Followers

Tuesday, February 10, 2009

Mee Kari Udang


Resepi dari kak Masz kat MyR...Terima kasih akak cayang...! Muah!!! Syedap leee
Dari minggu lepas dok gtau Hana nak wat mee kari, baru hari ni terlaksana. Kebetulan semalam lepas balik dari rumah Kak Yong menjenguk keadaan mak hampir pulih luka operation kat kaki tu dan nampak sihat, terus singgah Mydin. Membeli-belah barang-barang dapur dan keperluan anak-anak. Susu Mierza... pampers, milo Boy dan Baby. Yang lain-lain tu banyak barang mama la... iyela... mama yang duduk dapokan... bawanglah... minyak kelapalah... beraslah... tu sume untuk mamalah walaupun yang makan semua orang dalam rumah ni, hahaha!
K Masz... kite c&p ye...jgn mare ye... nnt cepat tua tau...nnt yo king lali oooo!!! kehkehkeh

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

* 2 peket mee kuning
* (bahan ditumbuk lumat) *
* * 3 ulas bawang putih
* * 3 ulas bawang merah
* * cili kering (ikut tahap kepedasan memasing) - sy letak 2 sdb pes cili buat sendiri)
* 2 sudu serbuk kari ayam/daging
* 2 tangkai daun kari
* sedikit kayu manis, bunga lawang n cengkih (utk bau wangi)
* 16 ekor udang harimau (kalo nak lebih pon bole aje!)
* 2 peket fish ball & 2 keping fish cake
* 1 peket tau pok (tauhu kering) - dibelah 2
* Santan kelapa secukupnyer
* Sayur sawi, taugeh, daun sup/bawang, bawang goreng & telur rebus (kalo suke.. sy x letak pon)
* 2 ketul kiub ayam dan sedikit garam - sesedap rasa

Cara-cara

1. Tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih seketika kemudian masukkan bahan yg telah ditumbuk lumat yg telah dicampur dgn serbuk kari dan daun kari - tumis sehingga wangi
2. Masukkan udang dan kacau seketika.
3. Kemudian masukkan santan secukupnya dan biarkan mendidih dan masukkan garam & kiub ayam sambil tu dikacau selalu - supaya x pecah minyak nnt x cantik kuah tu..
4. Apabila sudah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.. biarkan mendidih sekali lagi dan bule ler ditutup api.. rasa dulu ye.. dah cukup belum rasanya...
5. Mee dan sayur tadi bule le dicelur sebelum dihidang bersama dengan kuah dan bahan hiasan yg lain... selamat menjamu selera!...
6. Oh ya!..jgn lupa masak ler dgn penuh keikhlasan dan kasih sayang, sambil dimulakan dengan Bismillah... Insyaallah.. pasti lebih sedap dan enak masakan kita.... sekian ler ye.. selamat mencuba! :)

Hah, siap k Masz bagi pesanan... baca Bismillah dan masaklah dengan penuh keikhlasan. Patutlah aku rase sedap je makan tadi...hahaha ampun K Masz.... ampun!!! Cabutttt!!!

10 comments:

:: HUSNA :: said...

ermm wat perut kite terasa lapar lak walaupon hakikatnye dh lunch td...

hana said...

mee kari dua mangkuk plsssssssss! waduuhhh kemecer aku dbuatnyer!

Rafizah Nordin said...

husna,
xpe...esok masih ada insyaAllah...

hana,
klu tingin sangat esok masak tau...kang meleleh lak air liur baby...aku lak dipersalahkan wakaka

Nur Syafawati said...

ko mmg saje kan!!!?!?!!
tadi lunch aku mkn MEGGI KARI!!
skrg petang aku bukak blog ko..
ko lak masak MEE KARI!!!!
udang BESO lak tu!!!
aku laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
okla..nak balik..bye..bye...

Rafizah Nordin said...

sya,
apsalnye ko makan meggi kari? awal bulan lagi ni... klu ye pun diet, usah le sampai makan maggie... ish ko ni... akak marah ni...

ai said...

AYOYOooooooo..KARIPULEYYYYY ;P

Rafizah Nordin said...

ai besan,
kahkahkah!!!!

LilySara (WanIntan) said...

Salam Fiza mai ler post kat Eire nih mee kari tuh...terliur ler...nih kena gak turun Dublin beli barang nih...nakkkkk wat gak Mee curry...huhuhuh....

eLYies said...

huwaaaaaaaaaa..mee kari..udang tu yang tak tahan

Rafizah Nordin said...

k intan,
p lah cari barang...buat & makan puas2 ye heee

yies,
udang biase je tu...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)