Salah satu menu semalam.
2 hari berturut2lah makan daun ulam raja di rumah ni sbb nak menghabiskan stok. Alhamdulillah, dah habis pun. Kalau disimpan2 takut terlupa. Takut juga hilang selera dan takut juga daunnye layu. Tak sedap pula nak dibuat apa2 dan sudahnya toing2 dlm tong sampah. Bazir!
Even masa beli tu pun dah memang siap menu dalam kepala. Separuh buat ulam dan separuh lagi buat kerabu. Syukur, terjadi seperti yang dihajati :D
Resipinya memang tak beza langsung dengan sambal kelapa yg aku buat kelmarin. Boleh skroll bawah sikit atau klik di SINI Kalau korang ada resipi yang lain, bolehlah kongsi2kan ye... next time, boleh gak aku coba...
Yang aku pernah tahu, ada orang goreng sekejap supaya kelapa tu tahan lama sikit. Tak cepat tengik. Tapi kalau nak terus dimakan, boleh je tak yah goreng & terus ngap. Yang aku buat ni, aku goreng sekejap. Jadi boleh simpan sikit untuk sahur tanpa masuk peti ais. :D
2 hari berturut2lah makan daun ulam raja di rumah ni sbb nak menghabiskan stok. Alhamdulillah, dah habis pun. Kalau disimpan2 takut terlupa. Takut juga hilang selera dan takut juga daunnye layu. Tak sedap pula nak dibuat apa2 dan sudahnya toing2 dlm tong sampah. Bazir!
Even masa beli tu pun dah memang siap menu dalam kepala. Separuh buat ulam dan separuh lagi buat kerabu. Syukur, terjadi seperti yang dihajati :D
Resipinya memang tak beza langsung dengan sambal kelapa yg aku buat kelmarin. Boleh skroll bawah sikit atau klik di SINI Kalau korang ada resipi yang lain, bolehlah kongsi2kan ye... next time, boleh gak aku coba...
Yang aku pernah tahu, ada orang goreng sekejap supaya kelapa tu tahan lama sikit. Tak cepat tengik. Tapi kalau nak terus dimakan, boleh je tak yah goreng & terus ngap. Yang aku buat ni, aku goreng sekejap. Jadi boleh simpan sikit untuk sahur tanpa masuk peti ais. :D
8 comments:
sedapnye kerabu!~ memang peberet tau....suke meratah jer kejenya :)
sama laa kita mkn kerabu smlm.. hihi.. tun suka betol mkn kerabu, tp kerabu ulam raja x penah try lagi. kt sini kene wat kerabu yg xde kelapa. mmg susah betul nk cari kelapa parut fresh, nk guna kelapa kering takut x sedap pulak.
noorsha,
ehehee samele kite.... secubit demi secubit udahnye tgk2 dah surut hihihii
kak fiza suka sangat keranu sedap..:)
kak fiza suka sangat keranu sedap..:)
Aslmkum Fiza
Suka kerabu daun gini...tambah letak kelapa...sedap..boleh membuka selera. bulan puasa ni tak sempat buat lagi.
ita,
tq,jom makan...kat nihon ade juai ulam ke???
mamasya,
wsalam... mmg terbuka selera kami suami isteri hehehee anak2 belum pandai makan lagi.budak2... asal daun ijau je dikatekan pahit...
Post a Comment