Followers

Wednesday, January 07, 2009

Cream Caramel


1st time tengok cream caramel ni kat blog Cik Min... dah terkesuma perasaan dah. Tapi bak kata orang tua-tua jodoh tu macam jauh lagi nak sampai. Cewahhhh, hehehe memandai jek haku! Rasa nak buat resipi ni ada tapi tahap kemalasan nak melapis tu macam ala-ala je. Jadi ku pendamkan je di lubuk hati.
Petang tadi tekak ni terasa macam nak makan sesuatu yang manis. Fikir2, belek2 kitab resipi... ternampak cream caramel ni... masa ni perasaan malas nak melapis ni tetap ada. Tapi kukuatkan jugak semangat ni. Dan akhirnya jadilah seperti di dalam gambar ini. Sangat2 berpuas hati dengan hasilnya. Sangat2 berpuas hati juga dengan rasanya. Memanglah sedap, wallah!!!
Rasanya tak jauh beza (macam sama jekkkk) dengan puding karamel tp kenapa dia dipanggil cream caramel? Cik Min tolong jawab, boleh? Sebab letak susu pekat manis tu ke?

Yang
Bahan-bahan ( 15 potong )

* 5 biji telur
* 1/2 tin susu pekat
* 1/2 tin susu cair - aku letak satu tin terus...
* 1/2 tin air - aku tak letak
* 1/2 sudu besar esen vanilla
* Sedikit serbuk koko

Cara-cara

1. Pukul telur hingga kembang, Masukkan susu pekat & susu cair Pukul lagi hingga berbuih.Masukkan esen vanilla, Bahagikan 2 bahagian.satu bahagian dicampur bancuhan serbuk koko.Tuangkan caramel ke dalam loyang,kemudian tuangkan lapisan pertama, Kukus berselang seli hingga masak kesemuanya. (setiap lapisan kukus 5minit atau sehingga masak)
2. Caremel: 4 camca besar gula pasir dimasak dgn 1/2 cawan air.

Cik Min, minta halal saya kopipes dr MyR...

13 comments:

~PakKaramu~ said...

Hmmmm sedapnya lepat tu

Rafizah Nordin said...

lepat?mane ade lepat pak karamu...itu pemanis mulut...
emak sy pandai buat lepat.klu bulan puase sy jualkan di bazaar ramadhan,mmg laku lepat yg mak sy buat...inti kelapanya tak kedekut.
terima kasih datang menjenguk ke sini pak karamu...

CikMin said...

fuyohhh...meleleh siot tgk caremel dia ni....sabo..sabo....

Rafizah Nordin said...

kikikik cik min...mmglah sabo... sabo...

MUMMY ILA said...

menyengat la rongga tekak aku.. tp manis je ..hati2 ye kak za. kurangkan manisan sbb kita berdua ni ada gen diabetes..HARUS DIINGAT!.. hehe

CT Delima said...

fiza..x sangak kesabaran membuat cream karemal tu nampak seap..kalau bubuh lain color bole x keh3..memandai jer k.ct ni erk :)

Rafizah Nordin said...

ila,tq atas ingatan tu.tp aku tak hirup sirap karamel tu...

k ct, boleh je nak tuka kaler.ikut citarasa sendiri la...

ai said...

Ya Allah!!! gile arr kau ni besen! kagum tul aku ngan kau. Aku ni yg biasa tu pon tak reti2 lagi nk buat, kau bukan main berlayer2 lagi puding ni! huh..dasyat..dasyat..

Eda said...

meruntun jiwa aku tgk..tapi macam susah je nak buat..aku ni dah la pengukus pun takde..huhu

halen said...

uhhh.. sedapnya karemel tu fiza. halen brapa ari dah nak buat tp x jugak buat sbb malas hahaha.. resepi dah ader atas meja tp duk tgk je. nk try wat karemel belang ni la mcm menarik perhatian je ilang penyakit malas ekekeke..

nasz said...

ya ampuuunnnn, kak fiza... ni la sebab nye saya susah hati nak bukak fp akak. bukan ape, saya tak tahan la tgk gambor2 mknan dlm blog akak ni. membuatkan saya sangat terliur. kahhhhhhhh

CatlinaFly said...

peh..cream caramel tu menggoda nye...

Rafizah Nordin said...

ai,sampai ati ko kate aku giler...tp mmgla...aku giler masak!hahaha

eda,buatnya tak susahlah.mase aku bancuh tu aku tak ikut sgt step tu sbb aku tgk sume pun nak disatukan.so aku satukan aje sumenya,kemudian aku kacau bagi sebati.sonang baitu...ok tak?ok, g beli kukus, hehehe

halen, dah ade rajin sikit tu g masuk dapo cepat!!!!

nasz,janganlah gitu.org ngandung mmg camtu.ape depan mate sume tingin.akak paham tu...

dr cat,ni lg sorang mak yong...xde diabetis kan...bolehla buat.asyik wat cheese cake jek sesekali tukar la plak.cg fly pun musti tgoda, hehehe

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)