Followers
Tuesday, January 06, 2009
Roti Pita
Pagi tadi g jalan2 ke rumah Cik Mat Gebu, nampak roti pita. Aduh... tetibe je teringin. Tahap kerajinan pun idak le melampau tapi ade. Kerajinan nak menguli... Tengok bahan2, sume ada kat dlam gobok kat dapo tu. Ape lagi... terus tinggalkan kerusi dan p masuk dapo... And inilah hasilnya.
Intinya tu aku memandai2 sendiri je. Ikut sedap di tekak sendiri... Pakai isi ayam dan dipotong kecil2. Layannnn jugak....
Bahan-bahan (Roti Pita)
250 g tepung roti
1 1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh garam
1/4 camca teh gula halus
145 ml air
15 g lemak sayur (shortening)
Bahan-bahan (Inti)
Isi ayam - dipotong kecil-kecil
Bawang besar - dihiris
Timun*
Capsicum*
Tomato*
*dipotong dadu
Gaul tepung dengan yis, garam dan gula hingga rata. Tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Masukkan lemak sayur dan terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal dan lembut. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik cling dan biar 1 jam hingga doh naik. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, uli sekejap dan rehatkan 5 minit. Bagi doh pada 5 bahagian yang sama besar. Bulat2kan setiap bahagian. Ambil satu dan canai nipis lebih kurang 3mm membentuk bulat atau pun bujur.
Alih ke dalam dulang pembakar dan buat hingga siap. Biar ia naik selama 30 minit. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 220C selama 5 - 6 minit atau hingga roti kelihatan mengelembung. Jangan bakar terlalu lama, nanti roti pecah dan sukar untuk menghasilkan poket
Keluarkan dan dan sejukkan atas jaringan. Roti akan lembut bila sejuk. Kerat dua dan isikan poket roti dengan bahan2 inti. Hidangkan.
Ampun Cik Mat... kite copy paste ni...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
My Cute Banner
No comments:
Post a Comment