Followers

Wednesday, August 26, 2009

Ayam Goreng Berempah Serai & Taugey Goreng Biasa


Salam...

Tengah menghitung waktu nak masuk waktu berbuka puasa ni... kat luar sane hujan. Nasib baiklah sempat hb g merayau kat bazaar melunaskan hasrat tekak isteri terchentanya ni nak makan murtabak. Hehehe.... Hari masak dua jenis lauk saje udah. Jangan banyak2 sebab for sure tak habis makan. Lagi pulak dengan buah tembikai, kurma, air epal (pastu pepandai campak 5 butir asam boy) dan murtabak. Banyak dah tu...

Malam ni giliran aku g sembahyang terawih... oh ya... lupa nak habaq... kami suami isteri pergi solat terawih secara bergilir-gilir. Memandangkan anak2 masih kecil. Ya, betui... ada yang kata, bawa ajelah anak2 tu bersama. Sekurang2nya boleh gak anak2 tu tgk orang solat. Moga2 sikap2 positif tersemat di dadanya.

Tapi bagi kami suami isteri tak begitu. Cukuplah dia tgk & ikut kami solat kat rumah. Kalau nak tersemai sikap2 positif tu, dah lekat dah pun.
Bukan apa... aku takut bila anak2 ikut ke surau, aku/hb tak dapat kosentrate nak solat sebab duk risau kat anak2. Kat surau tu pun, ada lebih 10 orang budak (aku pun tak tahu mane mak ayahnye...) bile time 'aminnnnn' lepas bacaan Al-Fatihah tu saje menjerit lepas tu gelak2. Ya rabbiiii... budak2 nih... dia orang buat main2 pulak. Orang2 tua tegur pun adalah diam untuk satu rakaat pastu balik buat camtu...

Jadi amatlah aku takut, kalau anak aku terikut2 begitu. Benda yang negatif ni cepat jek ikut, budak2 ni, kan... Jadi biarlah dia berakal betul2 barulah aku atau hb bawa ke surau/masjid. Sekarang ni dia ikut kami solat kat rumah sajalah...

Okey, berbalik pada menu kite hari ni... Ayam Goreng Berempah Serai resipi daripada Love ni merupakan kali kedua aku buat. Jadi rasenya tak payahlah aku tepek resipi. Kalau ada sesape nak tau camne, carilah kat tag lauk pauk tu ha... sure adoooo...

Cuma kali ni aku tak letak daun kari. Kes malas nak turun ke bawah petik kat pasu tepi wakaf tu... nak suruh hb tadi lupe lak... jadilah togel jek. Tapi tak po... yang penting kerak tu haaaaa!!!


Ni kawannya... taugey masak kicap... ade tauhu...ada udang...
Taugey feveret Baby nih...
Tadi dia pose 1/2 hari jek... bukan main beria dia makan nasi depan si Boy.
Sian anak jantan aku terkulat2...
Sudahnya aku suruh dia duduk dalam bilik.
Mujurlah dia faham...

Sayang anak mama!!!

12 comments:

cikmanggis said...

selamat bersahur..serdak goreng ayam ni anak kecik cm paling suka

Fiza Nordin said...

cm,
saye pun suker jugakkkkkk!hehee

blogresipi said...

Memang best ayam berempah serai tue... kerak2 tuh sgt sedap...

Azita said...

k.ita sokong kalu gi masjid utk terawih x payah bawak budak2 sebab bising je...mengganggu betul! kalau ada emak2 yg beranak kecik tu, terawih kat umah je dah cukup @pun tinggalkan anak ngan kakak @ abangnya... tengah sembahyang kang ada yg nangis ler, jerit2 ler...eeeeeiiii!

kak ina kl said...

salam fiza..camna bisnes..semuga bertambah maju..

betul kata kamu tu..kdg-kdg nak mrh pun ada bila anak-anak buat bising..langsung tak khusyuk di buatnya..nak marah tak sampai hati..

rasa nak buatlah pulak ayam ni..mcm best ajelah..

ai said...

Ha!!! lauk taugeh kau tu leh aku ciplak sahor esok pagi..muahahahahaha

FaizAmYAirieL said...

sedap nampaknye lauk paukmu itu k fiza..bagus yer sembayang bergilir2 camtu..haah bawak anak2 ke masjid x tenang dibuatnye..kalau cam boy n baby ok la lagi kot..tp kalau mierza..huhuhh..same je mcm airiel..ekekee

Nur Syafawati said...

k.za..lauk ko sedapnyer..lame aku x mkn sayur togeh kicap tu..huhuhu

tokder said...

betullah fiza..kalau budak2 bising kat surau / masjid, rasa x tenang nak solat.

ashie023 said...

ayam goreng berempah...aduyai..buat ambe lapo nih...zoommmmm g carik makanan jap...ahahha

Fiza Nordin said...

ijan,
akak pun suker banget same itu kerak :D

k ita,
tu le pasai...bukan kite tak bagi kan...tp fikirkanlah perasaan dan keselesaan orang lain...

k ina,
alhamdulillah bertambah tempahan...
tak buat lagi ayam ni...?cubelah kak...jgnlah asyik ber'kung pou' jek heheheee

besan,
tauge goreng biaso ja...

faiz,
udahnye umur pun same...mmg tengah aktif tu kan...mmg dah sedap sgt kat tekak kami faiz...

sya,
kekadang yg simple2 tu yang sedap,kan...

tokde,
klu anak sendiri boleh dimarah,dipiat telinga.tp anak orang...mak ayahnya tah ke mana...

ashie,
pose weihhhh hiks

三杯雞Sam said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)