Followers

Monday, August 01, 2011

Bubur Jagung


Insya Allah sekejap lagi kita akan berbuka puasa. Sementara menunggu waktunya, ayoh layan mata dengan menu simple ni... resipi simple dimple kat Mesra.Net. Terima kasih kepada tuan punye resipi. Actually, klu x google pun, mmg aku akan buat bubur cemni... sajalah aku kongsikan resipinya lebih details kat sini hokey...

Buat bubur jagung ni untuk berbuka puasa nanti... untuk pemanis mulut lepas makan nasi. Anak2 & en hubby memang suka makan bubur jagung asalkan tak letak sagu. Telur katak, panggil en hubby. Mulut mamanya ok aje... ade sagu ok, takde sagu pun ok jugek.

Bahan2
300 ml santan cair

150 ml santan pekat
150 gm biji jagung (direbus)
100 gm gula melaka
30 gm sagu biji
50 gm gula pasir
1 helai daun pandan

Cara2
Didihkan santan cair, gula melaka, sagu biji dan daun pandan. Apabila sagu masak, masukkan pula gula pasir, jagung dan santan pekat ke dalamnya. Biarkan ia mendidih selama 3 minit dan angkat, bolehlah dihidangkan.



6 comments:

Amie said...

Selamat berbuka puasa Fiza,
bubur jagung memang satu menu berbuka yang enak!

Fiza Nordin said...

amie,
terima kasih :D
jom makan!

Juwita Jamaludin said...

selamat berbuka kak sedap bubur jagung memang dalam list menu berbuka nanti

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum fiza..
wah buat bubur jagung yer berbuka smlm... mmg sesuai tu..

Fiza Nordin said...

ita,
terima kasih...nnt layan kat 'umah' ita pulaklah ye...

Fiza Nordin said...

diana,
wsalam... sedap!

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)