Followers

Monday, July 25, 2011

Kek Tiramisu


Salam pagi Isnin minggu ni.... ada yang blues monday tak??? eheheee.... sabo2 ajelah yep.

Pagi ni breakfast cicah biskut kering dengan air milo je... tak ada yang istimewa pun. Jadinya aku nak kongsikan kejadian tiramisu buat pertama kalinya di dapur aku. Alhamdulillah, sedap aje di tekak aku. Suke!!!! Suke dengan gandingan lemak2 masam dari krim cheese dan pahit2 dari nescafe tu...

Kejadian ni actually bukan baru. Dah lama beno... aku aje yang terlupa nak enterframe kat sini. Mungkin sebab tangkap gambarnya pun jenis tangkap muat je, asal snap aje.... wallah! Tapi tak mengapalah ye... aku kongsikan resipinya kat sini.

Resipi cedok dari Kak Hanieliza. Terima kasih kak... izinkan saya kongsikan resipinya di sini ye....

Bahan2
1 biji kek span
250g krim keju
150ml yoqurt asli
1/2 cawan gula aising
serbuk nescafe - secukupnya

Cara2
Kek span dibelah 2 bahagian.
Pukul krim keju dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan yogurt, putar lagi.
Sapu adunan krim di tengah kek. Ayak serbuk nescafe di permukaan adunan krim cheese.
Lapiskan dengan kek. Sapu adunan krim cheese di seluruh kek. Ayak nescafe lagi.
Sejukkan beberapa jam sebelum dihidang.

4 comments:

el said...

best tol lah kak kalo aku jd jiran ko hari2 dpt rs mskn ko..hahahaha giler besor gedabak kek tira ni...

Fiza Nordin said...

l,
nampak dlm gambo je beso.... sebenarnya saiz 7inc je...

Amie said...

assalamualaikum Fiza,
gebunya kek tiramisu tu... makan sepotong mesti kena tolak dengan iar nih....kalau tak tersekat di kerongkong!

Fiza Nordin said...

Amie,
belum rasa belum tau...klu asyik makan sesuap bertolak dgn air, hilanglah nikmatnye tiramisu....

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)