Followers

Thursday, May 21, 2009

Alahai Omak Den!

Gambar ni ambil lama dah...

Hari ni pepagi lagi aku dah keluar dari rumah. Hubby tak kerja hari ni. Alkisahnya petang semalam mak aku menangis2. Dia kata kaki dia yang masih ada tu sakit. Rasa mencucuk2. Aku dah risau. Dulu masa kaki yang dah dipotong tu masih ada, katenye sakit gitu gaks. Adakah perkara sama akan berulang? So, hari ni Hubby ambil cuti sebab nak bawa mak g spital. Alang2 nak g klinik, bila difikir2kan. Disebabkan mak aku memang dah ada kes kat Hospital Serdang tu, kami bawalah terus ke sana. Jumpa doktor, doktor kate orang yang menghidap kencing manis memang akan merasai sakit yang begitu. Penyakit tu menyerang urat saraf dari yg kecil sampailah urat2 saraf yang besar. Tiba2 rasa mencucuk2, kebas dan sakitnya tu lebih kerap menyerang di waktu malam. So memalam mak aku memang tak boleh tidur sbb sakit. Kate doktor tu lagi tadi, kalau tak jaga, tak makan ubat, makan tak pantang, insulin tak cucuk, memanglah semakin cepat ianya menular. Kalau kaki tu terluka, luka tu akan lambat baik dan mungkin tak boleh baik. Itulah yang jenis melarat2 tuh. Atau boleh juga jadi gangren (tisu mati) macam yang terjadi pada kaki mak aku yg dah kene potong tu. Jadi doktor memang tak boleh buat apa2 melainkan bagi vitamin untuk mengurangkan rasa sakit. Mengurangkan rasa sakit ya puan2... bukan menghilangkan rasa sakit. Doktor tu kata memang tak ada ubat yang boleh hilangkan rasa sakit tu. Aduiiii maknenye mak aku kene menanggung sakit jek la selagi ada hayatnye ni? Gulp!

Lepas dah habis urusan di hospital, kami terus ke rumah Kak Yong di Sepang. Mak nak ke rumah sana pula. Sampai rumah pukul 5 petang. Cadangnye tadi hubby nak g office sebab tak sudah2nye dapat sms dari engineer kat ofis tanye drawing itu dan ini. Hubby aku ni memang payah le kalau coti. Ade jek... tapi aku tak kisah. Faham dah dengan kerja dia tu. Tapi sampai2 rumah dah kepenatan. Titun tak sedar diri sume...

8 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam akak...
siannye kat mak akak...hope sakitnye tu akan berkurangan...

zai said...

Biasa la org yg kena kencing manis mmg selalu rasa sakit kaki...mcm mak saya jugak.kalau dtg sakit kaki tu sampai menangis2..tak tertahan,kalau digosok kurang la ckit..keluar masuk hospital biasa la...

♥ Eda ♥ said...

teruk jugak eh penyakit kencing manis tu eh...adoaiii aku yg bace pun dpt bygkan..ini pulak klau berada di tempat mak ko kan..yg penting tu la..ubat tu kena la mkn ikut waktu eh..most important bab makan la..kena jaga pantang..klau main sebat jugak tu yg teruk tu..

Rafizah Nordin said...

aisyah,
harap2 pun macam tu jugak.tq ya... :)

zai,
mak zai pun gitu ye...oh kite punye xprience yg samelah gitu...sedih tgkkan.tak tahu nak buat apa...

eda,
lepas operation tu mak aku mmg jaga makan.ubat sentiasa makan ikut time.tak pernah culas.gitu gak ngan insulin.skrg ni dia dah pandai cucuk sendiri.so klu anak2 xde pun dia akan cucuk insulinnye sendiri.tp mcm yg doktor tu cakap,sakit tu mmg akan datang menyerang.ubat tu hanya akan kurangkan sakit bukan menyembuhkan...

fazilzura said...

adeh.. sian nye mak mu kak piza...
tp nak wat cmner.. kalau dh ada diabetik tu mmg gitu ler , hrp kan makan ubt .. hope kaki dia tu kurg skit sakit nye ..

FaizAmYAirieL said...

hadei..siannye mak kak pza..ingatkan dah buang kaki sakit dah pergi rupenye ade lagi sakitnye..smg die tabah menghadapi sakit kaki itew..

Suzi said...

moga mak fiza tabah hadapi dugaan...org2 terdekat dgn dia juga kena bagi dia semangat...

ai said...

Alahaiiii...memang sedih bila dpt tau camtukan besen? sama gak la ngan adik aku, Arul. Mmg kami sekeluarga tau dia mmg sentiasa rasa sakit. Ubat tahan sakit yg dia telan pon hanya utk mengurangkan rasa sakit. Dek kerana bergantung sangat ngan pain killer tu, skang ni kidney dia lak problem. Dia ni asalnya slip disc (tulang blakang)..meleret smp bengkak hati la..kidney la..haihhhh.. :(

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)