Buat lama dah ni... masa p PD kelmarin. Alhamdulillah masing2 yang makan kata sedap. Senang hati, kembang semangkuk! Eheehee...
Jom tengok resipi. Terima kasih kepada mek Hana atas resipi kek chiffonnya. Sonang dan tak begitu banyak bahan digunakan. Yang penting, menjadik!
Aku pun ada buat jual kek ni... saiz 10inci - RM60. Kalau malas nak buat, bolehlah order dari aku ye.... hehehee promote sekali plak....
Resepi Kek Chiffon
Bahan2
(A)
*1 3/4 cawan tepung naik sendiri
*1/8 sudu kecil garam
6 biji kuning telur - gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren - parut kulit (aku guna emulco)
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
(B)
6 biji putih telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu kecil cream of tartar
Cara2
1) Panaskan oven 175c. Dalam 1 bekas, pukul kuning telur dan gula hingga larut. Masuk semua bahan A dan kacau sebati. Ketepikan.
2) Dalam bekas lain - bersih dan kering. Putarputih telur hingga berbuih, Masuk gula dan cream of tartar. Terus putar dengan kelajuan tinggi hingga kental (merigue - terbalikkan bekas, adunan tak jatuh)
3) Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul no. 1 hingga rata. Masuk baki putih telur dan gaul sebati.
4) Tuang dalam tin chiffon saiz 10inci (aku guna loyang bulat biasa saiz 10inci)
(JANGAN LENGSER TIN DENGAN MAJERIN ATAU MINYAK. JUGA TAK PERLU LAPIK KERTAS)
5) Bakar 1 jam atau sehingga kek masak.
6) Terlangkupkan kek sebaik keluar dari oven dan biarkan betul2 sejuk (1-2jam). Baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan.
Bahan2
(A)
*1 3/4 cawan tepung naik sendiri
*1/8 sudu kecil garam
6 biji kuning telur - gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren - parut kulit (aku guna emulco)
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur
(B)
6 biji putih telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu kecil cream of tartar
Cara2
1) Panaskan oven 175c. Dalam 1 bekas, pukul kuning telur dan gula hingga larut. Masuk semua bahan A dan kacau sebati. Ketepikan.
2) Dalam bekas lain - bersih dan kering. Putarputih telur hingga berbuih, Masuk gula dan cream of tartar. Terus putar dengan kelajuan tinggi hingga kental (merigue - terbalikkan bekas, adunan tak jatuh)
3) Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul no. 1 hingga rata. Masuk baki putih telur dan gaul sebati.
4) Tuang dalam tin chiffon saiz 10inci (aku guna loyang bulat biasa saiz 10inci)
(JANGAN LENGSER TIN DENGAN MAJERIN ATAU MINYAK. JUGA TAK PERLU LAPIK KERTAS)
5) Bakar 1 jam atau sehingga kek masak.
6) Terlangkupkan kek sebaik keluar dari oven dan biarkan betul2 sejuk (1-2jam). Baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan.
2 comments:
Sekali tengok macam span basuh pinggan. Mesti gebu giler nih
norasikin,
span basuh pinggan??? hehehee mmg gebu giler pun....
Post a Comment