Followers

Wednesday, July 02, 2014

Puding Karamel


Assalamualaikum n selamat sejahtera,
Alhamdulillah selesai sudah iftar kita yg ke 3 semalam... moga segala amalan kita semua diterima olehNya.

Kelmarin sy menunaikan hajat anak dara... nak makan Puding Karamel katanya. Dia memang suka makan puding karamel ni.... 

Tak perlu nak celoteh panjang lebar. Banyak kerja menanti. Saya kongsikan di sini resepinya. Untuk sy rujuk di masa depan dan mungkin untuk anda mencuba :)

Puding Karamel

Bahan A (karamel)
100g gula pasir
2sb air
* masak gula hingga cair dan bertukar warna sedikit coklat. masukkan air. hati2 ye merecik. tutup api dan tuang dalam loyang.

Bahan B (puding)
5 biji telur - gred A
75g gula pasir
1 tin susu cair
1/2 sk esen vanila
* campurkan semua bahan dalam 1 mangkuk. gaul rata. tuang sambil di tapis ke dalam loyang yg ada karamel tadi.
* kukus 30 minit. 

#Pengukus tu dah dipanaskan terlebih dulu ye..

Dah masak, tunggu sejuk sikit n telangkupkan atas pinggan lebar.

Selamat mencuba :) 

Monday, June 09, 2014

Setelah berkurun tidak update.........


Assalamualaikum, salam sejahtera....
Yuhuuuuu, pekabo??
Sihat2lah hendaknya ye... Alhamdulillah sangat, masih dapat update blog yg dah lama terbiar ni. Bukan tak ingat nak update tapi ade masalah teknikal hingga tak dapat nak p kat 'dashboard'. Fenin lalat berbulan2. Nak tanya kat kengkawan, memalu miow2 plak. Bukan ape, nak xplain pun x reti yg kenapenya blog tu xboleh update. Makanya, terdampar sepilah blog ni sekian lamanya.
Entah macam mana boleh terfikir plak nak snap gambo n buat pertanyaan kat fb. Mujurlah ade kengkawan yg sudi bg feed back. Terima kasih banyak2 pada Pn Love Venistri Senthan yg bagi link. Klik sane, klik sini dan akhirnya terungkailah juga. Tidak dilupakan, terima kasih kepada Seri Kandi Tanah Jauhar (fb).
Tadaaaaa.... SAYA KEMBALI!
Insya Allah, dengan izinNYA dan dengan kerajinan yg x seberapa ini, sy akan update selalu. 
Banyak kisah anak2 yg dah terlepas nak dijadikan kenangan di sini. 

Kita jumpa lagi di lain n3 ye...

Friday, July 12, 2013

Selamat Ulang Tahun Anak2ku & Al-Fatihah mak...


As salam dan selamat berpuasa untuk semua kawan2 yg beragama Islam.
Alhamdulillah, hari ni masuk hari ke 3 kita berpuasa. Semoga dipermudahkan segalanya, amin!

Dan alhamdulillah, hari ini juga dpt menyambut ulang tahun yg ke 6 tahun untuk si bongsu - Mohamad Mierza Isqandar. Minggu lepas 4hb Julai, ulang tahun anak dara - Auni Batrisya Irdina yg ke 10 tahun. Dan semalam, 11hb Julai birthday anakanda sulong, Mohamad Syahmie Isqandar yg ke 12 tahun.

DIA yg mengatur segalanya. Sy dan suami tak pernah merancang pun nak bersalin bulan 7 semua. Dan DIA juga merancang arwah mak -  Allahyarhamah Zainah Binti Omar kembali ke rahmatullah sehari sebelum ulangtahun anak sulung iaitu 10hb Julai 2009. Tahun ini genap 4 tahun arwah mak meninggalkan kami. Semoga arwah mak tenang di sana dan ditempatkan bersama mereka yg beriman, amin! Al-Fatehah utk arwah mak...

 Alhamdulillah sekali lagi... dipanjatkan kesyukuran dikurniakan anak2 yg aktif Ya Rabbi.... yg sihat tubuh badannya. Semoga terus membesar menjadi anak2 yg baik, bijak dan berguna dunia dan akhirat, sayang2ku. Doa mama mengiringi langkah kalian hingga hembusan nafas mama yg terakhir. Amin!

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah!
Mama sayang anak2 mama!

Tuesday, July 09, 2013

Untuk semua....



As salam dan selamat pagi....
Jika dengan izinNya, esok semua umat Islam akan menyambut kehadiran Ramadhan. Alhamdulillah, Dia masih memberi peluang pd kita bertemu dengan bulanNya yg mulia ini. Marilah sama2 kita memperbanyakkan ibadah dan lebih mendekatkan diri kepadaNya. Mana tahu kalau mungkin ini yg terakhir utk kite.... Allahuakbar...!


Di kesempatan ini juga, sy memohon kemaaffan kepada semua pengunjung blog ini. Kalau mungkin dalam celoteh sy ada yg menyinggung perasaan anda. Sesungguhnya yang buruk itu datang dr sy dan yg baik itu dariNya... Waalhualam....

Salam Ramadhan untuk semua.....

Monday, July 08, 2013

Roti Bakar Telur Cheese




As salam dan selamat pagi...
Alhamdulillah, masih ade peluang berceloteh di sini... hihii lame betul tak update pasal masak2 nieh... bukan tak masak... tp masak biasa2 je... nak enterframe kat sini pun malas, malu dan macam2 lg... makanya terbiar sepilah blog ku ini.... pg ni ada sikit rajin. Sikit je pun... tak banyak!



Simple dan ringkas je resipi ni... resipi biasa2 je pun... sesuai utk sarapan pagi anak2. Tengok kat bawah ye...

Bahan2
roti

telur
cheese
lada sulah
mayonis
garam
marjerin

cara2
pecah telur dlm mangkuk dan rasakan dgn garam dan lada sulah.
panaskan kuali dan buat dadar. jangan masak sangat. angkat dan ketepikan.
sapu 1 permukaan roti dgn marjerin. terbalikkan roti.
letak cheese, tabur telur dadar dan letak cheese lagi. paip mayonis. letak sekeping lg roti di atasnya. 
panaskan kuali leper.
*bhgn roti yg disapu marjerin di luar.
tekan2 roti kat kuali utk mencairkan cheese supaya roti melekat antara satu sama lain.
dah garing bolehla angkat dan potong 2.
sedia untuk dimakan :)

Selamat mencuba..

Saturday, March 23, 2013

Berminat jadi ejen dropship???


Salam untuk semua...

Saya dalam usaha mencari ejen dropship untuk jualan Peanut Candy... Dalam bisnes dropship ini, apa yang perlu anda tumpukan ialah cara bagimana anda mahu menjual produk anda. Sama ada menggunakan blog, di laman sosial seperti fb, tweeter dan sebagainya. Pembekal (fiza-on9booth) akan menguruskan tempahan, menguruskan pembungkusan produk dan penghantaran kepada pelanggan yang telah anda cari.

Kelebihan menjadi ejen dropship:

*tidak melibatkan modal yang besar.
*tidak perlu simpan stok.
*tidak perlu menyewa kedai dan menggaji pekerja.
*risiko perniagaan ini amat rendah.
*tidak perlu menghabiskan masa yang banyak.
*boleh dilakukan secara sambilan atau sepenuh masa.
*amat senang dan mudah diuruskan.

Daftar sekarang dengan menghubungi 03-8322 1708 atau sms/wasap:017-3113 226

Tuesday, February 05, 2013

Open Sale!!


As salam,

JUMAAT - 8/2/2013
*SABTU - 9/2/2013
*AHAD - 10/2/2013

OPEN SALE utk 3 item di bawah....
durian crepe (limited-siapa cepat dia punye...)
Kek Durian (Crazzzyyyyy sedap - penggemar durian mesti rase niehhhh)
Kek Coffea Nut (Lemak2 merdu dgn adunan krim beshhhh)

Boleh call/sms/whatsapp untuk menempah.

Fiza Nordin
03-8322 1708
017-3113 226
 Kek Durian  
rm7/slice

 Kek Coffea Nut
rm7/slice

 Durian Crepe (HOT sale!!!)
rm10/6pcs

Thursday, January 17, 2013

Jumpa Saya di Hentian Kajang, Jalan Reko!!

As salam... Masih belum tlewat mengucapkan Selamat Tahun Baru untuk semua... terlalu lama membiarkan blog ini sepi tanpa post. Sesekali terfikir untuk berhenti blogging, tapi rasa sayang pula. Tak apalah... just go on. Bila sesekali ada masa, ter'update'lah dia.

Minta perhatian, saya akan berada di Hentian Kajang, Jalan Reko selama 2 hari HARI INI - RABU (16/1) & KHAMIS (17/1) - siang sahaja. Kepada kawan2 yang berada di area berdekatan, nak mendapatkan produk2 jualan saya secara terus, boleh call/sms/whatsapp sy di 017-3113 226.

Choc Hazelnut
rm22/50pcs

 Tart Shell
rm18/50pcs/size:5.25cm
#peluang baik klu nak dapatkan ni sbb sy TAK AKAN GUNA KHIDMAT POS untuk belian tart shell#

 Jalapeno Cheezy Powder
rm12/200g

Crepe Premix
rm10/+-190g
#dapat mghasilkan +-100 keping *bgantung pd saiz pan yg digunakan

Tiada sebarang caj pghantaran dikenakan...
Jumpa di sana!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)