Followers

Tuesday, August 25, 2009

Rich Chocolate Puding

Salam...

Diam2 dah hari ke 4 kite berpuasa... alhamdulillah... kami sekeluarga dapat menjalani ibadah ini dengan baik. Hari pertama puasa, anak sulong aku si Boy tak puasa. Hari ke 2 sampai hari ni, alhamdulillah... even semalam mamanya terlajak tidur sampai tak bersahur kami, tapi Boy gigih menghabiskan puasanya. Syabas, anakku! Dan yang paling penting, walau pun tak bersahur, aktifnye tetappppp membuatkan darah mama mendidih marahkannya. Adoiiilaaaa anak...! Betul2 menguji kesabaran...

Buat Rich Choc Puding ni... actually bukanlah kali pertama. Cuma pada pertama kali tu macam tak besh jek. Lembik... kene makan dalam mangkuk tu jugak. Bila lembik sangat, anak2 pun tak berape suke. Sudahnya 'pom' masuk tong... ish...

Tapi yang ni alhamdulillah... tak lembik sangat. Bolehlah dipegang dengan tangan. Tapi masa nak keluarkan dari acuan, memang agak payah sikit. Kene jolok sikit dengan hujung sudu supaya dia renggang dan ketuk2 keluar dari acuannya tuh... huhuhuuu tu yang nampak macam cacat sikit satu penjuru puding tu... ke... ada cara lain untuk keluarkan dari acuannye tanpa mencacatkan rupa puding tu... habaq sikit kawan2...
Bahan-bahan
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

14 comments:

miemiey said...

ooooo...nk nasi lomak yee..tgu ye pukul 4 pagi saya bawakan tuk akak ye...stanby kat p2 umh tu...tapi bersyarat tau..nk juga puding coklat ni...huhuhuhu........

Fiza Nordin said...

mimi,
kui 4pg?alaaaa akak bgn kul 4.30pg...tu pun klu sedo...heheheee

MUMMY ILA said...

sedapnyeeeeeeeee..ni feveret aku ni..

cikmanggis said...

nampak pun dah sejuk tekak..sesuai utk berbuka ni

hana said...

ko basahkan tak acuan tuh jaa?! ms nk kuorkan mmg kene lemah lembut gemalai! aku rasa tgn ko tuh yg ganeh! wakakakaka... amponnnnnnn! :P

blogresipi said...

Macam2 bentuk ade tu... sgt rich chocolate nye tue...

Fiza Nordin said...

ila,
ade lagi tu dlm peti...nak ke?

cm,
mmg sojuk...

hana,
aku basahkan...siap bertakung air lagik dalam acuan aku tuh...iyelah gak eh...kaso beno buat kejenye pun...kahahaha

ujan,
mould baru peca dare yang...eheheee

Watierman said...

Salam Fiza...patutnya kalau dah basahkan sonang yer nak kuarkan...maybe sebab pecah dara kot.....

Azita said...

isshhh...bulan2 posa ni sebut2 pecah dara plak...! baru pecah dara mmg susah skit nak kuornya...hehehe

Nur Syafawati said...

k.za..harus aku try wat ni...menarik nampak..huhuhh...

FaizAmYAirieL said...

lazatnnyeee nampakkk..huhuhhh...telan air liur aku..ngeeee

Fiza Nordin said...

k watie,
nnt tgk kite buat agar2 biasa...senang tak nak keluarkan...

k ita,
heheheee

sya,
nnt try kene suap dina atau bogel dia...klu tak habis baju & sure comot

faiz,
alahai sian mak yong... :D

ai said...

AKU PENSAN!!!

Fiza Nordin said...

besan,
kakakaaaa!!!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)