Followers

Friday, July 22, 2011

Tuna Roll


Resipi cedok dari rumah Kak Yani. Thanks kak... Izinkan saya kopipes resipi ni di sini ye....


Senang dan mudah nak sediakan. Kelmarin masa pergi beli barang dapur, teringat nak cari pastry yang bersaiz besar seperti kata Kak Yani. Alhamdulillah, jumpa. Seronok rasa nak lompat ala2 kanak2 ribena kahkahkah Ada 5 keping 1 paket tu. 1 keping dah buat tuna roll ni... lagi 4 keping belum dapat dipastikan. Tolong suggestkan kawan2, akak2 & mak cik2.... terima kasih in advance!

Pastry ni ada 2 jenis. Aku ambil yang plain. Lagi satu wholemeal (klu x silap). Berapa harganya, tak ingat pulak hehehee tapi yang pastinya ianya juga jenama KAWAN. Rasanya brand KAWAN ni lebih murah harga pastrynya berbanding yang brand lain2 tu.

Seperti kata Kak Yani, ada beza antara pastry ni dengan pastry yang kecil2 4 segi tu. Ianya lebih nipis. Lebih kurang macam paratha segera tu. Tapi lebih kurang saja, bukan sama ye... nak tau lebih lanjut, silelah cari dan beli ye...


Bahan-bahan:
  • 2 keping all purpose pastry
  • 4 keping slice cheese
  • 1/2 tin tuna
  • sos cili secukupnya
  • mayonis secukupnya
  • segenggam sayur campur
  • 4 keping slice cheese
Cara-cara:-
  1. Sapukan tuna ke atas pastry. Taburkan sayur campur. Carik-carikkan slice cheese dan tabur ke atasnya. Letakkan pula mayonis dan sos cili. Kemudian gulong.
  2. Sapukan permukaan roll dengan telur.
  3. Bakar dgn suhu 200 degree selama 20 minit atau sehingga perang

4 comments:

Anna Qawina said...

menariknya..tak pernah bli benda tu..hihi

Fiza Nordin said...

anna,
kite pun 1st time heheee

Yani said...

Fiza.. tabur gula dgn cinnamon powder pehtu gulung rapat2.. pehtu potong nipis2.. then bakar.. boleh buat snek mkn sambil tengok tv

Fiza Nordin said...

k yani,
ok, nnt sy try... thanks kak :D

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)