Followers

Tuesday, August 23, 2011

Almond London



Salam iftar hari ke 23....

Beberapa hari tak update blog... seperti kawan2 lain, semua sibuk dengan hal dan agenda masing2. Namun masak tetaplah jugak masak. Cuma terlalu simple dan tak berkesempatan pun nak tonggeng2 tangkap gambo.

Dan dalam sibuk2 tu, masih juga belum masuk bab paling heaven...... shopping! Masih dalam proses 'mengumpul dana'. Hahahaa! En hubby pun sedang mendebar menunggu 'hasil keringat' kat office tu... dapat ke bonus atau...... (arghhhh tak dapat dibayangkan kalau bonus tarak). Beraye ala kadarlah nampaknye. Tapi kalau dapat bonus tu, idaklah pulak beraya sakan. Cuma mungkin lebih syiokkkkknye raye! Hehehee....


Sane sini kawan2 tayang cemekot. Ish3 terguda sungguhlah... memacam bentuk, rupa dan nama. Dan kite pun tak ketinggalan jugaklah nak tayang ape2 biskut yang dah digentel2 sejak seminggu ni. Membuatkan jadual harian kite wallahhhh bznye. Dengan tempahan dan sekaliguslah alang2 buatkan orang punye, buatkan untuk rumah sendiri juga. Dan walaupun tahun ini merupakan tahun pertama beraya di kampung tanpa fil tetap jugak spend sebotol dua utk rumah sana.

Tahun ni masih stick dengan resipi yang sama untuk cemekot Almond London. Resipi dari Nizamey kat MyR dan Hana Kanazawa yang telah pulang ke tanah air dan menyepi. Syibokkk beno mek tu sejak2 balik ke tanah air ni. Tak pasti pula mereka dapat resipi ni asalnye dr siapa atau memang resipi mereka sendiri. Apapun kite ucapkan terima kasih banyak2. Puas hati dengan ni dan belum terfikir nak cuba resipi yang lain. Mungkin lain kalilah baru coba2 resipi yang lain tu.... bukan hari raya pun boleh je kalau rajin nak menggentel ye tak...? Buat kudap2 sambil ngadap tv besh jugak. Kena pulak anak2anda lebih2 lagi Boy, suka benar dgn cemekot ni.... kalau buat, gerenti habis. Takyah risau takut terbiar sepi.

Ok, melalut panjang lebar dah ni. Jom tengok resipi ni....


Bahan2

250g mentega
125g gula halus
1 bj telur
1 sk esen vanila
50g serbuk badam (opt - kite tak letak)
*200g tepung jagung
*300g tepung gandum
*2sb tepung beras
*1sk baking powder
200g kacang badam - bakar
50g badam cincang - bakar
coklat masakan
cocoa butter (opt - kite tambah)
paper cup secukupnya

* - di ayak.
(tepung jagung, tepung beras dan baking powder di ayak bersama sementara tepung gandum diayak berasingan.)

Cara2

> Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
> Masukkan serbuk badam.
> Masukkan bahan ayak - tepung jagung, tepung beras dan baking powder.
> Masukkan tepung gandum sikit2 sehingga menjadi doh.
> Bentuk doh bulat2 / lonjong. Salut kacang almond di dalamnya.
> Bakar 160c - 25 minit. (bergantung pada kapasiti oven masing2)
> Biarkan sejuk sebelum dicelupkan ke dalam coklat masakan dan coco butter yang dicairkan secara double boiler.
> Letak dalam paper cup dan taburkan badam cincang di atasnya.


4 comments:

zanafahmi/PB said...

rajinnya fiza buat semekut? akak ni...sebijik haram pun takde gentel lagi, kuih tunjuk la nampaknya.

tun_telani said...

sedapnyer almond london.. mmg biskut yg paling bdk2 cari di setiap umah kan.. tun baru nk stat mengukis nih.. ada 2-3 hari lg b4 balik kampung. yippieee!!

Fiza Nordin said...

k zanafahmi,
buatkan utk org tu buatkan sekali utk diri sendiri hihihii bukan rajin sangat benonye kak...

Fiza Nordin said...

tun telani,
betui3 hihihiii nnt kite jumpe kat kampong ye...ewah, mcm sekampong pulak yek....

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)