Followers

Wednesday, March 03, 2010

Chips Wedges


Salam... Selamat petang sume... hasil skodeng di rumah Kak Rinn Chan lagik... datang berlenggang balik berbakul. Ekekekeee... berbakul2 salin resipi ye puan2... hahaha!!! Tak perasan le pulak tuan rumah tu perasan ke idaknye kite datang umah dia. Lupe nak menego rasenye... ape2 pun nak ucap terima kasih jugak le kat Kak Rinn Chan yek... sudi berkongsi resepi yang dari asalnya diambil dari fp Kak Amal. Sambil2 tu sempat jugak lompat2 p ke rumah Kak Amal... terliur weiihhhh tengok nasi ayam penget Kak Amal tu... 1 day nak try jugak le... (macam rase nak try arini jek....) ngences abish!!! Kak Rinn Chan buat guna potato wedges. Aku guna fries aje le... tu aje yg ado dalam freezer. Wedges tadek. Nak p beli malas nak kua... (emp, kalau dah kene penyakit M, kan...) kentang biase tu ade tapi kene simpan wat stok esok... ekekeee berjimat cermat sungguh aku!

Bahan-bahan:

500g Frozen Wedges - digoreng & ketepikan.

200g shredded cheedar cheese "EMBORG" brand @ slice cheese (warna oren)

1 sb mentega
1 sb tepung gandum

1/2 cawan (125g) susu segar

2 sb sour cream @ yogurt perisa asli

mayonis


Cara-cara :-
1) Cairkan butter dan masukkan tepung. Gaul sebati.
2) Masukkan susu dan kacau hingga pekat.
3) Masukkan cheese slice yang dicarik2kan sedikit. Kacau2 hingga cheese slice mencair.

4) Masukkan sour krim (yogurt). Kacau hingga pekat.


Paipkan atas potato wedges bersama-sama dengan mayonis. Sedia untuk dihidang.


Slice cheese yang aku gunekan...alhamdulillah tak syusyah nak mencarinye... :D

7 comments:

F U N F A B U L O S I T Y said...

sedap n simple je tgk-nak try nt-huhu ;D

Mummy Chubby said...

huhu...mummy cair bersama cheese slice tuh! dah lama mncari resepi nih, ketemu gak yg simple...TQ FIZA

A.I said...

Kalau biah tgk ni musti menggelupur! aritu aku ada belikan dia instant wedges. Pehtu aku dah jumpa keju kraft yg dlm balang tu. bukan main suka dia. makan cekodok tepong pon cicah cheese! hohoho

kakchik said...

aduh... lemah semangatnya tengok. terliur sangat rasanya.

Fiza Nordin said...

funfabulosity,
adui tergeliat lidah nak nyebut neh...eheheee... coba kau coba...(faizal tahir)

mummy chubby,
tak takut semakin chubby,kah???habislah diet mummy camneh....kakakakaaa

besan,
cekodok cicah cheese yek..almaklum le datin...mane nak kalah kahhhhh!!!

kak chik,
sabaq no....klu takleh sabaq kene masok dapo le jugak kak chik...apo laie....

hayatcemresi said...

รงok nefis olmuลŸ.

MamaFaMi said...

Mama punya cheesy wedges kan, versi kedekut, tu sebab color kurang mengancam. Ma guna cheese tu ciput je.. hahaha... satu peket untuk 2 resepi... tak pe la, janji ada rasa, okaylah tuh...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)