Followers

Tuesday, February 17, 2009

Kuah Kacang


Kuah kacang buat makan dengan rojak for our dinner today. Kuah ni resepi dari mak aku sebenarnya. Tapi kalau mak yang buat lagilah sedap. Almaklumlah air tangan emak, kan... Tapi sama dengan resepi dari Delila @ MyR.

Bahan-bahan
2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Air secukupnya

Cara-cara
Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini.Jangan sampai halus.
Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.

6 comments:

SiS-lin said...

betul tu,cmne pun air tangan mak jgk yg sedap kan...

Rafizah Nordin said...

sis lin,
itu la pasal...

hana said...

pijaaaaaaaa.... nakkkkkkkkkkkkkk!! suka gler ngan rojak! perghhhh!

Rafizah Nordin said...

hanaaaaaaaa, amik le... tak de or nampak!!!! hahaha

Noorma Ismail said...

ooo...peberet aku nih..segala menatang rojak aku memang suka..tambah plak semalam tgk kat tv, rojak spore..ada segala macam benda..sotong, ayam..mak aii...sedapnya..hari ni kat umah ko plak..ni mesti petang karang aku kirim kat laki aku suruh beli rojak..nk buat sendiri malas ler..banyak beno barangnya...tapi kan..apsal telo tu ko goreng dulu?

Rafizah Nordin said...

noorma,
ntah... aku tengok cik mat gebu goreng, aku goreng la hahaha!!!jgn cik mat terjun gaung aku ikut, udah!hahaha
tapi aku memang pernah makan rojak yg telur rebusnye tu digoreng...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)