Followers

Sunday, May 31, 2009

Pau Noorma


Salam di pagi Minggu... Hari ni cuaca cerah sungguh. Hangat membahang. Mujurlah en hb dah belikan kipas satu khas tuk kite dok ngadap pc ni ha... (kite ngadap pc,kipas ngadap kite, hehehee) kalau tak... maunyelah kite ni berkirap jek semedang.

Pau Noorma ni kite buat malam semalam. Tengah2 malam. 12.30 tghmlm siap. Ingatkan kengkonon nak buat tuk sarapan esok pagi (pg ni la...) tapi siap2 malam semalam gak kene belasah. Heheheee tapi adalah baki simpan utk sarapan pagi ni ha... Tapikan... kenapalah permukaannya menggerutu? Hiks... Masa kite bukak penutup tu bukan main cantiknye, licin... tapi sesaat kemudian terus pruppppp. Macam ape eh rupernye... ha, lu orang fikirlah sendiri!

Bahan-bahan

2 1/2 cawan tepung gandum

1 sudu besar yis ke
ring
1/2 sudu teh baking powder

4 sudu makan gula castor

1 sudu makan lemak sayuran (shortening)

1 sudu teh bread softener
1 sudu teh bread improver

1/2 cawan susu cair

garam skit


Cara-cara

> Satukan sume bahan dalam mangkuk adunan.
> Uli sebati dengan memasukkan susu cair sedikit demi sedikit. Bila dh lembut, rehatkan sehingga naik dan tumbuk untuk keluarkan angin (mcm buat roti gak la....)
> Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
> Masukkan inti dan tutup kemas.

> Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi dan susun didalam pengukus.
> Rehatkan pau dan biar ia naik lagi.
> Panaskan periuk kukus dan biar air betul2 mendidih.
> Atur pau dalam periuk kukus dan tutup (bungkus tutup mengukus untuk elak air kukusan jatuh ke atas pau, nanti pau jadi tak cantik dan menggerutu)
> Kukus pau selama 15 minit.

Resepi ni kopipes dari blog Hana. Tq Hana!
Sebenornye kite tau kenapa... sebab kite dolat! Kite tak tutup penutup kukus tu dgn kain macam yg disarankan. Itu pasailah. Kalau nak kate sebab wap panas sangat idak juga rasanye sebab kite dah ejas api dah... Tak apolah... janji leh makan. Biar rupernye buruk...

Yang ni plak... kite beli sebelum balik dari senaman Chi Kung. Lepas senaman tadi kami (kite, Kak Gayah, Asmida dan Kak Tun) terus pergi pasar pagi. Hari Ahad ni ramai orang niaga. So, belilah roti john ni untuk tambah2 sarapan pagi.

6 comments:

blogresipi said...

Teringin jugak nak buat pau tp tak pernah kesampaian lagi.. tgk org buat cantik2 dan sedap2 je...
Ada tips tak nak kasi inti kacang itam tu jadi best2?

Rafizah Nordin said...

blogresipi,
inti tu kite beli yg ready made kat kedai menjual bhn2 kek.bukan buat sendiri heheeee pecah tembelang eh wakaka

Azita said...

kenapa pau noorma?? knapa tak pau fiza??? kan ke fiza yg buat...! hehehe

Nur Syafawati said...

kak..meleleh2 roti john tu aku tgk..sedapnyer..huhuhh
pau noorma???pau fiza xde ker??d

IS said...

Aku dah ciplak resepi pau tu, buat je belum lagi!

Rafizah Nordin said...

k ita,
fiza yg buat tp resepinye noorma yg punye,heheeee

sya,
nnt aku buat pau fiza lak eh :P

is,
buat jgn x buat,bukannye teruk nak menguli.hahaha!!!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)