Followers

Thursday, June 25, 2009

Butter Prawn wif Gulai Lemak Taugey

Lauk semalam ye kawan-kawan. Sah dan sohihlah dah habis masuk perut. Mungkin ada yang dah keluar balik pun... hiks! Kuali, periuk dan pinggan pun dah basuh. Semalam macam hari-hari sebelumnya... malas nak meng'upload' dan meng'download' gambar ke pc. Lagi2 sibuk buat kerja sikit sambil2 jalan2 cuci mate kat blog kawan2 dan akak2 sekalian.
Butter Prawn

Sebelum ni banyak kali jugak aku try buat butter prawn ni. Udang tu goreng macam biaselah kan... tapi tang telur tu memang blur sangat. Kali pertama aku makan butter prawn ni kat Kelana Seafood. Tapi sekarang tak tahu dah mane pindahnya. Ke... dah tutup Kelana Seafood tu? Alahai... teringat zaman bercinta. Di situlah tempat aku ngan cik abang berbuka puase. Selain Warung Saddam kat Sek. 15, Subang Jaya. Sekarang dua2 tempat kenangan kami dah tak ada. Tak tahulah sama ada dah tutup atau berpindah ke tempat lain.


Terima kasih kepada Kak Nor Ganu atas tunjuk ajar di blognya macam mana nak dapatkan serbuk telur tu. Tapi pun aku buat tak secantik yang Kak Nor buat. Tapi jadilah tukan... daripada yang sebelum2 ni memang tak nampak serbuk langsung. Silapnya aku tak tapis dulu minyak tu. Nampak keladak hitam2. Kerak... but i like that kerak hahahaaa!!!

Minta izin juga dari Kak Nor dan copypes resepi dan cara-cara penyediannya ye kak... Terima kasih banyak2... :D

Bahan2:

12 ekor udang saiz besar
2 sudu butter
3 biji kuning telur ~ K.Nor guna 2 bj sahaja (saya juga...)
sedikit daun kari (tak letak - xde stok)
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam
minyak utk menggoreng

Cara2:
Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.

# K.Nor guna acu jala gak, tp kuning telur ni kan dia pekat skit dan acu jala K.Nor tu yg stail lama (tembaga) dan lubang dia kecik jd K.Nor tambahkan sedikit putih telur utk mencairkannya cuba tuang dulu dlm bekas lain, kalau boleh keluar dgn elok tak perlu tambah lg putih telur tu, tp kalau masih payah nak keluar, tambah skit lg putih telur.

# boleh aje nak kacau telur tu dgn garfu atau chopstick, terpulang, tp kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan

# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acu roti jala mudah tersumbat yg menyebabkan telur payah nak turun

# jgn menggoreng telur dlm minyak yg sedikit, nanti tak jd cantik jurai2 dia



1 comment:

ibu_umairah said...

rajin nyeee....mama fiza masak..nampak sedap udang tu,pos sikit kat damansara

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)