Followers
Monday, November 24, 2008
Tat Telur
Lepas masak tadi terus buat adunan tuk tart ni. Dapat resipi ni skodeng kat umah untie yochana. Buat dua saiz sbb tak cukup mould yg kecil tu. Masa mula-mula nak buat tak sabo. Dah buat pun tak sabo - tak sabo nak siapkan. hahaha
Jom kongsi resipi...
Bahan-bahan untuk Pastry Crust
100g unsalted butter (aku guna marjerin je...)
40g icing sugar (aku pakai guna kastor...)
sedikit garam (aku tak letak pun...)
1 bj telur
20g susu tepung
220g tepung gandum
1/2 s/k esen vanila
Bahan-bahan untuk Egg Custard
2 bj telur
45g gula kastor
sedikit garam
1 s/k lemon juice (aku gantikan dengan cuka)
80ml susu segar
40ml air
1/2 s/b esen vanilla
Cara-cara untuk membuat Pastri Crust
Campurkan semua bahan kecuali telur. Sebatikan hingga menjadi 'crump'. Masukkan telur dan adunkan sehingga menjadi doh. Biarkan selama 20 minit. Acukan ke dalam acuan tart.
Cara-cara untuk membuat Egg Custard
Campurkan semua bahan dan sebatikan. Tuang dalam tart.
Bakar 175c - 20 minit - Lebihkan api bawah.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
My Cute Banner
2 comments:
tat telur.. :)
sedap dan mudah ila.bakar sekali je tak yah 2 kali bakar.tpi kene lbihkan api bawah sbb nak masakkan doh tu...try la...atau lebih senang... beli je
hahahaha
Post a Comment