Followers

Thursday, July 21, 2011

Sotong Sumbat Blackpepper


Arghhh... baru balik ambik anak2 dari sekolah. Hari ini sejuk sikit, hujan renyai2. Alhamdulillah...

Kelmarin2 masa jalan2 ke rumah mamahawa, nampak sotong sumbat blackpepper. Adushhh terliur... Esoknya pergi beli stok ikan, terus beli sotong. Dalam kepala memang nak resipi mamahawa ni. Saya adalah penggemar sotong! Hihihiiii...

Bahan2:

10 ekor sotong sederhana besar- cuci bersih buang kulit, perut,hitam dan asing kan kepala sotong.
di rebus sebentar bersama sedikit halia & garam. Toskan
air rebusan sotong jgn di buang blh di ambik sedikit utk kuah.
secukup toothpick

Untuk Inti:
1 biji kentang sederhana besar- dihiris kasar2
1/2 btg carrot- dihiris kasar
1 biji telur digoreng spt buat scramble egg.

Utk sos blackpepper:
1/4 cwn sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
4-5 biji cendawan butang - dihiris
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji bawang putih - dicincang
secukup garam, gula & serbuk lada hitam & lada putih

Cara2 utk inti:
Kentang & carrot yg telah di rebus empuk di leceh2 kasar.Ada ruper cam begedil jgk. Telur di buat macam scramble egg. Satukan semua bahan tambahkan sedikit garam & serbuk lada putih. Ketepi dan biarkan ia sejuk sebentar.

Sumbatkan inti kentang & carrot kedlm perut sotong sampai nampak kembung ...tolak2 kan inti sampai kehujung bucu sotong..ati2 sbb takut sotong yg dah di rebus kang terkoyak.. Apa bila sotong yg dah agak penuh sikit masukkan kepala sotong dan cucuk kan tooth pick ..cam kat gmbr atas.Buat sampai habis.

Utk sos:
Tumiskan bawang besar & bawang putih sehingga harum, masukkan sos tiram & sos blackpepper. Biarkan mendidih sedikit.. kalau inginkan berkuah blh masaukkan air rebus sotong tadi dan masukkan sotong kacau perlahan2 dan biarkan ia masak seketika..perasakan garam, gula & lada hitam. Sesuai kan rasa. Masak sebentar saja sbb sotong dah separuh masak tadi. Siap.

Thanks mama... i like!!!
Kite kopipes resipi yep...

4 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Fiza...
Hope u like it...Thanks kerana sudi mencuba resipi simple dari mama :) Mmg nmpk buncit2 sotong2 tuh penuh ngan inti yer..hehehe

Tuh sandwich yg bertingkat nmk mkn tak pyah step jambu babe..bukak jer mulut besar2 ngap g2 best tau kenyang sampai ptg.

el said...

wow best ni
nak torai jugak le
ni bkn takat blackpeper lain2 menu pun boleh kot eh

Fiza Nordin said...

mama hawa,
yes yes, i like it!!!

Fiza Nordin said...

l,
ko try ajolah l....mmg best!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)