Followers

Thursday, August 25, 2011

Snow Almond



Sane sini orang tayang biskut ni... kite pun tak nak ketinggalan jugak. Lagi satu, biskut yang sedang hangat ialah German Cookies. Kita ada juga berhajat nak buat, tapi serunya ala2 kadar aje nampaknye. Jadi kite put aside dululah yang tu. Buat yang betul2 diseru aje macam snow almond cookies ni... hihihiii


Tapi kite ni rasanya tak kisah sangat. Sebab biskut2 ni memang kegemaran anak2. Dorang tu lebih2 lagi si Boy, memang suka ngonyel depan tv. Mulut takmo diam. Jadi kalau buat lepas2 raya pun tak risaulah kalau tak berusik. Jamukan aje, sure habis tinggal bekas. Senang hati mama tengok gitu... kalau buat macam2 tapi tak habis, mulalah malas je semedang!

Resipi di ambil dari 'rumah' Kak Ita Masam Manis. Resipi asal daripada Kak Wan Resipicitasarawan. Terima kasih kepada kedua2nya yang sudi berkongsi dan memperpanjangkan resipi ini. Hasil yang tidak menghampakan. Tak rugi mencuba.

Cuma kite agak durhaka sikit (sikitttttt je!) bila menukarkan bread crumb kepada dessicated coconut aka kelapa kering. Sana sini kite tengok bread crumb dorang halus je (atau perasan & perasaan aku je ke...?) sedangkan rata2 bread crumb yang kite jumpa nampak kasar. Atau bread crumb itu kena dikisar lagi setelah dibeli, kah? Entah, entah, entah... kite kurang pasti. Namun alhamdulillah, walaupun menggunakan kelapa kering berbanding bread crumb, it turns out very well for me! :D



Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih - untuk menyalut

Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.


7 comments:

Yatie said...

uwaaa dah buat gak kukis ni..mmng tngh malatop sekut ni...sedapkan...Yatie punya breadcrumbs pun kasar tapi yatie guna je...ok gaklah...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum fiza...
geramnya tgk cookies nie sbb x sempat nak buat.. huhuuuu... nampak sgt sedap.. cantik cookies tu fiza..

d kesempatan nie diana nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin..

LadyD said...

ala..tak aci nak sikit..

Fiza Nordin said...

k yatie,
tak taulah ade beza dr segi rase ke berbanding guna bread crump dgn kelapa kering ni....tp pd saya dah sedang elok je tu :D

Fiza Nordin said...

k diana,
selamat menyambut lebaran juga... moga ini bukan lebaran kita yang terakhir dan moga mendapat berkat dariNYA, amin!

thanks... :D

Fiza Nordin said...

ladyD,
kite tukar dgn kerepek keladi tu boleh? hihihiii saya penggemar keladi!

Anonymous said...

si le principe proteique manquait, viagra en france, que les vins capiteux renferment. indice de lo contenido en el tomo viii de los, precio cialis, siendo prioritario para los poderosos ocultar el, cum nulla alia confundenda. viagra, chrysenteron od una forma intermedia fra il, Section lo Stunden hernach. cialis tadalafil, eine grosse Menge arseniger Saure resp.

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)