Followers

Wednesday, November 12, 2008

Buah berangan


Aku pasti ramai anda korang yang pernah makan buah berangan ni. Semalam lepas hantar Boy sekolah aku menyinggah ke pasaraya Checkers yang jauh juga sebenarnya dr rumah aku tp dekat ngan tempat keje hb. (bolehla sambil2 tu usha laki aku.mane la tau...hehehe syak wsangka!!!)

Okey smalam kat pasaraya checkers tu beli sikit barang2 tuk baking mcm marjerin,susu cair,baking powder dan susu segar. Hari tu pergi Mydin beli barang tak boleh ambil barang tuk baking.Kang hb jeling pehtu wat muncung cencorot. So barang untuk baking ni kene guna duit bahagian sendiri.
Tak kisahlah duit sapa pun kan??Kalau harap hb je tanggung semua kesian juga. Dengan susu dan pampers anak di samping selera bini dia ni yg makan macam2 jenis makanan. Belum dgn selera anak2 lagi. Vitagen la... calci yum la... pistachio nut la... sotong gula la... berbagai!!!
Tengoklah... setiap kali pergi beli barang mesti selit makanan anak2 & mamanya yang berselera terbuka ni. Abih...? maunye tak sampai RM6-700 skali membeli???Tapi skali beli je tau.Lepas tu kalau dah abih ngange la masing2.Tu yang tak sabo je nak tunggu cukup bulan pergi beli barang dapor lagi. Hahahaha! Amboi panjangnya aku merepek.

Berbalik pasal buah berangan atau panggilan org putihnya 'chesnut' ni. Kalau kat Petaling Street, Kuala Lumpur (Chiana Town, Malaysia) buah ni di goreng dengan tak taulah ape mendenya. Pasir ke...batu ke... Nak tengok bebetul mcm malu lak rasenye. Nampak beno bataknya. Lagipun takut aku.Kang ditengking dek cina tu terkial2 aku menahan malu.

Yang ni aku rebus je campur ngan garam. Masak juga. Rasanya pu tak lari. Malah rasa lebih sedap sebab tak ada bau hangit. Isinya manis.... Yumpppp!!! Teringat masa di awal ngandungkan Boy (mengandung sulung), mengidam nak makan buah ni. Berialah hb g cari. Tapi bila dah makan, muntah semuanya. Cehhhh!

6 comments:

kirana-ummikmal said...

buaH BERANGAN NI AKU SUKE....
suke sangat...yg paling best time ketuk2 kulit de nak bg pecah...kahhhhh

saveme_zero said...

za...dah makan berangan ni...suka lawan kentot kan...wakakakakak

ai said...

Mak aii...sekali ngko beli barang $700??!! adoiii....mampos!

mummy-izz said...

ngak suka ini buah..

Eda said...

aku angankan buah lain..kahhh!!

Noraini said...

buah berangan goreng ni sgt mahal di batu pahat
rm45 utk sekilo gram
tp
dh nk makan kan...redha je la
wajib 2 kali membeli utk sebulan
hahahaha

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)