Followers

Monday, March 02, 2009

Muffin Pisang Coklat Cip


Satu hari kalau masuk dapur setakat buat susu Mierza, masak air dan bancuh air teh saja memanglah rasa tak lengkap hidup aku. Ada je bende yang terlintas dalam kepale hotak aku nak buat sesuatu kat dapo tuh. Lainlah kalau tak ada kat rumah sendiri, kan...

Jadi aku buatlah something - muffin. Resepi ni aku amik kat salah satu web omputih. Tak ingat kat mane tapi aku ada edit sikit. Tambah tolak bahan-bahan mengikut selera sendiri dan mengikut bahan-bahan yang ada dalam gobok.

Pada tekak aku memang sedap dan gebu saja isi dalam muffin ni. Teksturnye lembut... kalau tak caye, cubelah...


Bahan-bahan
245g Tepung gandum
100g gula kastor
50g gula perang
1sk baking powder
1sk soda bikabonat
1/4 sk garam
65g coklat cip
2bj telur - dipukul sedikit
100g marjerin - dicairkan
454g pisang - dilenyek
1sk esen vanila

Cara-cara
- Panaskan oven 200c.
- Dalam satu bekas, campurkan tepung gandum, 2 jenis gula, baking powder, soda bikabonat, garam dan coklat cip. Gaul bercampur dan ketepikan seketika.
- Dalam satu bekas lain, campurkan pisang, telur, marjerin cair dan esen vanila. Gaul sebati.
- Tuangkan pula bahan-bahan tepung. Gaul sekadar untuk disebatikan saja.
- Sudukan ke dalam bekas muffin paras 3/4 acuan.

Adunan ni kalau disudukan ke dalam mangkuk muffin dapat +-12 ketul. Kalau dalam bekas cupcakes macam aku punye ni dapat 15 ketul.

10 comments:

MUMMY ILA said...

akan kubuat hujung minggu ni...

Rafizah Nordin said...

ila,
okey...

:: HUSNA :: said...

akak blh x jgn msk yg sedap2.... wat husna jeles nih... nk buat gak tp malas dan x pandai... hihi

Noorma Ismail said...

Mana ko beli cup tu? cantik le plak...kat umah aku ni bila wat muffin pisang jer jadi keras membatu,,ko punya ni gebu dan lembut, leh ler aku cuba nanti..Pisangnyer mane? lom masak lagi kat pokok...

Rafizah Nordin said...

husna,
uiks...ko yg malas, aku lak tak leh masak???bahaye ni... hahaha!!!

noorma,
cup tu aku beli kat BWY le...aku buat malam semalam.aku makan mase panas2 smalam mmg sedap.pagi ni aku makan pun still lembut.cubelah nnt ye...

fazilzura said...

Kak piza..
wahh daku teruja nak wat mufin ni kak ..

Rafizah Nordin said...

zura,
teruje?pe lagi?ujung minggu klu free buat la ye...senang je.tak yah pakai mixer pun...godek yg last tu pun sekadar campurkan bahan je...tak yah beria sgt...

Eda said...

gebusnya.... i likeee...

*amik tag yer..

Nur Syafawati said...

aku dok ushar kat choc chip yg dah mencair tu je kakza oi!!!huh..ni yg terasa nak wat muffin ni...(ckp je lebih)..kahh

Rafizah Nordin said...

eda,
thanks...

sya,
antu cekelet!ala... buat je la sya... dapat gak dina makan sambil2 layan intan.eh...intan ade lagi ke???hahaha

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)