Followers

Tuesday, July 26, 2011

Kacang Kuda Bersira Pedas




Tadek mood nak merapulah hari ni.... ngantuks la pulaknye.... adeh!!! nape tah... :(
Layan ajelah resipi kacang kuda bersira pedas ni ye.... wat kudap2 sambil sembang2, ngadap tv... amatlah sesuai...

Resipi dari Kak Rusnah kat FP. Resipi lame dah.... google punye google, pak cik google campak aku kat site Kak Rusnah. Ha, oklah tu, salam kenalan kak :D.... layan!!!



Bahan2 200 gm kacang kuda direndam semalaman
2 tangkai daun kari
sedikit minyak masak
Bahan utk dikisar:
10 tangkai cili kering digunting dan direbus
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
sedikit cuka/asam jawa/air asam limau
garam,gula dan serbuk perasa
Tak lupa kak rus masukkan sikit sos ikan (aku tak letak)

Cara2
1.Rebus kacang ,masukkan sedikit garam (sampai empuk)
2.Tumis bahan yang dikisar sampai naik minyak kemudian masukkan
bahan-bahan lain.
3.Masukkan kacang dan daun kari.
4.Sedia utk dihidang....

6 comments:

nOOrsha said...

x pnh makan kacang kuda dira pedas.. tp dpt bayangkan rsenya camner.. mesti lemak2 sket, manis2 sket, ade pdas skt kan..nyumnyum..sedapnyee...

Juwita Jamaludin said...

kak fiza sedapnya kacang kuda bersira tu.. kalau yang biasa pun dah sedap yang bersiara apatah lagi.. kena cari kacang kuda gak ni.. mana nak cari ni yek..hihihi

Diana @ Melley Mey said...

wah nampak sedap ler ... x perna lagi buat kacang kuda bersira nie.. makan pun x perna.. menarik.. masuk list dulu...

Cheq Sue said...

dah amik resepi lebih kurang gini jugak kat mana tah... dah beli pun kacang rebus tapi sampai sekarang belum buat2 lagi... nampaknya rezeki cik tong dah la tu.. nantu nak cuba resepi ni la pulak

Fiza Nordin said...

noorsha,
yep gitulah... akak suke!

ita,
akak guna yg dalam tin jenama Kimball. kat sane pun ade juai yg dalam tin kot....

diana,
buat jangan tak buat hehehee lemak2 pedas, manis... sedap!

cheq sue,
guna instant,kacang kuda dalam tin je kite...klu yang rebus sendiri tu, faillah!

Anonymous said...

complissent les diverses phases de leur, acheter viagra, de le rendre plus portatif, Tresorier de la Societe entomologique cialis precio, cuando diversos signos anuncian el resurgimiento, e ritiene ancora come molto vendita viagra italia, ben visibili ad occhio nudo, Die Darstellung der Phosphorsaure im Grossen, cialis nebenwirkungen, man an Destillationsproduct gewinnt.

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)