Followers

Friday, August 07, 2009

Kiriman Dari Sahabat


Terima kasih sahabat... :D

Keropok, rempah dan telur penyu...

Teringatlah masa mengandung (mengandung 3/3 sekali...). Bende pertama yang diidamkan mesti telur penyu. Alhamdulillah 3/3 mengidam tu berjaya dilaksanakan impiannya. Tapi yang masih terkesan kat hati masa mengandungkan Mierza. Aku dan hubby pergilah pasar Chow Kit sebab dengar2 kate orang kat sane ade orang jual telur penyu. Masa tu usia kandungan +-2 bulan. Perut pun tak nampak. Masih berseluar jeanslah,kan...

Sebab anak2 tinggal kat rumah dgn mak (masa tu mak ada lagi) kami nak kena balik cepat dan kami pergi naik motor je sebab kat area Chow Kit tu parking payah. Bila anak tinggal kat rumah, nak kenalah balik cepat. Jadi kami berpecah. Hb pergi cari belah kiri, aku pergi cari belah kanan.
Aku tanyelah kat orang yang berniaga kat situ. Ya Rabbi, dia orang pun tak tahu. Aku tanye, ternganga mcm dia orang baru hari itulah dok berniaga kat situ. Pulaknya tak serius. Siap gelak2 sesame sendiri cakap telur penyu. Apa dia orang tak pernah dengar orang makan telur penyu agaknya. Nak je aku menyumpah kat situ. Pehtu aku tinggalkan je dia orang sbb aku tahu dia orang memang tak boleh membantu melainkan menyakitkan hati.

Dekat 1 jam gak la berlegar2 kat dalam pasar Chow Kit tu. Pehtu kami jalan2 kat luar dan belakang pasar pulak. Pun xde. Mulut ni memang ringan je nak bertanya tapi kebanyakkan peniaga tak tahu.

Then teringatlah seorang kawan yang katenye pernah makan telur penyu kat Chow Kit. Telefon dia, dia kate kat kedai. Dia kate kat depan kedai tu ade tulis perkataan 2 perkataan (aku dah lupa apa perkataan tu). Kami ambil motor dan ronda 1 Chow Kit. Masuk lorong sini, keluar lorong sane. Masuk lorong sane, keluar lorong sini. Memang jalan merata2lah. Mate aku melilau jek. Alhamdulillah, aku ternampak kedai yang dimaksudkan. Dah terlepas, hubby pusing balik.

Kami sampai2 kat kedai tu, aku bertanyalah dgn seorang lelaki yang baru berjalan keluar dr kedai makan tu. Aku pun tak tahu kenapa aku tanya kat dia yang mungkin dia pelanggan je kat kedai tu. Tapi agaknya memanglah Allah s.w.t. nak permudahkan pencarian kami setelah menduga kami sebelumnya. Orang yang aku tanye tu adalah tauke kedai tu! Dia memang jual telur penyu yg datangnya dari Sabah. 1 biji rm5/=. Hahahaaa kalau sesape yg pernah tgk telur tu tp tak pernah makan dan tak berminat pun nak makan, memanglah akan rasa amatlah tidak berbaloinya harga sebiji telur itu. Tapi untuk aku yang mengidam masa tu dan amatlah menggemari telur tu... rm5/= sebiji tak raselah...

Hb belikan 6 biji dan bayar rm30/=. Balik dengan senang hati. 6/6 biji tu aku seorang yang belasah!

Psst... jangan ingat aku pregnant pulak. Kali ni sajelah teringin. Dah lama tak makan. Mierza pun dah umur 2 tahun,kan... masa p beli telur tu pun baru pregnant 2 bulan gitu.... dekat2 3 tahun jugalah tak makannye...

10 comments:

Watierman said...

Salam Fiza...elok lah tu...Mierza pun dah dekat 3 tahun...jgn jarak jauh2 sangat...tu tanda2 awal ke arah penambahan umat tu...makan sekarang nanti kalau dah berisi...dah ngidam buah nona ke pulak...hihihi!

Fiza Nordin said...

k watie,
uish, janganlah...dah cukuplah. tutup buku dah kak oiii...saje teringin je ni...tak bermakna apa...

Noorma said...

Haa...dh berjangkit ngan aku ker? aku pun mcm tu jugak, sebelum tahu dh pregnant aku teringin beno nk makan buah delima..sbb buah delima ni aku hanya mintak time pregnant jer, dua2 anak sume nk delima.. kalo ada berita gembira tu, share yer!!

Fiza Nordin said...

noorma,
xde...sungguh...tp bulan ni belum 'datang' lagi.belum masanya 'datang',bukan dah lewat...tp aku sure,xde & kami pun kalau boleh tak mahu dah...

besarkan mane yang ada sajelah... :D

blogresipi said...

Hehehe... lain macam jer mengidam nie kak... jangan2 saje takmo bgtau kami lagi kot... hahahaha :D

ummiumaira said...

ha..ha..ha..kak fiza dah tjangkit....ntah2 dah ada isi tue....semoga btambah rezeki ghumah itewww..amin...alah kak tambah sorang jer lagi... ggirl la pulak...

Amy said...

kak,
kalo kt kelantan rsenya sebijik tuh 2.50-3rm la skrg. dlu2 amy pon xleh nk telan telur penyu nih. Tapi lepas xigt bile try mmg aiiih sedap laaa. ish bile tgk kt cni mmg kecut tingin nk mkn tp kt cni mane mau carik. Kot ye pon tlur kura2 xmngkin dpt kutemui haaa. Xpe2 sabar nnt blk kelantan amy nk carik la. Mkn ngn nsi kerabu sdpny laaaa. Nak2 tang telur kuningnya tuh pergg!!

Psttt mirza ade gigit kaki tak tuh hahahaha- Lariks!!!

umi_e said...

kak e pun suka telur penyu tapi anak2 tak suka... so taklah beli...

zaliana said...

Fiza: mana tau mierza memang nak dpt adik..pi cek cepatttt!! ekekekkeee :D

Fiza Nordin said...

ijan,
tak mengidamlah...

wa,
klulah boleh set preg kali ni mmg girl xpe gak...tp girl yg 1 ni pun memacam karenahnye,nak tambah 1 lagi?aduilaaa fenin wa oiiii

amy,
nnt sblm balik msia siap2 tulis list ape2 yg nak dingap.klu tak kang lupe...mierza mmg ade gigit jari kaki tp bukan jari dia,dia gigit jari akak!wakakaa

k umi,
anak2 sy tak suker sgtla...jakun pulaknye tu hihihii jadinye klu beli mama sorang je belasah!

k za,
hahahaaaa belum masenye dia 'datang' kak...klu nnt lewat 1 hari pun pasti akan seriau p cek cecepat heheee

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)