Followers

Thursday, February 05, 2009

Pavlova


P.a.v.l.o.v.a. ye puan2... bukan kasanova mahupun dealova... heee...
Mase pertama kali tengok Pavlova ni kat rumah K Masz beberapa bulan lepas. Memang macam ada keinginan nak buat tapi tak begitu teruja. Jadi keinginan tu terus berlalu. Tapi lepas nampak kat rumah Hana lepas tu tengok step by step kat rumah Kak Min (LG), keinginan tu tiba2 saja meluap2. Ada juga nampak di rumah sape ye... tak ingat... Jadi hari ni sudah ada di rumah sendiri.... barulah puas hati...
Pagi tadi YM denga Hana dan Hana kata Pavlova ni manis jadi aku pun berhati2lah semasa meletakkan gulanya. Hana pun suggest soh rasa2 sambil pukul telur putih tu. Alhamdulillah... aku punye idak le manis dan elok2 je dengan tekak ni... Itulah untungnya buat kemudian2 ni kan... boleh adjust2...

Tapi bab pavlova yang putih melepak macam k min memang tak leh lawan la... kena kawin orang putih dulu kot baru leh dapat yang putih cam k min punye heee (ampun K Min - gurau ni...)
Buat 1/2 adunan je sebab memang diketahui makanan pelik2 macam ni, hb tak pandang. Kalau anakanda2 dua orang tu nanti pun belum dapat dipastikan. Hanya yang dapat dipastikan dia orang akan kutip buah strawberi & buah kiwi tu. Terkontang-kantinglah pavlova aku ni nanti...


Ingredients:

-4 large (59g/ size A) eggs at room temperature, separated (asingkan the yolk from the white)
-1 cup caster sugar (gula halus)- kalau tak nak manis boleh kurang kan to 3/4 cup
-3 teaspoons cornflour
-1 tbsp (20 mls) white vinegar (cuka masak biasa tu)

Pengasingan telur putih dan merah harus dilakukan dengan penuh hati2. Dalam mangkuk tu jangan ada walau setitik pun air. Telur merah pun tak boleh terpecah dan bercampur dengan telur putih itu. Kalau itu terjadi, better pergi pecahkan telur yang lain kerana telur putih itu tidak akan jadi meringue walau berapa lame pun dipukul.

Pukul telur putih hingga jadi berbuih lembut, gebu. Masukkan gula sikit-sikit sambil rasa kemanisan yang dikehendaki. Pukul sampai meringue (bila ditonggengkan bekas,adunan tak jatuh).
Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul rata dengan spatula.

Tuangkan ke atas kertas baking dan masukkan dalam oven. Bakar dengan kepanasan 120c selama 50 minit. Bila dah masak, biarkan pavlova di dalam oven dengan penutup oven dibuka.

Bila oven dah sejuk barulah keluarkan pavlova tu. Ianya untuk menjadikan bahagian luar rangup dan bahagian dalamnya lembap.

Bolehlah sapukan whipped cream kat atas tu dan letak buah2an seperti strawberi, kiwi, grape dan sebagainya...


Inilah rupa whipping cream aku. Aku memang tak biasa pakai mende alah ni jadi aku memang tak tahu bagaimanakah kejadian bende alah ni yang sepatutnya terjadi setelah dimixer. Tapi ini adalah kali kedua aku menggunakan mende alah ni. Pagi tadi aku YM dengan Hana dan tanya dia, Hana kata kena pukul mende alah ni sampai dia meringue tapi biler aku pukul tak sempat jadi meringue dia dah jadi berketul2 macam dalam gambar ni. Susu tu cair dan ada ketul2 mcm marjerin sekali. Bila aku terus pukul susu tu akan merecik2 kau....
Apakah kesilapan aku? Tolong beritahu...

10 comments:

hana said...

hohohoooo...kenapa erk jd gtu whpping cream tuh?? adeehhh! tk gheti la pulak nk menjawabnyer!

Noorma Ismail said...

aku pun tak dapek nk nolong sebab tak pernah pun beli whipped cream tu...

tp kan,,pavlova tu apa rasanyer ek? manis2 ke? jakun ni...ada jual kat bakery ker? aku ni tokayaki tu pun lom pernah makan..hari tu ada nampak kat c4 sri petaling..tk brani plak nk beli sbb hang jebat aku ada..kang dia kata aku makan benda merepek la plak..

inahar ali said...

fiza..make sure masa whip tu pakai kelajuan tinggi..bawah bekas tu letak dulang yg diletakkan ais ketul 3-4 biji sbb mesti pukul dlm keadaan sejuk..whip cream tu hanya campur sikit je air sejuk(2 sudubesar air+250 gm whip cream) dan start whipping masa separa beku/cair sesikit aje..selalu akak pukul lebih kurang 13-15 minit gak la!(tapi klu terlalu lama nnti dia berketul la pulak..

lemongrass said...

wahkahkahkah Fiza,
tu lah, dulu suruh kawin mat saleh, tak nak, kan dah tak putih pavlova mu itew,hakhak..... :P. Maybe kena kurang kan temperature tu lagi kot jadi 120-130C. Dessert mat saleh ni kdg2 mmng lah amat manis nya utk tekak kita. I pun rasa manis ya amat pavlova tu tapi my family suka yg mcm tu, terpaksalah buat jugak, hehehe

Nur Syafawati said...

k.za..sebenarnyer apekah itu pavlova???pencuci mulut ker??ais cream ke???buah ker?kek ke.?aku masih x dapat bayangkan rupa sebenar pavlova ni..awat ko x snap full pic makanan ni..teruja aku nak tau rupa nyer..hehehhe...tapi buah2 di atas tu mengiurkan aku ler..

hunny said...

fiza...sama la dgn hb akak...selera melayu asli...heheh..tp ciskek makan la pulak...klu buat menu yg kebaratan sikit...dia ckp"buat yg pelik2,org x makan,merajuk..." dulu2 ada jgk la 2,3 kali majuk..skrg dh kalis...x nak mkn x kesah...jiran2 ku ramai jadi mangsa try n error...hehe nasib korang la jiran2 ku...

Rafizah Nordin said...

hana,punyela fobia sbb dulu da penah kene camni.kite pun buat 100ml dulu.yg 1st jadi camni.buat lg 100g pun jadik camni jugak.kite dah bengang tau...disbbkan pavlova ku dah menunggu utk dihias,kite tepek jugaklah.tu yg nampak susu meleleh kat tepi2 tu...tadi g checkers dah pegang dah whipped cream yg botol tu tp fikirkan whipping cream ade,kite letak balik...

noorma,
klu ko penah makan marsmellow gitulah rasenye.mmg manis tp aku da adjust gulanye tadi jadi sdg2 eloklah kat tekak aku ni.hang jebat ko tu same le ngan hb aku.tgk aku beli bende lain sikit mulela ckp mcm2.yg tak tahan tu siap buat muke kauuuu
ish sibuk je...dia takmo makan kite pun jadi tak leh makan.tu pasal aku lg suke kua ngan anak buah aku.jadi aku boleh beli makanan apa saja yg aku nak makan.klu ada hb aku tu,payah leeee

k ina,
terima kasih atas info iteww tapi daku rase inilah kali terakhir daku beli whipping cream ni.lepas ni tak mo dah.udahle mahal payah pulak nak mengerjakan...

Rafizah Nordin said...

k min,
sy nak je kawin ngan omputih tp langsung tak jumpe omputih, hahaha!!!
sy ada bace komen k min kat blog Hana suh kurangkan suhu oven kpd 120c jadi tadi mmglah sy dah kurangkan.sy bakar pun tak sampai 50min.klu tak silap dalam 30min je...

sya,
pavlova tu pencuci mulut/dessert.pic kedua tu keseluruhan la tu...pic yg pertama ruper pavlova tu setelah dipotong-bhgn dlmnye la.
rase pavlova ni mcm marshmellow...

k hunny,
susah jugakkan klu tak same selera.sy kdg2 fikir 2/3 nak buat sesuatu yg hb tak makan.bukan kesian kat dia tp kesian kat diri sendiri camne nak habiskan makanan tu.
sy ni klu nak bg kat jiran yg depan rumah ni je.tp naik segan la pulak asyik bagi je...sbb jiran depan ni mcm pendiam sikit.sembang tp ala-ala gitu...heeee

anawahid said...

hahaha.. pavlova dh mai sini jugak dahhhh... tang whippeng cream tuh no komen pasai masa beli whipping cream tuh beli yg spray punyaaaa... hahahaha sonang kojo x yah pukul lg dr x jadik... eeheheh

Rafizah Nordin said...

tu la kak ana...wipping cream tu dah lame beli tsimpan je dalam peti besi.sian lak tengok...memanggil2 jek ahaks!
tadi g supermarket dah pegang,dah masuk dalam troley pun botol whipped cream,tp terbayang2 je whipping cream kat dalam peti sejuk tu...letak balik...
so lepas ni no more whipping cream.beli yg picit je sonang kojo eh...?

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)