Followers

Wednesday, January 14, 2009

Biskut Koko Rangup


Lepas je nampak Hana enterfrem biskut koko rangup dia pagi tadi aku terus terkesuma. Pergilah ke MyR, tengok2 Jiya pun dah buat dan ada jugak orang lain dah buat. Sume kate sedap & rangup. Mesti nak kene try dan rasa.
Balik dari anto Boy sekolah tadi barulah aku salin resepi and masuk dapur. Memang sedap dan rangup. Kalau buat nipis2 memang terasalah kerangupannya. Cuma aku ubat sikit, bahagian atas biskut tu aku tabur coklat rice.

Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm )

* 50g mentega tanpa garam
* *70g tepung
* *15g serbuk koko
* *1/8 sk serbuk kulit kayu manis
* *1/4 sk baking powder
* *40g gula perang
* *2 cubit garam

Cara-cara

1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
4. Bakar selama 25-30 minit.
5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.

3 comments:

ai said...

sedapnye besennnnnnnnnnnnn....

eh, cmne aku tau biskut kau sedap ni? sedangkang aku jilat je screen komputer aku..keh keh

Eda said...

nampak macam sedepp.. n macam nak tery..tapi aku tak tau cemana nak carik serbuk kayu manis tuh..huhu

Rafizah Nordin said...

ai besan,ko bio beno jilat skrin...

eda,klu xde serbuk kayu manis xyah letak la...x ganggu pun...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)