Salam... berjumpa lagi kite...
Orang lain dah berkali2 buat. Lebih-lebih lagi akakku cayang, Kak Ina KL tuh... 3/4 version ade. Tapi aku barulah sekali ni mencuba. Tuko plak tu. Orang buat ayam, aku buat udang. Hahahaaa... lantok le... janji bahan2 yang lain tu samo ja, kan...?
Sedap gak lah... ini lauk hari Jumaat tau... dah sepatutnya hari Jumaat aku tak masak nasi sebab hb nak g main badminton. Jadinya tadi hb makan nasi sikit jek. Balik dari main badminton kul 12 tgh malam, dia minta buatkan nescafe ais dan amik pinggan. Ulang makan nasi. Tadi tak dapat rasa katenye. Heheheee...
Di edit pada 10/8/2009 - 11.25pm
Buat mereka2 yang mahukan resepinya... tapi di sini sy taipkan resepi mengikut sebagaimana yang saya buat menu di atas. Mungkin same dengan resipi kung pou orang lain, mungkin tak. Tapi bahan asasnya same saje & sy rase bahan2 sy lebih simple.
20 ekor udang saiz sederhana
- lumurkan dengan garam
bahan2 yg dipotong dadu kecil:
1 batang cili merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cm halia
Daun sup - ikut sukalah nak letak banyak mana. Tak letak pun tak pe...
3 sb sos tiram
Garam - jika perlu
Cara-cara:
Panaskan kuali bersama +- 5 sb minyak. Masukkan udang. Goreng seketika. Masukkan semua bahan potongan dadu. Goreng hingga bahan potongan dadu agak layu. Masukkan sos tiram. Letakkan air sikit kalau nampak terlalu kering. Masukkan daun sup dan rasa. Biarkan seketika dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi panas.
Selamat mencuba
:D
Orang lain dah berkali2 buat. Lebih-lebih lagi akakku cayang, Kak Ina KL tuh... 3/4 version ade. Tapi aku barulah sekali ni mencuba. Tuko plak tu. Orang buat ayam, aku buat udang. Hahahaaa... lantok le... janji bahan2 yang lain tu samo ja, kan...?
Sedap gak lah... ini lauk hari Jumaat tau... dah sepatutnya hari Jumaat aku tak masak nasi sebab hb nak g main badminton. Jadinya tadi hb makan nasi sikit jek. Balik dari main badminton kul 12 tgh malam, dia minta buatkan nescafe ais dan amik pinggan. Ulang makan nasi. Tadi tak dapat rasa katenye. Heheheee...
Di edit pada 10/8/2009 - 11.25pm
Buat mereka2 yang mahukan resepinya... tapi di sini sy taipkan resepi mengikut sebagaimana yang saya buat menu di atas. Mungkin same dengan resipi kung pou orang lain, mungkin tak. Tapi bahan asasnya same saje & sy rase bahan2 sy lebih simple.
20 ekor udang saiz sederhana
- lumurkan dengan garam
bahan2 yg dipotong dadu kecil:
1 batang cili merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cm halia
Daun sup - ikut sukalah nak letak banyak mana. Tak letak pun tak pe...
3 sb sos tiram
Garam - jika perlu
Cara-cara:
Panaskan kuali bersama +- 5 sb minyak. Masukkan udang. Goreng seketika. Masukkan semua bahan potongan dadu. Goreng hingga bahan potongan dadu agak layu. Masukkan sos tiram. Letakkan air sikit kalau nampak terlalu kering. Masukkan daun sup dan rasa. Biarkan seketika dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi panas.
Selamat mencuba
:D
6 comments:
waaaaa....bkungfu sakan kat dapo tu yea kak......
wah sedapnye..akak saya nk resepi tuu..bleh laa...kongsi2 yerk...
janji makan.. hihihi
wa,
hakhakkk idok le... :D
mimi,
ok nnt akak masukkan.sbnrnya bukan takmo bkongsi tp mase tulis n3 ni tenet slow bangat.payah nak masuk blog k ina kl copy resepi.nak tulis balik malas la pulak...
idyavie,
yok makan :D
Versi udang plak... bagus gak nie kak.. kreatip :D
ijan,
ayam jarang2 masuk rumah ni.tp xleh kate gak...nnt2 dah boring makan udang,ayam le pulak hari2 hahahaaa
Post a Comment