Followers

Friday, March 06, 2009

Ayam Panggang Teriyaki


Wahhhh... ni gara-gara teringin tengok ayam 'bako' teriyaki kat umah Cik Mat Gebu. Sebelum ni ada tengok kat umah Kak Suzi dan umah Hana... kite pun buat nasi ayam makan dengan ayam ni... uhhh sedap, sedap!

Di sebabkan Baby masih proses pantang, jadi aku skip kicap manis tu. Bahan-bahan lain sume ikut resepi asal...

Cik Mat.... i kopipes aje ye.... ampunnnnn!!!


BAHAN-BAHANNYA :-)
3 kepingan besar ayam
3 camca besar madu
4 camca besar kicap manis (skip sbb Baby kene chicken pox)
1 camca besar brown sugar
3 inci halia, diparut halus
3 ulas bawang putih, diparut halus
1 camca teh garam halus (atau secukup rasa)

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ayam dibersihkan, kelar2. Kemudian gaul dengan semua bahan lain, perap 15 minit. Tak dapat nak perap lelame sbb Boy nak g sekolah.
2. Panaskan oven. Letak ayam atas loyan. Lapik dengan aluminium foil. Siram dengan bahan perap.
3. Panggang hingga masak. Nak tau masak, hiris sikit bahagian paling tebal pada peha ayam tadi, kalau air yang keluar jernih dan daging kelihatan putih, tanda ayam dah masak.
4. Bila ayam dah sejuk, siramkan ayam dengan lebihan minyak ayam yang bertakung kat alminium foil tu... Berkilat dan nampak basahlah ayam tu...

3 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

sedapnyer...nih wat lapo balik nih....

CatlinaFly said...

musim panggang2 lak ish ish..tadi g umah kak ina kl dgn kak are pun panggang2 gak!:)

Rafizah Nordin said...

aishah,
lapo? g makan gih...hehehe

cat,
akak dok flat.klu akak memanggang cam k ina tu,mau le akak kene maki dgn jiran tetangge hahaha!!!jadinye masuk oben je la...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)