Followers

Friday, August 26, 2011

Sarang Semut


Salam 26 ramadhan... tak berapa hari lagi umat Islam akan meraikan lebaran.

Di kesempatan ini kite nak mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Fitri kepada semua kawan2. Ampun dan maaf kite pohon seandainya selama berkenal-kenalan di alam maya ini, ada komen kite yang menyinggung perasaan kawan2. Doa dan harapan semoga lebaran tahun ini adalah lebih bermakna dan diredhai olehNYA dari tahun2 yang terdahulu, insya Allah...

Hari ni anak2 dah 'dicutikan'. Atas permintaan dia orang juga tu since dia orang kata pergi sekolah pun tak belajar. Main saja... Tapi kalau ikut kite, yang penting kedatangan tu. Main atau tak belajar tu, no.2. Kedatangan yang penting, kan... tapi tak apalah... mood raya dah membara dalam dada anak2 walaupun baju dan segala kelengkapan raya belum beli lagi hihihiii.... memang selalu pun prepare last minit. Sementelah en hubby pun masih bekerja. Aktiviti shopping terpaksa ditangguhkan.

Biskut sarang semut yang aku buat beberapa hari lalu. Tempahan 100pcs daripada kawan dari zaman sekolah rendah dulu - Wan Hamidah. Dah alang2 buatkan untuk Wan, buatlah lebih untuk rumah sendiri. Dah beberapa kali juga rasanya aku buat ikut resipi ni. Belum terfikir nak try resipi lain (kalau ada). Aku salin resipi ni dah lama dulu dari blog Kak As yg tinggal di New Zealand (klu tak silap) jom tengok!


Bahan2

250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum - ayak
1bj telur - kuning
1st esen vanila
50g tepung kastad atau 50g tepung jagung

Hiasan - coklat rice

Cara2
> Pukul butter dan gula. Masukkan kuning telur dan esen vanila.
> Masukkan tepung jagung dan tepung gandum. Gaul dan uli hingga menjadi doh.
> Dengan menggunakan pemarut, parutkan doh dan sudukan ke dalam paper cup.
> Tabur coklat rice.
> Panaskan oven dan bakar 160c selama 20 minit atau sehingga bertukar warna keemasan.


10 comments:

kakcik said...

Kakcik suka makan je. :)

Sis-Lin said...

Fizah...Kak As tu dh balik Malaysia dah..duduk setaman dgn Lin..heheh skrg dia bz menjahit langsir tu...
tp mmg klu raya uma dia, biskut dia the best!!!!

selamat hr raya Fizah...

Ibu Fatin said...

tahun depan akan di cuba resepi ni hehehe

sempena bulan baik ni, saya dengan rendah diri memohon ampun dan maaf atas keterlanjuran kata atau kekasaran bahasa

salam aidilfitri daripada
Tinie-Aelek-Fatin-najwa

rossysweety said...

salam perkenalan ,

macam senang ajer buat biskut ni..nak cuba la nanti ye .

Asmara said...

Kak Fiza! ni biskut paling digemari. laju2 klik blog akak nmpk biskut sarang semut nih. hihi... rindu zaman sek dulu selalu buat. :D

Juwita Jamaludin said...

salam kak .. lama tak makan sarang semut ni kak.. dulu kalau gi umah orang ada biskut ni tentunya nak rasa.. selamat hari raya kak

zaharah said...

askum..thanks 4 the recipe..sedap n rapuh..

Mamasya said...

Slmt Menyambut Hari Raya Aidilfitri buat Fiza sekeluarga,maaf zahir batin.biskut sarang semut lama tak buat...

cikmanggis said...

selamat hari raya buat fiza sekeluarga.Maaf zahir dan batin.

Anonymous said...

salam nk tanya, mana lg sedap, guna tpg jagung atau tpg kastard n apa bezanya? hrp dpt membantu.

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)