Followers

Sunday, August 07, 2011

Iftar 6 - Onde2 Buah Melaka & Pencuci Mulut Honey Dew


Malam kelmarin, lepas terawih, Kak Am melalui anaknya Ain hantar 1 plastik buah melaka aka onde2. Alahai... berebut2 anak2 aku makan. Suka sangat dorang. Kesian aku tengok bila Boy sampaikan makan serbuk kelapanya.

"Esok mama buat kuih ni ye..." - Boy.

Aku angguk. Dalam hati, padanlah muka dengan aku. Dari sehari ke sehari sebenarnya nak buat onde2 ni tapi bermalas2 aje. Sekali bila tengok anak2 makan tak cukup macam tu, sayu betul rasa hati :(

Tada... merealisasikan request si anak. Puas hati mama tengok anak2 makan :D


Bahan2
250g tepung pulut
1 sb tepung gandum
1 sb tepung beras
garam secukup rasa
air secukupnya
pewarna hijau
air untuk merebus
kelapa parut (putih saja) *digaul dengan sedikit garam

gula melaka - inti (dipotong kiub)

Cara2
- Tuang pewarna dalam air. Sebatikan.
- Dalam mangkuk, campurkan 3 jenis tepung dan garam. Gaul sebati.
- Tuang air yg dah disebatikan dengan pewarna hijau dan gaul tepung hingga jadi doh yang tak lekat di tangan.
- Rebus air atas dapur.
- Kepal2 adunan tepung dan letak inti di tengahnya. Bulatkan. Buat hingga habis
- Bila air rebusan dah menggelegak, masukkan adunan tepung siap berinti dalam air.
- Bila bebola buah melaka sudah terapung di permukaan air, cedok menggunakan tapis.
- Golek2kan atas kelapa parut dan alihkan dalam piring. Sedia untuk dihidang :D


Honey Dew aka tembikai susu feveret kami sekeluarga. Makan camtu aje tanpa taburan asam boi pun, suke gak! Tapi kalau ada taburan asam tu, lagilah suker!

11 comments:

Aymy With L♥ve said...

Selamat berbuka puasa kak... Eheee, buah melaka tu mmg all time feveret... honey dew lagilah.... haish, lambat lagi nk berbuka nie...

kakchik said...

Salam fiza. Kakchik cukup suka onde-onde kalau dibuat berbuka tapi setakat ni tak buat lagi sebab asyik masak yang ringkas tapi berat sikit utk berbuka. Selamat berbuka.

Anna Qawina said...

aslmkm...mmg peberet ni, ank2 saya pun suka kuih ni, ooo yg ni boh tpg beras & gandum yer..lenkali leh try yg ni lak..

Sheila Shafeareen said...

salam fiza selamat bepuasa...eh eh eh same le juadah kuih kita bebuka ptg ni...mmg x sah bulan posa x ada kuih ni kan...letup2 masuk mulut...

Juwita Jamaludin said...

sedap2.. suka onde2 .. ramai yang dah buat.. ita yang lum try lagi nampak menarik je kt rumah masing2 dengan onde2

Fiza Nordin said...

aymy,
yok makan sesame :D

Fiza Nordin said...

kak chik,
samelah macam di rumah ni juga...bersahur nak nasi, berbuka pun nak nasi jugak.mee segala bagai bukan kureng sambutan, tak pandang pun...kuih2 tu bolehlah sikit2 :D

Fiza Nordin said...

anna qawina,
sikit2 je tambah tepung gandum & tepung beras tu... sy tak suke makan kalau tepung tu terlalu chewy... :) rasa tersangkut kat tekak kala nak menelan.

Fiza Nordin said...

k sheila,
letup2 masuk mulut... hati2 jangan sampai memancut air gula hahahaa

Fiza Nordin said...

ita,
sgt2lah sinonimnya onde2 dgn ramadhan,kan... juga beberapa juadah lain.

LydSunshine said...

Salam... dah follow kamu selepas curi gmbr tembikai susu asam boi. Saya ada kreditkan link blog kamu di entry tersebut.

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)