orang punya excited. Lebih-lebih lagi #mierzaohmierza. Nak mandi pantai, nak mandi pantai! Sumpah tak berani beri izin dengan keadaan angin macam tu. Ombak, jangan ceritalah dia punya gulung... perghhh sangat!!!

Jadi mereka hanya masih di persisir pantai saja. Kami jalan-jalan sampai kutip kulit siput. Berebut-rebut pilih yang besar dan cantik. 

Ohsem sangat bila pelangi muncul di garis kaki langit. Subhanallah cantik sangat korang!

 

 




Dan hujan lagi... berlari-larilah kami pulang ke chalet. Hujan, angin... habislah sehari kami. Malamnya tidur awal. Nak tengok tv pun skrin bersemut hitam putih. Dalam laptop cuma ada cerita Ombak Rindu. Doklah ulang tengok cerita tu... huhuhuuuu

Day 2 - Ahad



Biasalah... pagi-pagi cari breakfast. Malam dah tak makan, pagi tu bulo memasing :p
Pilihan untuk breakfast xdelah sangat. Barangkali pengunjung pun kurang, peniaga pun masak ala-ala kadar aje. Pagi itu kami makan dengan kos rm38! O.o
Mahal? Entah!

Angin masih kuat. Ombak pun masih kuat menggulung. Nampak-nampak gaya nak reda memang takde. Orang yang berniaga kedai makan tu kate pun memang tengah musim tengkujuh. Haiii meredha ajelah :(


Masih ada masa nak jalan-jalan sebelum cek out jam 12 tghari. Beli fridge magnet utk diri sendiri dan utk Dya - birthday present/buah tangan dan ucapan terima kasih sbb bg pinjam khemah. Juga belikan Dya shawl batik. Dia mommy cekci, boleh pakai tu. Hadiah tak seberapa. Utk Dib yang bg pinjam sleeping bag, tolong amikkan khemah dr Shena (adik dya) kat opis Shena. Walaupun tak guna tapi effort org menolong n bg pinjam tu tetap dihargai. #muahciket

lepas breakfast n jalan-jalan tepi Pantai Air Papan:)

Tak sempat pukul 12tghari pun, kami dah cek out. Destinasi seterusnya ke Desaru. Perjalanan dalam 2 jam - 3 jam juga. Dengan harapan, janganlah berangin kuat dan berombak ganas. Dan dengan harapan juga, ada tempat tinggal untuk kami. Hahahaa
Kami memang tak berhajat nak berhari-hari di Pantai Air Papan ni walaupun kalau cuacanya ok. Nak berpindah-randah. Anak-anak dah besar ni. boleh buat kerja gila sikitlah. Hahaa


 


otw ke Desaru :)

Malang sekali... segalanya memang tidak menyebelahi kami. Seelok sampai, nak masuk ke paking kereta kena bayar rm4. Masuk... paking betul-betul depan laut. Dari dalam kereta pun memang dah nampak jelas, ombak menggila. Turun dari kereta, angin kuat. Lebih kurang sama je dengan keadaan di Pantai Air Papan :(
Agaknya adalah dalam 5 minit berdiri di persisir pantai.... hujan!!! Berlari-lari kembali ke kereta.
#mierzaohmierza dah menta nak mandi laut. :p

Ada 3 pusat penginapan di situ... Lotus, Tunamaya dan 1 lg xingat apa namanya. Semua Full House! So ini memang kerja gila!

Next destination decided..... MELAKA!

Before that, isi perut dulu. Ronda-ronda-ronda... nampak tempat makan ni. Dekorasi memang menggamit pandangan. Paking kereta yg kosong pun cantik2 berdekatan. Memang nak rezekilah kan... Kedai cantik... makanan pun ok... tapi lambat sikit. Sampai air pun dah nak habis. tapi tak kisahlah. Kami faham, orang ramai. Makanan nasi campur dah habis sbb masa tu dah petang. Yang ada goreng2 saja. Ikan bakar, bubur nasi pukul 6ptg nnt baru ready. Waktu kami sampai itu mereka sedang prepare.

Siap makan, nak pergi toilet. Perjalanan masih jauh. 
Mujurlah dah makan, kalau belum... mungkin patah selera. Dan mujurlah apa yang dah makan, tak keluar balik. Kalau tak... rugilah. Tandas kotor giler!!! Tempat penyediaan makanan pun berselerak dan sangatlah memualkan pandangan!!! Oh my........


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Next: Part 2

' Jalan Menuju Ke Langit??? '

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)