Followers

Saturday, June 13, 2009

Death By The Chocolate Cake

Inilah kek yang kite buat untuk birthday hbku sayang. Balik2 dari pertandingan semalam terus keluarkan kek tu dari dalam peti es. Sorry abang... lambat. Cadang2 nak potong kek tu tengahhari masa hb balik sembahyang jumaat dan sekaligus makan tengahari tapi masa tu hb balik bawak rambutan. Malaslah aku nak keluarkan kek tu.

Tapi kite dah wish dia tepat pukul 12 malam kelmarin. Heheheeee Upacara potong kek ni sekadar sampingan saja. Aku tahu hb memanglah tak berkenan kek2 ni. Tak kiralah kek apa pun. Tapi kalau sudah namanya birthday, kek adalah salah satu bende penting dan amatlah sinonimnya, betul tak...?

Jom tengok resipi kek ni. Kite dah lame gaklah tengok resepi ni kat MyR tapi takut nak buat sebab tak begitu arif dengan bahan2 yang diperlukan tu. Pagi semalam kite pergi kedai supply bakeri - BAGUS kat Shah Alam dan sangat berpuas hati. Memang BAGUS! Cashier itu sangat prihatin dan tahu pasal barang2 yang dijual. Aku tanya pasal whipping krim dia boleh terangkan dengan jelas. Maksudnya ade guide pasal bahan2 yg dijual. Bukan jual begitu2 saja.

Birthday boy sedang memotong kek hari lahirnya sambil diperhatikan oleh anak terunanya dengan senyuman. Baby ada di sebelah sementara Mierza dah tidur. Mama? Tengah tangkap gambo le.... :P

Bahan-bahan ( loyang 9"- kite pakai loyang 8" )

  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak@ butter cair
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**- kite buat ni 1/2 adunan saja
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup - letak 1 sb
  • ##utk whipped cream - kite pakai yang readymade Choc Whipping Cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream

Cara-cara

  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. tambahkan golden syrup
  11. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

5 comments:

saveme_zero said...

za..seperti biasa,aku x salin resepi tu tapi aku nak yang dah siap pya,boleh??? hahahahaha

Rafizah Nordin said...

sue,
abih dah aku peragih kat jiran depan & sebelah2 umah hahahah

ai said...

Adoiiiiiiiiii!!!

tu sbb aku tingin beno kau jadi jiran aku besen!!!!!

♥ Eda ♥ said...

happy belated buat abg sopi..ngehngeh..sedapnye nampak kek tuh..

Anonymous said...

buy xanax no prescription xanax bars yellow ladders - 1mg xanax beer

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)