Followers

Sunday, May 03, 2009

Sambal Tumis Petai wif Rebus Pucuk Ubi


Ini garapan lauk yang kedua - Sambal Tumis Petai dengan Rebus Pucuk Ubi. Ini memanglah menjadi kegemaran kami semua. Boy dan baby suka dengan kuahnya sajalah kan. Sayurnya kengkadang dia orang makan. Tapi selalunya dia orang ambil kuahnya saja. Sambal Tumis Petai... emp, janganlah ada yang komen, uhhhh sure bau atau komen2 yg sewaktu dengannya ya. Sebab rasanya selain durian, petai pun salah satu makanan yang baunya wallahhhh...ghau ghauuuu bau dia! Korang sendirik mau ingatlah! Wakaka!

6 comments:

Eyna's said...

Lantaklah bau pun fiza...janji sodap...heheh...
Sy pun suka sgt makan petai atau jering sambal ni...tapi..tak pastilah masak cara yg sama ke tak...
kalau family saya...sure kena tambah santan...
Kalau petai tu plak...tak buang kulit...cuma kena kikis kulit dia hingga hilang hijau, kmudian belah separuh tengah dia...jgn sampai putus...memang aagak cerewet skit...tapi...kalau makan...tak ingat ape dah....heheh

Noorma said...

Eh Fiza, ko rebus ke pucuk ubi tu? ataupun buat sayur air?? tak pahit ker rasa kuah pucuk ubi tu?? letak ler resepi...coz aku lom pernah lagi tengok lauk mcm tu. Kalo wat masak lemak tu, tau ler aku..

Rafizah Nordin said...

eyna,
betui tu...klu dah sedap dan kene dgn selera tak hingat dah busuk ke idak.
uh tak penah lak buat sambal gitu.adelah buat sambal sekali ngan kulitnya tapi tak kikis plaknye.& tak penah buat sambal petai letak santan.buat sambal ayam adalah.mcm cara dan daya masakan orangkan...?kita same2lah berkongsi ilmu dan pengetahuan...

noorma,
aku buat rebus air je tu.tak pahitlah.perasakan dengan garam,aji dan gula sikit.letak minyak kelapa sikit.itu je...

el said...

lama x mkn petai..kat umah mil ni jarang msk gitu..kalo kt kpg..perghhh mmg mak msk...lain tmpt lain citarasa...maklomlah org penang ni x abis2 kari kari kari

Rafizah Nordin said...

L,
tu la... sape suruh kawin ngan org penang wakaka!

♥ Eda ♥ said...

berkali2 aku telan liur tgk...lag2 pucuk ubi tu...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)