Followers

Wednesday, November 26, 2008

Crispy Potato Wedges


Layan sajalah ye. Malas nak menaip, malas nak celoteh sebab mataku mengantuk. Semalam tido kul 3 lebih mengadap laptop menyiapkan keje...
Amik resipi kat MyR dari Noorsha

Bahan-bahan
2 bj kentang - potong berbaji
2 s/t serbuk lada hitam
1 s/t serbuk cili
1 bj putih telur - dikocok-kocok ewah!!
Tepung gandum secukupnya untuk disalut
Garam secukup rasa

Cara-cara
Kentang dibersihkan dengan air suam. Kulit tak perlu dibuang.
Rebus kentang dengan garam hingga empuk. Angkat dan toskan.
Biarkan suam.
Satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili dalam plastik. Masukkan kentang dan goncangkan sebati.
Masuk kentang dalam putih telur dan golekkan dalam tepung gandum.
Goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
Hidang panas2 bersama sos thousand island dan mayonis.

6 comments:

hana said...

baru td bc komen kat umah noorsha, sampai sini dh siap ghupernyer.. nakkkk!! heeee..

Rafizah Nordin said...

hahaha tu la hana.smalam kite skodeng resipi tu kat myr.arini nampak name tuan punye resipi tu kat umah noreen. tu yg singgah tu gtau dia...

nOOrsha said...

waahhh......jadi dah yeee wedges?? nak nak nak nak nak nakkkk!~ ehehehe.....rase ok tak ni kak ??? nebes den ni kot raso potato tukau jadi raso keladi ko....

Eda said...

kak fiza...yg oren tu thousand island ke?? yg kat kfc tu guna thousand island ke..??mcm lain je rasanya...

Rafizah Nordin said...

nOOrsha, giler kentang klu kentang leh tuka rase keladi wakaka
ok, ok... tadikan sebelum buat akak kua g pasaraya.akak nampak 'thousand island berperisa cheese' keluaran ladies choice.nak beli tapi pek besar.lebam akak nak ngabihkan.regenye pun leh tahan rm12+.udahnye beli thousand islan biase je la

Rafizah Nordin said...

eda, yg oren tu mmg thousand island tp bukan yg macam kat kfc tu...ni thousand island salad dressing

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)