Followers

Friday, August 19, 2011

Iftar 18 - Sotong Goreng Tepung



Kelmarin jalan2 di rumah Kak Amie, ternampaklah lauk berbukanya - sotong goreng tepung. Act masa aku beli sotong petang kelmarin, mmg dah berhajat nak buat sotong goreng tepung pun. Bila nampak di rumah Kak Amie, semakin membaralah hasrat di hati ni.

Kali ni adunan tepungnya aku cuba dari umah Kak Amie. Sajelah try2... tapi aku ambil yang wajib2 aje hihihiii ade lak gitu,kan... hah, gitulah aku. Kalau boleh nak simple, nak simple lagi... tulah dia!!!

Aku makan sotong goreng tepung ni dengan bercicah sos pemberian BFF Ogy semasa beliau jalan2 ke Kelantan kelmarin. Terima kasih. Anak2 aku suka sbb sosnya tak pedas & manis. Tapi tang kaler merah menyala tu memang mula2 buat dorang gerun gak nak cuba. But then, ok... boleh main colek2 lagi :D


Bahan2

>Sotong - dibersihkan dan potong
>4 sb tepung jagung
>3sb tepung gandum
> air berendam ais ketul secukupnya
>1bj telur
>sedikit garam
>sedikit serbuk lada hitam
> minyak untuk menggoreng

Cara2
>campurkan semua bahan kecuali sotong.
> dikacau sebati hingga tepung tidak berketul. Adunan mestilah pekat mcm tepung goreng pisang.
>panaskan kuali. Adukkan sotong dalam adunan tepung dan masukkan dalam minyak yang benar2 telah panas.
>Goreng hingga garing.
>enak dimakan bersama nasi atau makan begitu saja dicicah dgn sos.


14 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam selamat bepuasa- sdp tu sotong grg tepun ank2 minat..lama x buat cam ni...

Amie said...

macam-macam cara nak buat sotong goreng tepung ye Fiza, ni kak Amie jumpa pulak di sini gunakan air berendam ais ketul... untuk apa ye Fiza, nak tahu juga kegunaannya & nak cuba juga..he heheh

ijan said...

Salam Kak Fiza,
Adoyaii sutun goreng kegemaranku... akak tau, semalam kite mimpi sutun. mimpi kepala sutun to be more specific. wakakaka.... lama tak makan sutun fresh punye pasal. hehe :D

Fiza Nordin said...

k sheila,
silelah buat kalau dah lame tak buat tu tentu sekali sekejap je habis :D
selamat berpuasa juga, kak...

Fiza Nordin said...

k amie,
cara gitu sy tgk dlm rancangan masakan chef diva ning baizura 1ama dulu. kate chef tu klu x silap, utk bagi tepung tu rangup bila dah goreng nnt... gitulah klu tak silap :D

**(tolong betulkan klu sy silap - sesiapa yg membaca komen ini - komen anda amat dihargai)**

Fiza Nordin said...

ijan,
alahai syian dia... sabaq no... nnt dah balik sini makan banyak2 yek...

Juwita Jamaludin said...

kak fiza.. sedap2 sotong goreng hubby request tak terbuat2 lagi mana tak nya tiap hari ada jemputan berbuka.. tu yang tak buat tu hahahah

Naz said...

Assallamualaikum Fiza..
Naz suka sotong goreng tepung tapi bila buat selalu fail..hehehe.. Kadang2 tu tak rangup tepung dia..lagi haru kekadang tu bila angkat jer dari kuali terus tercabut baju tepung dia..tak lekat hehehe..
Cantik jer kejadian sotong goreng tepung Fiza ni...

Rosmaniza @ Ogy said...

celup tepung gogi..tepung gogi..ekekek

Fiza Nordin said...

ita,
alahai syian cik abang dia....
wah, seronoknya dapat memenuhi undangan berbuka merata2 ek....

Fiza Nordin said...

naz,
kekadang kite punye pun gitu gak...tp ikut resipi alhamdulillah, tak cabut pula dia...

Fiza Nordin said...

ogy,
meh bg aku sebungkus. tak sudah2 ko promot tepung gogi dr aritu ek... bak sini cepat!!!! hahahahaa

MamaElla said...

Fiza...
kalau kak buat sotong goreng dirumah ini, mahu sampai 3 kilo tau tapi yg makan nya hanya 3 org....
sedap dan nampk selera laaa..:-)

Fiza Nordin said...

mama ella,
wow sukenye sotong!!!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)