Followers

Tuesday, March 09, 2010

Sos Lada Hitam


Salam...

Inilah sos lada hitam yang aku cedok resipinya daripada blog
Noorma. Thanks for sharing ye mak yong... sangat menghargainya sebab sedap banget. Minta izin kopipes kat sini jugak ye Noorma. Selain untuk dikongsi dengan pengunjung2 blog, juga untuk rekod aku di masa depan.

Edit @ 10/03/2010 - 10.01am
Dikatakan resipi asal sos lada hitam ni adalah daripada Kak Ina KL. Thanks Kak Ina... Kalau Kak Ina pun cedok dari blog lain, ucapan terima kasih juga kerana berkongsi2 resipi. Biaselah bila dah dipanjang2kan, tak dapek nak trace sudey...


Sos ni lah yang kalau korang ade tgk kat n3 ni... burger ayam la konon... yang meleleh tu... and malam ni aku akan gunakan sos yang sama (hari tu ade lebih & simpan dalam peti ais). Hari ni aku tak masak nasi. Tapi dinner western bersama suami terchenta dan anak2 tersayang.

Insya'Allah akan aku kongsikan gambo dinner kami nanti ye...



Bahan-bahan
:-

•2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
•1/2 cawan susu segar - tak letak.

•1-2 sudu besar lada hitam - di tumbuk kasar - aku letak 2 sudu besar
•1/2 biji bawang besar - cincang
•2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki

•1 sudu sos tiram

•1 sudu mentega/ marjerin
•2 sudu besar tepung jagung -bancuh dengan sedikit air

•garam dan gula - jika perlu

•1 sudu besar sos cili - tak letak


Cara-cara :-

•Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
•Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu. •Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.

Try la...!

4 comments:

Mummy Chubby said...

mummy penah wat entry utk black pepper sauce ni... jenguk2 ler http://mummy-chubby.blogspot.com/2009/12/dinner-special.html

larra said...

salu cek beli jek..pasni cek nk try wat ler..

Anonymous said...

Hello. And Bye.

mamaanje said...

Mmg sedap! Anak2 suka sgt2. Tq for sharing.

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)