Followers

Thursday, July 07, 2011

Biskut Marie Batik


Kali kedua buat biskut marie batik ni.... first buat dah lama dulu. Rasanya masa dok kat 'umah' lama - fotopages. Memang lama sangat dah tu, kan.... 1st time buat dulu tak berapa menjadi. Langsung tak boleh potong sbb coklatnya mencair. Biskut tak melekat antara satu sama lain.

Kali kedua buat ni pun, lebuh kurang camtu gak... :( huhuhuuu... tapi much better dr yg 1st dululah. Seperti yang dilihat dalam gambar, masih boleh dipotong dan biskut tu melekat antara 1 sama lain.

Next time kalau buat lagi (entah bilelah tu...) kena masak adunan coklat cecair tu betul2 pekat dulu sebelum dimasukkan biskut dan digaul. Harap2 aku akan merajinkan dirilah nnt hehehee....

Resipi Biskut Marie Batik
Source : Kak As @ mynurkasih.blogspot.com

Bahan2:

350g biskut merie
125g butter
2 bj telur
1 cwn koko
1/2 cwn milo
1 cwn air
3/4 cwn gula @ 3/4 tin susu pekat

Cara2 :

1) Patah2kan biskut dan ketepikan.
2) Dalam periuk, campurkan koko, gula, milo & air. Dengan api sederhana gaul semua bahan sehingga larut.
3) Masukkan butter dan gaul lg hingga butter cair.
4) Pecahkan telur dlm mangkuk berlainan dan kocak sikit. Tuang dalam periuk. Kacau hingga adunan agak2 pekat (+- 3 minit). Padamkan api.
5) Masukkan biskut dan gaul rata.
6) Tuang dalam loyang. Padat2kan. Bila dah sejuk sikit, masukkan dalam peti ais sebelum dipotong2 dan dihidangkan.

5 comments:

el said...

nak cuba nti lah :)

el said...

kak...koko tu serbuk koko ke?

Fiza Nordin said...

l,
ye, serbok koko :D

nuwairani ismail said...

kak fiza : masa 1st time sy cuba buat kek batik pon biskut tak nak melekat jugak. hairan kenapa. pastu tak lama kemudian buat kali kedua, sekali terbiar atas dapur, terpekat dengan sendirinya (naseb tak hangus) barulah tau rupanya kene pekat betol2 baru jadi.

Fiza Nordin said...

rani,
namaste, dlm resipi pun ada kate kene pekat (dlm 3 minit) baru masukkan biskut. tp kite yg tak sabo. hehehee tu le pasai...sebenaqnye salah sendiri bukan salah resepi pun hahahaa

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)