Followers

Friday, February 20, 2009

Nasi Ayam


Makan tengahhari + makan malam. Mula-mula ingatkan nak masak gulai rebung dengan babat yang dah lame dk bertapa dalam freezer tu. Tapi hb lak request nasi ayam. Jadi isterinya ni menurut perintahlah sebab aku ni tak kisah... boleh saja makan apa-apa. Hb tu cerewet sikit dan sukar diramal seleranya.

Resepi nasi ayam ni actually aku main campak2 saja tau. Sebelum-sebelum ni memang ada usha mane2 resepi & pastu aku gabungkan. Jadinye sangatlah sedap (hehehe perasan sejap) Eh, sedap di tekak aku la...kikikikkkk


Bahan-bahan (Nasi)
Anggaran bahan mengikut banyak beras ye...
Beras
Bawang besar - dibelah2
Bawang putih - dipecahkan
Halia - dihiris kasar
Kiub pati ayam
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara
- Basuh beras dan sukatkan airnya macam masak nasi biasa.
- Panaskan periuk. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan beras dan airnya sekali. Gaul dan sebatikan.
- Pecah-pecahkan sikit kiub pati ayam dan taburkan dalam beras yang sedang merenih. Perasakan dengan garam.
- Bila air nasi dah nak kering, perlahankan api dan biarkan nasi betul-betul masak.

Bahan-bahan (Ayam)
Anggaran bahan mengikut banyak beras ye...
- Ayam
- Cili sos
- Minyak bijan
- Sos tiram
- Serbuk lada hitam
- Kicap

Cara-cara (Ayam)
- Rebus ayam hingga masak.
- Angkat dan rendamkan dalam ais ketul lebih kurang 5 minit. Toskan.
- Masukkan dalam mangkuk dan perap dengan cili sos, minyak bijan, sos tiram, serbuk lada hitam dan kicap lebih selama 3 jam atau lebih.
- Goreng dalam minyak yang banyak.
- Biarkan sejuk sekejap dan dipotong2.
- Serikan dengan hirisan timun, tomato dan salad.

* Air rebusan ayam jangan dibuang. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian campurkan dalam air rebusan tu. Boleh juga kalau nak tambah fish ball dalam kuah sup tu. Perasakan dengan garam.

2 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

aduh sedap nampak nasi hasil gabungan nih...bak nak rase sikit...

Rafizah Nordin said...

aishah...aduhaiii dah abis le yang...hikhikhikkkk

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)