Followers

Thursday, June 18, 2009

Daging Masak Kicap


Aduhai...! Hajat di hati tak kesempaian. Sebenarnya dari pagi tadi aku ingat nak masak Asam Pedas Tetel dari blog Cik Mat Gebu. Tapi idak le aku guna daging tetel. Aku pakai daging biase ajelah.
So pepagi aku dah mengetuk pintu umah Cik Mat Gebu nak usha resepi. Ingatkan kalau ade ape2 bahan yang tak ada kang aku singgahlah kedai beli masa balik dari hantar Boy dari sekolah. Memang itulah yang terjadi. Bahan2 yang tak ada cuma daun kesum dan bunga kantan. Cari punya cari daun kantan tak ada. Huks... tapi aku fikir tak apalah. Bunga kantan je... tak cacat rasenye kot. Aku pun masihlah berkobar-kobar nak masak.

Tup-tup aku balik umah semangat tu terus merudum. Entah nape tah... jangankan merudum nak masak asam pedas tu, semangat nak masak pun hilang. Lemah longlai seluruh anggota badan ni. Ish... masa ni aku dah terbayang2 lauk kedai. Dah terbayang hp & call atau sms jek dia soh dia beli je la lauk sebelum balik umah petang nanti. Sementara dia nak balik tu kang pepandai le haku nak makan ape. Anak2 pun tak kisah. Nasi goreng pagi tadi pun ada lagi sikit. Cukuplah buat makan Baby dan Mierza tu. Selebihnya kang bancuhlah susu untuk Mierza dan milo untuk baby untuk tutup mulut dia orang.
Tapi... aku kuatkan jugak semangat nak masak. Apetah lagi difikirkan yang aku nak membaking muffin sekali. Sambil2 tu masaklahkan... Tapi inilah resepi yg jadi pilihan sebab malas nak menumbuk2 bawang bagai klu nak buat asam pedas tu.

heheheeee klu dah pemalas tu... mmg banyak aje alasannya kan??? Berderet2! Boleh buat cerpen!

3 comments:

Noorma said...

Weeii...dalam takde mood nk masak pun boleh gak wat muffin yer..nampak sedap muffin tu.Nanti aku boleh ler cuba..

Aku ni tanam jer daun kesum dalam pasu kecik, bila nk guna ambik sedahan. Kalo nk beli kengkadang kat kedai memang takde..

Fiza Nordin said...

noorma,
dlm mood malas gak tu tp alhamdulillah tak tjadi sebarang kejadian tidak diingini hahaha

aku ni xdela nak bcucuk tanam bagai...xdo tempat.kat kedai tempat aku ni ade je pulak tp rasenye mcm tak berbaloi dgn harganya.lg2 klu beli dgn tokey kedainya.klu dgn pembantunya lebih kurang je heeee

ai said...

Daging kau ni aku nampak cam kek ceklat lak! :P

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)