Followers

Friday, November 21, 2008

Nasi Ayam Chinesse Style


Sebenarnya hidangan nasi ayam yang aku buat ni ikut resipi "nasi ayam chinese style" yang di ambil resipinye dr mana tah...tak ingat dah. Tapi bila tadi masa nak buat aku main campak2 je.tgk kitab (buku himpunan resipi) sekali imbas je.pehtu memandai sendiri. Bahan-bahan mmg exactly ikut resipi.Cuma caranye saja tak ikut step sangat. Layanzzz je la k...

Ayam
1 ekor ayam (potong kecil)
sedikit kicap
minyak bijan
garam

Sambal
5 biji lada merah
1 bj bawang putih
sedikit cuka
gula & garam secukupnya

Nasi
Beras dibasuh da ditos
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
i inci halia - kisar
1 biji bawang putih - dikisar
marjerin untuk menumis

sup
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia
tulang ayam (leher & kaki)
daun saderi, karot & bawang goreng

Cara - Ayam
Didihkan air rebusan ayam. Bahagi 2 untuk nasi & sup.
Perap ayam dengan kicap, minyak bijan dan garam - 1 jam.

Cara - Nasi
Tumis bawang besar dengan marjerin. Masuk bahan kisar. Bila dah naik bau, masukkan beras dan air rbusan ayam. Tambah air biasa secukupnya macam memasak nasi.
Titikkan beberapa titik minyak bijam dalam nasi bila nasi hampir masak.

2 comments:

ai said...

adohaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

pensan aku tgk ayam kau yg lembab2 basah ni!

Rafizah Nordin said...

yesss memang sedap.mesti try tau...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)