Followers

Wednesday, August 03, 2011

Iftar 2 - Juadah Yang Simple Aje...


Dah petang baru nak buat laporan... hehehee. Tadi sibuk dengan 1 urusan. Ke KL aku, sengsorang... naik kereta, bukan naik bas atau perkhidmatan awam. Berpusing2 menawaf bangunan. Padahal tempat yang aku nak pergi tu sebenarnya depan mata aje... adeh!!! Rasa nak sekeh kepala sendiri. Tapi salah mereka2 yang berkenaan jugak pasai tak leta signboar atau pantakkan nama bangunan tu beso2!!! Haishhh Cukup2lah tu pasai hal tu... yg mane akan ku entrykan kemudian kisahnya. InsyaAllah minggu depan, kalau ada umur yep... buat masa ini, biarlah rahsia.

Iftar ke 2 semalam aku masak yang simple dimple aje... ikan pelaling masak taucu, jantung pisang (pemberian Kak Yan-jiran selang sepintu) rebus, cicah sambal belacan dan ikan pelaling goreng. Lepas dan siap2 masak, Boy request nak minum air tebu. "Boringlah asyik minum air teh aje..." Ohohooo gitu ropernye....;P Ikutkanlah. Then masa nak keluar dari pintu rumah, "Ma, beli roti john sekali ek..." Uiksss lebeh ko anak oii!!! Ikutkan jugaklah... Huhuhuuu...

Ke bazaar ramadhanlah aku, en hubby dan Mierza. Dua beradik tu tinggal di rumah berbekalkan kartun di tv. Hikhikhikk...Yang nak dicari 3 benda saja - air tebu dan roti john request dr Boy dan buah tamar request diri sendiri, en suami dan Boy jugak. Baby tak suka. Masa berbuka siap kena paksa dengan en hubby suruh telan walaupun sebiji. Kehkehkehhh Itu mudak mmg manyak hal!

Puas hati dengan roti john yang aku beli semalam. Rotinya lembut. Terasa telur dan dagingnya. Sos pun lebih. Terasa segalanya. Tak taulah oleh sebab lapar ke, jadi sedap sesaje ape pun yang lalu kat tekak.


Begitu juga, puas hati dengan buah tamar yang aku beli tu... lembut dan manis. Harga pun tak mahal. Satu kotak tu cuma RM9 je. Mak cik yang jual kata tu tamar madu. Owh, saya sangat suka madu then en hubby tambah, "jangan u bermadu sudah..." Uikssss mulut tadak ensoren!!!

8 comments:

el said...

smlm pun el ada masak taucu..tp sotong tauchu..hehehe

Fiza Nordin said...

l,
akak tak penah try...sll klu masak tauchu ikang jah... kekekeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

roti john tu menu wajib bulan puasa family akak.. tp wt masa ni.. masih bertahan lom singgah bazar ramadan lagi.. hehehe.. esok lusa tak taulah kan.. dlm kepala kalau gi bazar cuma ingatkan roti john dgn murtabak aje.. yg lelain tu terrrrbeli kalau terrrrtengokla kan.. tu yg malas nak singgah tu.. karang byk lak yg terrrrrbekenan.. hehehe..

Juwita Jamaludin said...

salam kak .. ita pun maska simple2 je bulan puas ni.. tak lalu makan sangat.. makan sikit je.. tambahan buka puasa sorang2 hubby selalu balaik lambat

Fiza Nordin said...

k madiha,
berapa banyak 'TERRRR' daaaa hahahahaa
tp sungguhla kak oiii, klu dah sampai bazaar ramadhan tu, sumenye tiba2 jadi idaman kolbu padahal sebelumnya cuma nak cari 1/2 makanan je...

Fiza Nordin said...

ita,
alahai syian dia bbuka sgsorang ek..klu dekat boleh akak temankan hehehee

Naz said...

Assallamualaikum Fiza..
Fiza, Naz minta izin letak link blog Fiza ke blog naz ye. Follow you too.. Ishhh..ayat hubby you..seram naz dengar..huhuhuh...

Fiza Nordin said...

naz,
silekan & thanks
hehee hubby tu mmg suka gitu...harap2 tak jadi kenyataanlahkan huhuhuu

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)