Followers

Tuesday, January 13, 2009

Pop Corn Home Made


Kuih tiram dah selamat... jadinye menerailah pulak buat pop corn ni. Dapat resepi ni kat My R dari Sofinar. Sebenarnya aku ni tak tau pun ada resepi pop corn kat MyR tu. Tadi lepas anto boy skool, aku singgah Checkers. Belek2 kekacang kat situ ternampaklah jagung kering ni. Emppp tu yg terfikir nak buat. Murah je, 500g RM2.20. Balik2 terus belek resipi. Syukurlah ada. Kalau tak kenelah aku simpan dulu dalam lemari sementara nak belek2 resepi dr web yang lain.
Bahan-bahan ( 2 org makan )

* 1/2 cwn jagung kering
* 2 sudu besar magerin
* 2 sudu makan gula

Cara-cara

1. masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk
2. dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah, ada la sikit2 yang tak pecah
3. mask gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula mentega, bila mentega cair masukkan popcorn dan gaul rata

N3 EDIT NI KHAS UNTUK K CT & ISLINDAH....

Inilah rupa jagung kering tu. Kepada K Ct, cubelah cari kat kedai2 biasa. Untuk Islindah, ko pergi Checkers kat Sri Sentosa tu. Tak mahal harganya... Semoga info ini dapat membantu...

8 comments:

CikMin said...

popcorn satu!!!nak bwk masuk panggung wayang....

ai said...

bende ni pon kau buat gak?? kau mmg rajin le besen..

Rafizah Nordin said...

cik min,
hehehe bile nak g panggung tu?

ai besan,
ade bendenye aku buat le...

CT Delima said...

fiza..k.ct suka lah kamu ni..serba bole !! tu yg buat k.ct cayanggg kat fiza hehehe nak cuba buat lah..jagung tu mana nk beli erk?

Rafizah Nordin said...

k ct terima kasihlah atas pujian tu.tp sprt k ct tahu sy ni pun ikut resepi orang je...bkn pepandai sendiri.
jagung kering tu sy beli kat pasaraya checkers kat rumah sy ni.rasenya kat kedai lain pun ada.trylah usha...heeee
nnt ada masa tangkap gambo and edit kat sini bagi k ct tgk ye...

imi @ is @ lynn said...

Mula2 campak je ke jagung tu tanpa letak apa2? Masak brp minit tu yek? Kang meletops lak periuk aku. Ajarlah aku..aku budak baru nak blajar!

Rafizah Nordin said...

is, hah ko campak je 1/2 cwn jagung kering dlm kuali ke, periuk ke...tak yah letak ape2 pun.gune api paling kecik.pastu ko tutup.tp ko pakailah periuk yg besar. smalam aku buat 1/2 cwn dpt 1 botol yg tutup merah tu saiz tingginya sejengkal.
yg lain2 tu ko bacelah cara2 kat resipi yeee
boleh je aku ajar apa yg aku tau...insyaAllah

imi @ is @ lynn said...

TQ Fiza, aku tau camne rupanya dah. Mula2 aku ingat yg keras kematu yang cam arwah nenek aku bagi ayam makan tu. Tu yang peliks tu sbb yang tu keras betul.... Mau tertanggal gigi palsu Minarwan Hoki tu!

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)