Followers

Tuesday, May 24, 2016

Novel2 Lama Dan Terpakai Untuk DiLepaskan


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Ni la dia haaaa... dah berkurun rasanya hasrat ni terpendam. 
Nak let go novel2 lama ni. Masa pun takde nak melayan baca membaca. Nak jaga apatah lagi. 

Boleh tahan banyak juga koleksi. Teringat masa pindah rumah... novel saja 5 6 kotak. Berat dia jangan bayanglakan. Sampai mengeluh kawan2 asben yang tolong angkut barang.


Nak let go, nak jual. 
Kalau ada yang berkenan dengan novel2 lama ni, bolehla hubungi sy - 017 3113 226. 
Sy nak jual murah2 je ni.

Actually ada banyak tajuk lain lagi. Kalau nak upload semua kat sini, haiiii sampai pagilah kejenya.
So ini hanyalah sebahagian saja ye.



Atau korang boleh juga berkunjung ke blog sy yg lagi satu kat sini:-


Haaa dlm blog atas ni mmg khas update utk novel2 saja.



Ok, thanks!

Friday, May 20, 2016

Biskut Sarang Semut


Assalamualaikum, selamat sejahtera...
Ello, ello, ello!!!

Hemp, mudahnya dengan FALCON. Nak buat biskut sarang semut jadi mudah.
Tak payah sibuk nak menyagat sampai rasa haus ibu jari dan jari telunjuk. Sebab part last mesti kena sagat guna 2 jari ni. Yang pernah buat, mesti faham apa yang sy maksudkan.

Dengan Falcon, mudah. Guna pisau plastik je. Nanti senang-senang kita upload video ok.
Kelmarin buat, lupa plak nak amik video.

Ok, ni salah 1 biskut dalam list jualan utk Aidil Fitri nanti.
Kita jual murah2 aje... rm23/50pcs
Ada yang berkenan nak dapatkan boleh whatsapp 017 3113 226. 

Ada jugak biskut lain macam Almond London, Green Pea Cookies, Dahlia Coklat, Dahlia Klasik dan Tat Nenas. Hot Sale kite Tat Nenas tu. 
Alhamdulillah, ada regular customer setiap tahun.

Nanti kite upload gambo biskut2 jualan sekali details harga ok. Serikan raya anda!
Ececewahhhh

Kawan2 yang nak dapatkan FALCON, detail ada kat bawah ye.
Contact akak sayang kita ni - Kak Enon.
Ramah giler orangnya. Cakap lembut, baik hati.

FB: Zai Non
Contact No: 017-675 1909
Lokasi: Kompleks Penjaja Sebelah UTC, Keramat.

Berbaloi2 memiliki benda ni. Yang bisnes ke... yang tak bisnes pun takde salah beli. Yang penting tak malas je hihiii

Sunday, February 21, 2016

Jalan menuju ke langit...?

Assalam :)

Masih cerita masa cuti-cuti CNY yang lalu. Tapi ni n3 pendek ajelah...
Nak kongsikan apa ketika dalam perjalanan dari Desaru, Johor ke Melaka. Kalau korang tanya kat mana exactly akan nampak ni, memang aku tak tahu nak explain. Perjalanan kami ni mengikut GPS je. Kalau dibawaknya berpusing jalan jauh pun, kami redha je follow pasalnya memang zero pengetahuan! Hahaa


Korang tengoklah gambar atas ni... tengok yang memuncak di atas tu. Aku ni kerut-kerut kening pandang. Lama jugak aku dok mengamat apelah yang mencodak depan tu. Berbalam-balam kelabu je... kena fahamlah, pandangan mata zahir dengan pandangan dari lensa kamera yg dah diabadikan di gambar lain sikit.

Dah lajak perjalanan dan jalan tu macam menurun dari bukit barulah...... dan semakin hampir dan pandangan nampak terang... barulah nampak mcm di bawah ni haaaa

Tipah tertipu! Tipah tertipu!
(Heh, siapa yang menipu???)
Kwang kwang kwang.....

Roper-ropernye tiang jembatan daaaaaa #tepokdahi :p


Kat bawah ni permandangan semasa atas jambatan. Aku tangkap gambar di sebelah kiri sajalah. Ada kapal-kapal besar berlabuh. Jangan tangan tu sungai ka, laut apa... aku tak tau! Hakhakhakk

Anak Johor mungkin tahu ni...




And last but not least... 
Gambar bawah ni hakak nak velanje... 
Gambo tiang yang kusangkan.....

JALAN MENUJU KE LANGIT!






Tuesday, February 16, 2016

Jalan-jalan CNY 2016 - Pantai Air Papan, Mersing, Johor - Part 1

Assalam :)
Setelah berhabuk, bersawang... baru ada peluang nak huhahuha di sini.
Tak yah banyak omel... meh nak cerite ceriti perjalanan cuti-cuti mesia kami pada cuti sempena Tahun Baru Cina yang lalu. Actually, kami ni bukanlah jenis berjalan merata sangat pun. Memasing ada je urusan. Kalau en asben coti, kite tak ade order. Dan selebihnya modal xdo weih... pitih, pitih! Anak 3... macam-macam kehendak maunye :p

Okeh, kami memulakan perjalanan jam 8pg. Sebagaimana excitednya anak-anak, begitu jugalah kita yang tua ni ha... seawal jam 5 pagi kite dah bangun. Masak nasi lemak, panaskan sambal frozen, goreng nugget. Telur kite dah rebus dari malamnya. Siap semua... zooom!!!

Perjalanan menghala ke selatan taklah jem seperti perjalanan ke utara seperti yang dilaporkan di corong radio. Adalah sekali dua perjalanan jadi perlahan tapi masih boleh bergerak lancar. Alhamdulillah.

Destinasi pertama kami adalah ke Pantai Air Papan yang terletak di Mersing. Sebenarnya kite macam kurang ada hati dah nak ke destinasi ni selepas bertanya-tanya dengan teman-teman mukabuku. Seorang anak jati Johor menulis di ruang komen akan pendapat peribadi beliau yg lebih kurang berbunyi :- "daripada ke Air Papan, lebih baik ke Desaru." Kita pun ada sampaikan pada encik asben. Siap bacakan komen tu tapi macam air lalu je hahahahaaa Jadi maksudnya, dia memang nak jugalah ke destinasi itu.

Apa yang beria sangat nak ke Air Papan?
Masa kami mula-mula kenal (zaman cintan-cintun), encik asben sy adalah bercerita indahnya Pantai Air Papan ni. Dan saya pun pernah cakap saya mahu ke sana. Encik asben sy ni pernah menuntut di UTM, Skudai. Jadi boleh kata pantai Air Papan ni banyaklah kenangan dia dengan kawan-kawan. Dengan aweks??? Ahhh, biasalah... setiap orang ada kisah dan kenangan masing-masing. Saya pun ada :p :p :p


Selfie baru sampai destinasi. Angin punye kuat tak tahu nak cakaplah hoiii... mujur kite ni gems... kalau kuruih meleding, confirm melayang. Betoi, bukan melawak ye... angin memang kuat giler masa ni :(

Dalam beberapa minit kami jejakkan kaki di tepi pantai tu setelah perjalanan berjam-jam lamanya... angin datang berserta hujan. Macam nak ribut. Adoiii la.... kami decide nak cari chalet berdekatan situ. Angin-angin kuat pun, tetap juga hajat hati nak cari chalet yg mengadap pantai... hoiiiilah!

chalet kami di belakang deretan dorm sebaris ni. rasanya dorm ni baru siap dan masih belum boleh didiami sbb tgk baru sangat dan tertutup rapat semuanya.

gambar: panorama by oppo

Kalau tak silap, kami sampai dekat2 pukul 3 petang jugalah. Bekalan nasi lemak belum berusik. Dalam perjalanan tadi boleh sanggup makan nasi lemak daun pisang beli kat rnr dengkil yang boleh kata sepelaung je dari umah. Hahahaaa Pastu sebab perjalanan jauh, makanya bekalan makan jajan ada beraneka menemani perjalanan. Jadinya takdelah adegan rengekkan kelaparan dan kehausan.

Dapat sewa 1 chalet yang sangatlah memuaskan hati dengan bayaran rm120/semalam. Kalau hari biasa rm90 semalam kate encik asben. Oklah, faham sangat. Mana-mana pun memang gitu. Kalau ujung minggu atau eve season, rega jadi lain! #muntah

Alkisahkan, kami ni siaplah bawak khemah. Kotla xde penginapan yang kosong, kami ingat nak tidur tepi pantai je. Hahahaa... tapi sebab ada chalet kosong, makanya... Tapi kalau xde chalet kosong pun, haiii entahlah nak tido dlm khemah dengan angin ribut camtu. Lagi lalu tidur dalam kereta rasenye. Biarlah tidur duduk sekali pun, kan....

Masuk je chalet, perkara utama adalah bergolek-golek atas katil. Merelease urat-urat dan tulang belulang duduk saja dalam kereta. Dan yang kedua, makan!!

Nasi lemak hampir-hampir basi. Sungguh kite ni tak sangka bekalan tu nak makan bila sampai destinasi. Kalau tahu, kite masak nasi putih je. Lebih selamat. Tapi nasi lemak tu masih boleh makan dan yes, kami makan. Itulah makan tengahari dan makan malam kami!

 


Anak-anak jangan ceritalah dia orang punya excited. Lebih-lebih lagi #mierzaohmierza. Nak mandi pantai, nak mandi pantai! Sumpah tak berani beri izin dengan keadaan angin macam tu. Ombak, jangan ceritalah dia punya gulung... perghhh sangat!!!

Jadi mereka hanya masih di persisir pantai saja. Kami jalan-jalan sampai kutip kulit siput. Berebut-rebut pilih yang besar dan cantik. 

Ohsem sangat bila pelangi muncul di garis kaki langit. Subhanallah cantik sangat korang!

 

 




Dan hujan lagi... berlari-larilah kami pulang ke chalet. Hujan, angin... habislah sehari kami. Malamnya tidur awal. Nak tengok tv pun skrin bersemut hitam putih. Dalam laptop cuma ada cerita Ombak Rindu. Doklah ulang tengok cerita tu... huhuhuuuu

Day 2 - Ahad



Biasalah... pagi-pagi cari breakfast. Malam dah tak makan, pagi tu bulo memasing :p
Pilihan untuk breakfast xdelah sangat. Barangkali pengunjung pun kurang, peniaga pun masak ala-ala kadar aje. Pagi itu kami makan dengan kos rm38! O.o
Mahal? Entah!

Angin masih kuat. Ombak pun masih kuat menggulung. Nampak-nampak gaya nak reda memang takde. Orang yang berniaga kedai makan tu kate pun memang tengah musim tengkujuh. Haiii meredha ajelah :(


Masih ada masa nak jalan-jalan sebelum cek out jam 12 tghari. Beli fridge magnet utk diri sendiri dan utk Dya - birthday present/buah tangan dan ucapan terima kasih sbb bg pinjam khemah. Juga belikan Dya shawl batik. Dia mommy cekci, boleh pakai tu. Hadiah tak seberapa. Utk Dib yang bg pinjam sleeping bag, tolong amikkan khemah dr Shena (adik dya) kat opis Shena. Walaupun tak guna tapi effort org menolong n bg pinjam tu tetap dihargai. #muahciket

lepas breakfast n jalan-jalan tepi Pantai Air Papan:)

Tak sempat pukul 12tghari pun, kami dah cek out. Destinasi seterusnya ke Desaru. Perjalanan dalam 2 jam - 3 jam juga. Dengan harapan, janganlah berangin kuat dan berombak ganas. Dan dengan harapan juga, ada tempat tinggal untuk kami. Hahahaa
Kami memang tak berhajat nak berhari-hari di Pantai Air Papan ni walaupun kalau cuacanya ok. Nak berpindah-randah. Anak-anak dah besar ni. boleh buat kerja gila sikitlah. Hahaa


 


otw ke Desaru :)

Malang sekali... segalanya memang tidak menyebelahi kami. Seelok sampai, nak masuk ke paking kereta kena bayar rm4. Masuk... paking betul-betul depan laut. Dari dalam kereta pun memang dah nampak jelas, ombak menggila. Turun dari kereta, angin kuat. Lebih kurang sama je dengan keadaan di Pantai Air Papan :(
Agaknya adalah dalam 5 minit berdiri di persisir pantai.... hujan!!! Berlari-lari kembali ke kereta.
#mierzaohmierza dah menta nak mandi laut. :p

Ada 3 pusat penginapan di situ... Lotus, Tunamaya dan 1 lg xingat apa namanya. Semua Full House! So ini memang kerja gila!

Next destination decided..... MELAKA!

Before that, isi perut dulu. Ronda-ronda-ronda... nampak tempat makan ni. Dekorasi memang menggamit pandangan. Paking kereta yg kosong pun cantik2 berdekatan. Memang nak rezekilah kan... Kedai cantik... makanan pun ok... tapi lambat sikit. Sampai air pun dah nak habis. tapi tak kisahlah. Kami faham, orang ramai. Makanan nasi campur dah habis sbb masa tu dah petang. Yang ada goreng2 saja. Ikan bakar, bubur nasi pukul 6ptg nnt baru ready. Waktu kami sampai itu mereka sedang prepare.

Siap makan, nak pergi toilet. Perjalanan masih jauh. 
Mujurlah dah makan, kalau belum... mungkin patah selera. Dan mujurlah apa yang dah makan, tak keluar balik. Kalau tak... rugilah. Tandas kotor giler!!! Tempat penyediaan makanan pun berselerak dan sangatlah memualkan pandangan!!! Oh my........


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Next: Part 2

' Jalan Menuju Ke Langit??? '

Wednesday, September 09, 2015

Pulut Mangga


#throwback

Terliur punya pasal... bila tengok kawan2 upload gambar di fb, maka kita pun merajinkan diri buat sendiri. Sungguh pun sedap di tekak... tapi hakikatnya sedap di tekak sendiri je. Huhuuu Encik suami dan anak2 tak pandang pun. Mereka lebih suka makan mangga tu begitu2 saja. Haiiii lah!

Pulut Mangga ni pada saya simple2 saja. Kalau tengokkan resipinya di google pun, alahai sangat nak menyediakan. Kot kalau bab yang payah sikit tu masa nak mengukus/menanak pulut tu saja. Kuahnya hanya santan + garam saja. Kot kalau takut sakit perut makan santan mentah, masaklah sekejap atas api perlahan dan sentiasalah dikacau. Agar santan tak meruap dan pecah lemak.

Saya menggunakan mangga chukanon (eh betui ka eja ni??) Mangga ni cepat lebam tapi murah. Takat nak makan2 sendiri, okla kan.... Tapi kot nak sedap sangat, p la rembat mangga mahai sikit macam golden lily tu. 

Allrite... itu sajalah nak membebel dan berkongsi sedikit cerita utk hari ini.
Hingga jumpa lagi di lain n3... insya Allah :)

Monday, September 07, 2015

Popia Bersira Cili


#throwback

Assalam... x ingat sangat2 entah bila buat Popia Bersira Cili ni. Tapi yang pasti, masa ni memang tengah ketagih kudap2. Nak yang rangup, manis2 tapi pedas. Maka terhasillah ini...

Resepi yang akan sy kongsikan di bawah sebenarnya bukan seperti mana yang sy telah buat seperti dalam gambar. Hakikat sebenar, sy hanya campak2 saja. Ikut akal logik hahahaa

Harap tuan resepi - Kak Suhella dr blog nshafea, izinkan copy paste. Resepi asal dari Mas - blog Mas Duniaku. Alhamdulillah, mungkin boleh jadi rujukan untuk kawan2 lain. Mungkin juga untuk sy sendiri di kemudian hari, mana tahu... :)

Bahan :
1 bungkus besar kulit popia 
1 biji telur - pukul sikit / bancuhan tepung gandum pun boleh

Bahan untuk cili :
4 sudu besar cili kisar
1 biji sederhana bawang besar - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
sedikit udang kering - tak nak letak pun tak pe
garam secukup rasa
sedikit kiub ikan bilis
5 sudu besar gula 

Bahan sampingan :
ikan bilis - basuh, toskan dan goreng garing
kacang tanah - goreng tanpa minyak
bijan - goreng sikit tanpa minyak - sy letak bijan je

Cara membuatnya :
Ambik sehelai kulit popia dan gulung, kemudian lekatkan dengan telur / bancuhan tepung gandum.
Kemudian gunting serong - serong hingga habis dan goreng dalam minyak penuh hingga warna keperang - perangan.
Angkat dan toskan sebentar. Jangan biarkan terlalu lama diluar. Sesudah habis goreng semua popia terus buat sambal.
Tumis semua bahan2 kisar dan masukkan garam secukup rasa dan kiub ikan bilis, kacau, masukkan gula dan kacau lagi, biar hingga pekat dan gula hancur, tutup api dan terus tuang popia yang digoreng tadi, kacau sebati...masukkkan juga ikan bilis, kacang tanah dan tabur bijan jika suka. 
Biarkan sejuk sebentar dan terus simpan dalam bekas bertutup rapat.

Selamat mencuba :)

Thursday, September 03, 2015

Talam Suji


Assalam, ello jumpa lagi :)

Minggu2 kelmarin buat Talam Suji ni untuk beri pada jiran depan rumah yang buat kenduri arwah untuk isterinya. Begitulah ajal... dalam usia muda (28 tahun) dan meninggalkan suami, anak2 yang masih kecil dan dunia. Segalanya aturan dariNYA jua. Siapalah kita hendak menolak ketentuan Ilahi.

Kalau tengokkan gambar, perasan tak bahagian atas talam ni nampak macam lembik? Berkilat lain macam, kan.... tapi kata orang yang makan, tak lembik. Masa dia makan,elok saja. Wallahualam.... mungkin masa beliau makan, kuih ini sudah sejuk betul dan terangin. Sedangkan semasa sy tangkap gambar, kuih ini masih ada sedikit suamnya.

Kalau ikutkan resipi di bawah, tepung semolina perlu direndam selama 1/2 jam. Tapi dek kerana kesuntukan masa, sy terus campurkan air dan kukus. Dan barangkali kerana itu, setelah dikukus selama 30 minit, sebelum sy nak curahkan bahagian atasnya, permukaan lapisan bawah seperti berair atau lebih tepat lagi nak cakap, terdapat takungan air bancuhan di atas bancuhan adunan yg dah membeku tu. Terpaksalah sy cedok menggunakan sudu hingga air takungan itu habis. Kemudiannya barulah sy curahkan adunan atas (coklat) dan kukus lagi 30 minit.

Sy memang jarang2 sekali membuat talam suji. Kalau tak silap, ini merupakan kali kedua membuatnya. Kali pertama dulu semasa kami tinggal di Aprtm Angsana, Bukit Puchong. Itupun bukan buat utk makan sendiri. Berani2nya menerima tempahan daripada seorang pelanggan. Masa tu pun permukaan atasnya mcm lembik sedikit. Hempppp

Nampaknya kena try n error lagi.........
Jom kita tengok resipi. Sumber dari blog Kak Yatie @Yatiememories. Resepi asal dr Chef Asma.
Terima kasih kepada keduanya. Izinkan sy kongsikan resipinya di sini ye :)

 BAHAN2 UTK LAPISAN BAWAH

Bahan (A)
  • 180gm tepung suji @ semolina
  • 450gm air
Bahan (B)
  • 220gm gula castor
  • 2 biji telur
  • 200ml santan (saya guna santan kotak Kara)
  • 250ml air
  • pewarna kuning
Cara-caranya:-
  1. Rendam bahan-bahan A selama 30 minit. rendam dalam periuk.
  2. Satukan semua bahan-bahan B dalam bekas, kacau rata dan tapis masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan A.
  3. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk)
  4. Guna loyang 10 x 10 x 2 @ 3. sapukan sedikit minyak dan lapik plastik diatas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam. Kukus selama 25 minit.
BAHAN2 UTK LAPISAN ATAS

Bahan (A)
  • 300gm gula merah
  • 50gm gula castor
  • 500ml air
Bahan (B)
  • 150gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 250ml santan (saya guna santan kotal Kara)
  • 1/2 tsp garam
Cara-caranya:-
  1. Rendam bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
  2. Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata
  3. Masukkan bahan B kedalam bahan A dan tapis.
  4. Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu. jangan pekat dan jangan cair sangat. Tutup api dan guna pemukul telur untuk ratakan adunan.
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
*** selamat mencuba ***

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)