Followers

Wednesday, August 03, 2011

Iftar 2 = Al-Kisah Si Baby


As salam... cerite iftar hari ke 2...

Sebaik aje Baby melangkah masuk dalam kereta dari perkarangan sekolahnya, dia dah buat muka sedih. Ohohooo... "mama, kite dahaga." Bila aku diam, dia mula merengek2. Aku biarkan saja... Sampai ke rumah, aku suruh dia mandi dulu sebelum bersiap2 nak ke sekolah agama. Dia merengek2 terus. Air mata bertakung je kat kelopak mata. Aishhh sedih jugak aku tengok... tapi kena jauh dalam hati, nak juga dia teruskan. Sayangnya sebab dah separuh hari dan selebihnya nak dia belajar berpuasa. Dan yang lebih penting, aku tahu dia boleh.

Sebelum turun dari kereta depan sekolah agama aku pesan kat dia "B banyak2 istighfar, banyak2 zikir. Kurangkan bercakap dan bermain. Insya Allah B boleh tahan sampai petang, sampai berbuka.B kena kuat. Kalau B buka, B dah kalah dengan abang." Aku pandang Boy, Boy senyum2 nakal. Baby angguk2kan kepala tapi nampak sangat dia angguk dalam terpaksa. Kesian dia...


Macam mana pula korang melayan karenah anak2 yang baru belajar puasa ni???

But actually, Baby aku ni bukanlah baru tahun ni berpuasa. Dari tahun lepas dia dah berpuasa dan cuma tinggal 3/4 hari (tak berapa ingat exactly berapa hari) je...
Tapi tahun lepas tu agak berbeza sebab tak sekolah agama. Masa tu kami tinggal di Puchong. Sekolah kebangsaan pula sessi petang. Pagi dalam keadaan masih fresh di rumah. Mungkin badan tak berapa penat. Tahun ni agak mencabarlah untuk dia.....

Balik dari sekolah agama petang semalam, tengok kelopak mata dia berair. "Ma, tak larat..." Alahai memang kesian sungguh. Aku suruh dia mandi - segarkan badan. Siap pesan, jangan minum air paip pulak heheheee lepas mandi...... uishhhhh siap lompat2 atas tilam dengan Mierza. Aku nak snap gambar tapi keadaannya yang hanya berspender, adalah amat tidak sesuai untuk ditayang diblog ini kehkehkehhhh

Al-kisah....

12 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum fiza...
memang macam2 kerenah anak2 yg baru belajar berpuasa kan .. mcm anak diana gak dulu mcm tu... tapi bila dah bertahun2 nanti biasa ler mereka tu... Cuma kita kena banyak berikan sokongan kat mereka...Insyaallah nanti mereka akan biasa juga kan..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam fiza..perangai baby tue sebijik perangai anak pompuan k.atie..hihi.(masa kecik dulu larrr)..dlm umurnya 5 tahun kot!si Abg masa umur 5 tahun,cukup puasa sebln....jadi Abg kena la kuat dr adik.hikhik

Yati Ali said...

samalah fiza ngan anak akak yasmin tu...kalau dia merengek mmg akak buat dekk aje. kalau layan lagilah...

Fiza Nordin said...

diana,
ye betul... dulu2 masa baru2 ajar yg sulong tu berpuasa tu pun mcm tu... tp rasanye lebih senang sikit kot... ape2pun inilah pengalaman dan memori untuk kite sebagai seorang ibu :D

Fiza Nordin said...

k atie,
budak femfuan mmg suke cembeng hehehee manja...

Fiza Nordin said...

k yatie,
syiokkan kite berkongsi2 kisah anak2 dara kite :D

Ayu said...

Assalam fiza, samalah macam anak akak yng bongsu tu..semalam dia tergolek2 depan pintu cakap haus baru balik dari sekolah....heheh last2 akak kasi dia air..tak apa baru 5 tahun..hari ni alhamdullilah dah boleh 1/2 hari..budak2 ni begitulah kan fiza, nanti dah lama sikit dah season lah tu..

ummiumaira said...

tu la kak pijah ...kakak pun tgh ajo puasa nie.....1 st day dpt 1/2 hari 2 nd penoh tue pun meraung gak...hari ke tiga awai dah bocor....mak dia yg lebih tgk cam kesian sgt...

Fiza Nordin said...

k ayu,
kekadang rasa nak gelak tgk telatah dorang... tp kena gelak sorok2,nnt ade yg buat drama air mata huhuhuuu

Fiza Nordin said...

wa,
nampaknye mama dia yang kena kuat semangat ni...hehee

ijan said...

hehehe.. lawak la kak fiza ni... suka baca yang akak tulis. :)

Dulu kan masa kecik memang pernah minum air paip masa mandi time bula pose. lepas tu segar bugar. wakakaka... :D

Fiza Nordin said...

ijan,
ha pecah rahsia hahahaa akak sendiri tak ingat akak pernah buat gitu ke tidak.yg akak ingat akak ugut arwah mak, klu tak belikan majalah gila2 akak buka puasa hehehee masa tu harga majalah gila2 rm2 (klu x silap)

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)