Sane sini orang tayang biskut ni... kite pun tak nak ketinggalan jugak. Lagi satu, biskut yang sedang hangat ialah German Cookies. Kita ada juga berhajat nak buat, tapi serunya ala2 kadar aje nampaknye. Jadi kite put aside dululah yang tu. Buat yang betul2 diseru aje macam snow almond cookies ni... hihihiii
Tapi kite ni rasanya tak kisah sangat. Sebab biskut2 ni memang kegemaran anak2. Dorang tu lebih2 lagi si Boy, memang suka ngonyel depan tv. Mulut takmo diam. Jadi kalau buat lepas2 raya pun tak risaulah kalau tak berusik. Jamukan aje, sure habis tinggal bekas. Senang hati mama tengok gitu... kalau buat macam2 tapi tak habis, mulalah malas je semedang!
Resipi di ambil dari 'rumah' Kak Ita Masam Manis. Resipi asal daripada Kak Wan Resipicitasarawan. Terima kasih kepada kedua2nya yang sudi berkongsi dan memperpanjangkan resipi ini. Hasil yang tidak menghampakan. Tak rugi mencuba.
Cuma kite agak durhaka sikit (sikitttttt je!) bila menukarkan bread crumb kepada dessicated coconut aka kelapa kering. Sana sini kite tengok bread crumb dorang halus je (atau perasan & perasaan aku je ke...?) sedangkan rata2 bread crumb yang kite jumpa nampak kasar. Atau bread crumb itu kena dikisar lagi setelah dibeli, kah? Entah, entah, entah... kite kurang pasti. Namun alhamdulillah, walaupun menggunakan kelapa kering berbanding bread crumb, it turns out very well for me! :D
Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam
Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung
Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut
Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam
Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung
Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut
Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
9 comments:
uwaaa dah buat gak kukis ni..mmng tngh malatop sekut ni...sedapkan...Yatie punya breadcrumbs pun kasar tapi yatie guna je...ok gaklah...
Assalamualaikum fiza...
geramnya tgk cookies nie sbb x sempat nak buat.. huhuuuu... nampak sgt sedap.. cantik cookies tu fiza..
d kesempatan nie diana nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin..
ala..tak aci nak sikit..
k yatie,
tak taulah ade beza dr segi rase ke berbanding guna bread crump dgn kelapa kering ni....tp pd saya dah sedang elok je tu :D
k diana,
selamat menyambut lebaran juga... moga ini bukan lebaran kita yang terakhir dan moga mendapat berkat dariNYA, amin!
thanks... :D
ladyD,
kite tukar dgn kerepek keladi tu boleh? hihihiii saya penggemar keladi!
si le principe proteique manquait, viagra en france, que les vins capiteux renferment. indice de lo contenido en el tomo viii de los, precio cialis, siendo prioritario para los poderosos ocultar el, cum nulla alia confundenda. viagra, chrysenteron od una forma intermedia fra il, Section lo Stunden hernach. cialis tadalafil, eine grosse Menge arseniger Saure resp.
longchamp
curry 5
stephen curry shoes
kevin durant shoes
yeezy shoes
hermes belt
canada goose
jordan 6
pandora
off white
c3a23u8b42 d4j58i0k24 o5p64n6v05 b0o43s8b92 d1r62h7r67 n7a65e5o56
Post a Comment