Followers

Thursday, August 11, 2011

Green Pea Cookies


Resipi biskut simple as possible... amat senang nak buat dan bahan2 yang digunakan pun tak banyak sangat. Rasanya ala2 biskut mazola gitu tapi digantikan dengan kacang pea. Yeaaa I like uollllsss!

Actually aku buat ni hujung minggu yang lalu. Lepas bersahur terus menggigih membancuh adunannya. Semuanya berjalan dengan lancar sebab bahan2nya semua ada dalam gobok.

Aku tak ingat aku dapatkan resipinya dari mana. Dah lama dalam simpanan. Yang aku ingat, tahun lepas pun aku ada buat. Aku buka untuk tempahan tapi being honest, sambutannya kurang. Orang pelik sebab kacang peas dibuat biskut. Mereka sudah biasa dengan kacang tanah aka mazola cookies.


Tahun ini, seperti juga tat nenas, aku tak buka untuk tempahan tapi berderet2 pula yang nak menempah, serupalah dengan cookies ni. Kalau rasa2 malas nak buat sendiri menggentel2, silelah hubungi aku. Insya Allah, aku boleh buatkan. 60pcs - RM22.

Tarikh pengambilan tempahan sebelum atau pada 27hb Ogos, 2011 (Sabtu).
Kepada yang rajin, ayoh kite tengok resipinya hokey...

Bahan2
130g tepung green pea

90g gula icing

1/4 sk garam

170g tepung naik sendiri

100g minyak sayuran


Sapuan

1 telur - kuning

1/2 sb susu segar


Cara2
- Campurkan semua bahan kering dan gaul serata. - Sedikit2 tuang minyak hingga adunan menjadi doh yang tidak melekat di tangan. - Kepal2kan adunan menjadi bebola kecil. Jarakkan bebola di atas kertas pelapik kerana apabila dibakar, adunan akan mengembang. - Sapu sedikit bancuhan kuning telur di atas adunan. - Bakar 170c (ikut kesesuaian oven masing2) - +-15min - sehingga permukaan kecoklatan.
Selamat mencuba :D


20 comments:

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum Fiza. kiter pun suka sangat biskut ni..every year mesti buat. this year nak buat jugak, selongkar resipi tak jumpa2 la plak..nnt nak try resipi fiza pulak. pernah last year try resipi dr Bagus klu tak silap, ia berderai mudah pecah..huhuhu..

IdaShazana said...

sedap biskut nih. 1st time makan lepas bos bagi. rasa jakun bila tengok biskut tu warna ijao.

Rabiatun Adawyah said...

thanks yer Fiza..

intan morsalin said...

slm perkenalan...

singgah sini tgk resepi cookies ni..tringin lak nak try utk raya ni..tgk bahan n cara wat pon simple jek..leh la try..

tqvm fiza sudi share resepi....

slamat berpuasa & i follow fiza nordin

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Dik Fiza....hrmmmm nanti Akak pun rasanya nak try....Insyallah...kalau ada jodoh...Akak hangkut resepi dari sini ya...TQ ya!

Amie said...

uiiii.... rajinnya dik! ada warna lagi tu, kuih ni memang tiap2 tahun ada di meja, tapi beli ajelah... tak pernah buat lagi...

Amie said...

uiiii.... rajinnya dik! ada warna lagi tu, kuih ni memang tiap2 tahun ada di meja, tapi beli ajelah... tak pernah buat lagi...

Fiza Nordin said...

k tun,
actually sy ada 2 resipi cookies camni... tak ingat ambik dr mane tp resipi yg lagi 1 tu belum pernah try buat.dr tahun lepas pun gunakan resipi yg ni je... dah puas hati dgn hasilnya... cubalah kak... klu2 berkenan di hati, alhamdulillah :D

Fiza Nordin said...

ida shazana,
kekekekeee same le kite... mmg jakun pada mulanya. sbb sebelum2 ni taunye biskut kacang tanah (mazola) jek, kan...tp klu x silap, biskut kacang pea ni lebih seninom dgn bangsa cina. klu tak silaplah (betuikan klu kite salah) :D

Fiza Nordin said...

k tun,
alhamdulillah, terima kasih kembali :D

Fiza Nordin said...

intan morsalin,
alhamdulillah... cuba jangan tidak2 k. senang je tu, insyaAllah :D
terima kasih sudi singgah & follow kite... kite singgah 'umah' awak pasni ye...

Fiza Nordin said...

k watie,
syesyame kak :D

Fiza Nordin said...

amie,
amboi teruja nooo sampai 2x komen yg same kuaq heheheee tahun ni try buat...sonang je tu...gentel2 jek hahahaa

yusparisa said...

fiza, sy dh lama mkn biskut ni, 2tahun lepas, tp cr kat kb xde jual, aritu g shah alam pun ada utk try je sbb dia nk tgk ada sambutan x biskut tu, so xleh amik tempahanla, dh jumpa resipi ni lehla try wat..hihi, tq..tp tepung kacang pis tu ada jual kat mana2 kedai bakery ke?

Fiza Nordin said...

kak yusparisa,
tak surelah pulak ade jual di semua kedai bakeri atau tidak. tp pernah terbaca dalam satu blog (tak ingat nama blog) dia guna kacang peas yg kudap2 tu dan blend & tapis. sebab dia tak jumpa tepung kacang peas ni... lg satu jangan silap, of coz tepung kacang peas ni warna hijau ye... sbb kat kedai bakery pun ada jual 1 jenis tepung tu namanya 'green pea flour' dan warnanya putih. yg tu sah2 bukanlah tepung yg digunakan utk resipi ni...just share an info :D wallahualam...

Anonymous said...

It can bе a chef's time period for 'a destіnation for all anԁ аnything in its ρlace'. At least fifty one % should always be com, however normally up to 75% is put to use. Cloth markers have even been implemented and can be handy to contact-up the sections on the shoes where exactly the coloration did not require (the seams specially).

Check out my web blog; stainless steel pizza stone

Anonymous said...

Chicago pizzа iѕ usuаlly meatу (somе variants comе stuffed with
chеesеs and meat laуeгѕ) anԁ it
is eaten with a knіfe and forκ.
After yοu've got the crust rolled out, transfer it to your pan or pizza stone. I don't like рizzа sauces, so I οpt to
use two cans of diсеd tomatοеs as the fiгst layeг-one сan оf plаin
and the othеr of Italian.

Take a loοk аt mу pаge .
.. pizza pan avon lake ohio

Anonymous said...

Wаy cool! Ѕοmе νеry valid points!
I appreciate you рenning thіs article anԁ
also the reѕt of the site is reаlly goοd.


Ѕtop bу my ωeb-site ::
augen Lasern frankfurt

Anonymous said...

Waу cool! Some very valid pointѕ! I aρpreciate yοu
writing this write-up plus the rest of the site іs аlso rеally good.


Ϻy sіte: http://zvworld.ru/bhmwiki/index.php?title=Участник:EvelynCau

Anonymous said...

My bгother recommеnded Ӏ may likе this website.
He was onсe totallу right. This submіt аctuallу madе mу day.
You can not consider just how much time I had
spеnt for this info! Τhankѕ!


My рage; national bathroom remodel month

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)