Followers

Wednesday, March 24, 2010

Kek Chiffon Coklat


Salam hari Rabu untuk semua...

Sebenaunyekan... aku buat kek chiffon cekelet ni hari Isnin lepas tau... dan hajat di hati tu nak buat
CAMNI ha... tapi tak kesampaian bila dapat call daripada en hb yang mengatakan abah tenat & suruh siap2 untuk pulang ke kampung.

Dah le pulak gitu... sedang aku tonggeng untuk sejukkan kek ni atas redai, letak atas meja, sibuk al bizi packing kain baju masuk beg dalam bilik, Mierza kat luar sedang buat kilije.... panjat kerusi, berdiri kat situ dan wohohoooo boleh agak tak ape dia buat???


Kebetulan, sebelah kek tu ada pisau kek yang tersedia. Mierza dengan baik hatinya nak 'tolong' mama dia potong kek. Tapi korang bayangkanlah gaya potong kek seorang budak yang berusia 3 tahun!


Huwarggg!!! Tak sedo pelepap tangan kecilnya kene pukul. Pukul2 sayang/manja je yang benonya... Tapi dia punye nangis, kan... hukhukhukkk... pastu barulah mama dia rase bersalah. Alahai syian anak mama. Meh, meh mama pujuk. Peluk2, usap2 rambut dia, cium2 dahi dia... Pukul2 manje gitu pun dah rase bersalah... syian kat mudak kecik tu... Sayu ati tengok dia nangis... Camnelah orang yg siap sepak terajang & dera, cucuh api rokok & bagai2 tu erk...? Manelah perasan dowang tu???

Bila dah dapat tau pasal abah tu, aku punye mood nak mendeko pun jatuh merudumlah kan... & klu kami balik kampung malam itu, 4sure tak sempatlah nak deko mendeko ni. And since Mierza pun dah 'tolong merasmikan pemotongan' kek tu, aku sudahkan ajelah... Simpan dalam bekas & bawa balik kampung ajelah... heheheee....

Erh... panjang lebar plak cite aku... ni resipi untuk kek chiffon coklat ni yang aku ambil dari blog resipicitarasawan. Sebagai rujukan aku di masa depan... juga untuk merek2 yang berkenan...

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Leser dan alas acuan dengan kertas minyak.
2. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
3. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
4. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 8" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
5. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong.

27 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam Fiza...nak juga try satu hari nanti...one fine day!....Mirza tu nangis manja lah tu!

Kamalia said...

salam akak..ni nk kn msk list jgk kek ni..ha aa kan kak..kita kot br pap ank sikit pun dh rs brslh yg tramat sgt2 kn..cmnela ye org yg dok dera ank sndr tu..xde ati perut lgsng..huh..mrh ni..hihihi peace akak:p

Fiza Nordin said...

k watie,
try jgn tidak2...heheheee kene tepuk manja,nangisnya ya rabbi kak!!!eiii!!!

kamalia,
masuk list...lembut gebu kek ni...besh!tak taulah mane dowg letak perikemanusiaan tu...sedangkan binatang pun tak sanggup nak pukul inikan pula manusia...budak yg tak tahu ape2 pulak tu...haishhh klu cakap pasal ni mmg rase nak marah je dik...!

Anonymous said...

ambien pill ambien order purchase - ambien two pills

Anonymous said...

xanax online no prescription xanax withdrawal symptoms 0.5mg - can xanax and alcohol kill you

Anonymous said...

buy diazepam without prescription buy cheap valium online no prescription - diazepam 5mg strong

Anonymous said...

buy zolpidem online ambien online reviews - what is the drug zolpidem tartrate used for

Anonymous said...

diazepam 10mg difference between diazepam valium - diazepam 10 mg online kaufen

Anonymous said...

discount valium valium online with no prescription - chill pill valium

Anonymous said...

diazepam online buy diazepam 10mg online - how to buy diazepam online usa

Anonymous said...

order ativan ativan addiction long - generic ativan look like

Anonymous said...

buy alprazolam online effects of recreational xanax use - xanax mylan a1

Anonymous said...

diazepam no prescription full price for diazepam 10mg - diazepam 5 mg for sleep

Anonymous said...

cheap lorazepam ativan uses more drug_uses - ativan online

Anonymous said...

buy diazepam online buy diazepam in bulk - buy valium online no prescription in australia

Anonymous said...

discount soma order soma net - buy soma online no prescription

Anonymous said...

buy valium online 8 mg valium - cheap online valium no prescription

Anonymous said...

buy soma online many mg carisoprodol overdose - soma online saturday delivery

Anonymous said...

buy ambien online no rx ambien for sale online - generic ambien good regular ambien

Anonymous said...

where to buy valium buy valium online no prescription in australia - valium side effects depression

Anonymous said...

buy ambien online ambien cr joint pain - taking 3 10mg ambien

Anonymous said...

buy ambien online where to buy ambien cr online - ambien sales online

Anonymous said...

carisoprodol without prescription many carisoprodol 350 mg get high - order soma online overnight delivery

Anonymous said...

ordering ambien online ambien and alcohol stories - high on ambien

Anonymous said...

order soma online soma drug test how long does it stay in your system - buy carisoprodol 350mg

Anonymous said...

cheapest soma order soma online no rx - buy soma ship to texas

Anonymous said...

Hi there everyboԁy, herе evегy one
іs shaгіng such experіence, sο
іt's nice to read this webpage, and I used to visit this website daily.

Feel free to visit my site payday loans no credit check

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)