Tengah2 puasa ni, kalau dapat berbuka dengan air yang masam2 dan sejuk, memang heaven. Terpulang pada tekak masing2lah, kan... Ada yang suka berbuka dengan air panas dan ada yang suka berbuka dengan air sejuk. Untuk kite, boleh aje layan dua-dua pun. Kalau ada, kite telan. Kalau takde, kite telan je ape2 air yang ade hihihiii
Ada setengah orang kata, kalau berbuka dengan air sejuk, esoknya kalau berpuasa tekak rasa perit dan kering. Tapi kite, alhamdulillah... tak pula mengalami keadaan tu. Atau mungkin belum lagi ke... entahlah.
Takyah celoteh panjang lebar. Jom kite tengok resipi yang simple dimple ni... kite ni kalau yang simple dimple ni mmg suke beno. Tak suke yang banyak2 hal... pemalas le katekan hihihiii Bahan2 yang dinyatakan di bawah ni untuk sukatan 1 jug ye. Kalau nak buat sikit2, pepandailah kawan2 nak adjust.
Selamat mencuba :D
Ada setengah orang kata, kalau berbuka dengan air sejuk, esoknya kalau berpuasa tekak rasa perit dan kering. Tapi kite, alhamdulillah... tak pula mengalami keadaan tu. Atau mungkin belum lagi ke... entahlah.
Takyah celoteh panjang lebar. Jom kite tengok resipi yang simple dimple ni... kite ni kalau yang simple dimple ni mmg suke beno. Tak suke yang banyak2 hal... pemalas le katekan hihihiii Bahan2 yang dinyatakan di bawah ni untuk sukatan 1 jug ye. Kalau nak buat sikit2, pepandailah kawan2 nak adjust.
Bahan2
600ml
8 biji asam boi putih - direbus seketika dengan sedikit air
10bj limau kasturi - dibelah dua dan dibuang bijinya
6sb gula pasir - dibancuh dgn sedikit air panas (utk dijadikan air gula)
Ais ketul secukupnya
Cara2
Dalam jug - masukkan asam boi dan air rebusannya. Picit limau kasturi untuk mendapatkan jusnya. Untuk nampak cantik sikit, bolehlah letak sebahagian kulit limau kasturi tu. Kite letak 3/4 keping je sbb takut nnt airnya jadi pahit. Tuang pula air gula dan kacaukan sebati. Masukkan air ketul. Hidangkan ketika sejuk dan dingin.
600ml
8 biji asam boi putih - direbus seketika dengan sedikit air
10bj limau kasturi - dibelah dua dan dibuang bijinya
6sb gula pasir - dibancuh dgn sedikit air panas (utk dijadikan air gula)
Ais ketul secukupnya
Cara2
Dalam jug - masukkan asam boi dan air rebusannya. Picit limau kasturi untuk mendapatkan jusnya. Untuk nampak cantik sikit, bolehlah letak sebahagian kulit limau kasturi tu. Kite letak 3/4 keping je sbb takut nnt airnya jadi pahit. Tuang pula air gula dan kacaukan sebati. Masukkan air ketul. Hidangkan ketika sejuk dan dingin.
Selamat mencuba :D
8 comments:
Salam alamak dah kuar air lahhh ni yg tegugat tekak ni..air yg sdp fv tu asam boi
Kakcik sangat suka minum air ini tapi di bulan puasa ni belum sekali pun kakcik meminumnya. :)
k sheila,
mmg laku sungguh air ni kat umah ni semalam... syiok...berbaloi2!!! hihihii
kakcik,
kenalah buat atau kalau ade dijual, boleh beli saje :D
air peberet ni...nak plak bile p bazaar tu nampak buah asam tu timbul2..tergugat...
syedappp nyeeee..tertelan ayor lior..
ladyD,
perghhhh mmg tak sabo je klu tgk gitu kan...??? hihii
ogy,
telan, telan...jgn dibiokan menjejeh...aje buruk! kahhhhh
Post a Comment