Salam...
Ni sebenarnya bukan buat untuk raya... tapi nak mencuba. Besh! So lepas ni barulah buat tuk raya...
Resepi dari Chef Liza Zainol. Ikut resipi Sehebat Chef Daisy Corn Oil. Di sini aku kongsikan resipinya. Pada yang nak buat silakanlah... tak yah pakai butter... pakai minyak Daisy jek...
Ni sebenarnya bukan buat untuk raya... tapi nak mencuba. Besh! So lepas ni barulah buat tuk raya...
Resepi dari Chef Liza Zainol. Ikut resipi Sehebat Chef Daisy Corn Oil. Di sini aku kongsikan resipinya. Pada yang nak buat silakanlah... tak yah pakai butter... pakai minyak Daisy jek...
Bahan A
110g tepung gandum
60g tepung naik sendiri
50g tepung jagung
30g tepung kastad
30g gula aising
1/2 sk serbuk penaik
1/2 sk kulit oren - diparut (tak letak)
Bahan B
1 biji kuning telur - Gred B
1 sk air ais (pakai air suam jek...)
1 sb air oren (aku letak oren sunquick)
Bahan C
*140-160g minyak jagung daisy (aku letak 140g saje)
*1/8 sudu garam (aku letak 1/2 sk)
* campur kedua-dua bahan dan kacau sehingga garam larut
Cara-cara :-
1. Campur kesemua bahan A dalam mangkuk - putar selama 1 minit dengan kelajuan perlahan. Edit - aku campurkan semua bahan dan gaul dengan senduk supaya semua bahan bercampur. 2. Masukkan bahan B dan putar lagi.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung Daisy dan garam ke dalam adunan tepung - sebatikan. Edit - Aku masukkan semua bahan B dan bahan C sekali. Gaul sekali je hingga bahan2 sebati dan membentuk doh.
4. Adunan tadi dimasukkan ke dalam acuan tart dan picit memanjang, lebih kurang 4cm-5cm.
5. Jem nenas dibentuk bujur dan diletakkan di atas tart dan digulung kemas.
6. Sapukan telur glaze dan hias dengan kepingan gula berbunga (aku tak letak kepingan bunga ni).
Bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit.
110g tepung gandum
60g tepung naik sendiri
50g tepung jagung
30g tepung kastad
30g gula aising
1/2 sk serbuk penaik
1/2 sk kulit oren - diparut (tak letak)
Bahan B
1 biji kuning telur - Gred B
1 sk air ais (pakai air suam jek...)
1 sb air oren (aku letak oren sunquick)
Bahan C
*140-160g minyak jagung daisy (aku letak 140g saje)
*1/8 sudu garam (aku letak 1/2 sk)
* campur kedua-dua bahan dan kacau sehingga garam larut
Cara-cara :-
1. Campur kesemua bahan A dalam mangkuk - putar selama 1 minit dengan kelajuan perlahan. Edit - aku campurkan semua bahan dan gaul dengan senduk supaya semua bahan bercampur. 2. Masukkan bahan B dan putar lagi.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung Daisy dan garam ke dalam adunan tepung - sebatikan. Edit - Aku masukkan semua bahan B dan bahan C sekali. Gaul sekali je hingga bahan2 sebati dan membentuk doh.
4. Adunan tadi dimasukkan ke dalam acuan tart dan picit memanjang, lebih kurang 4cm-5cm.
5. Jem nenas dibentuk bujur dan diletakkan di atas tart dan digulung kemas.
6. Sapukan telur glaze dan hias dengan kepingan gula berbunga (aku tak letak kepingan bunga ni).
Bakar pada suhu 170c selama 25-30 minit.
8 comments:
resepi tart ni lain drp yg tok pernah buat..nampak sedap sbb letak air oren.. :)
woww..dah start. aku baru nak bikin jem esok. nanti kita tukar-tukar rasa tart la ek..hehe
tokder,
sedap di tekakku...
ila,
boleh...aku pakai jem readymade jek...
kakchik kalau raya hanya makan tart nenas saja. biskut lain tu hanya biskut kelapa atau cornflake je yang kakchik makan, itupun sikit je. tapi kalau tart nenas, kakchik tempah 200 dgn kakak untuk makan sendiri, hehe
kak chik,
tahun depan leh tempat ngan saya lak heheheee
nmpk sedap & gebusss
kak fiza mintak copy resepi yer
Mohon share recipe ya.tq
Post a Comment