Followers

Thursday, March 12, 2009

Buah Melaka aka Ondeh-Ondeh


Ondeh atau onde? Ntah... aku pun tak sure. Ape ha korang?? Hehehe...
Sebenarnya nak buat ni dari minggu lepas lagi tapi malaszzz. Tepung dan gula melaka dah beli dok simpan je la dalam bekas sebab takut dikerumuni semut. Kelapa parut pulak aku simpan dalam peti ais. Tapi mcm dah tak fresh la pulak kalau nak golekkan buah melaka aku ni...
Then, minggu lepas aku g umah kak yong, tengok2 dia buat kuih ni. Semangat untuk buat tu kembali semula. Tapinya baru hari ni terlaksana semangat tu, hehehe

Kalau ikutkan bukanlah susah mane pun nak buat buah melaka ni, kan...? Bahan-bahan pun tak payah nak mencari beria. Mana-mana kedai runcit pun ada jual. Tapi kalau dah kena penyakit malas memang satu sen tak gune! Untuk kelapa aku pakai kelapa kering. Sodap gak... Tapi memang tak 'feel' mcm kelapa ori... So the moral of the story, len kali pergilah cari kelapa parut dan minta, "kasi kelapa putih aje ye..." ngeh...ngeh...ngeh...

13 comments:

♥ Eda ♥ said...

aah kuih paling senang yg aku tere buat kat msia dulu..hehe... patutla aku tgk halus je kelapa tu... aku pun kat sini kena pakai kelapa kering... klau tak jenuh nak kena parut kelapa sendirik..hehe

SiS-lin said...

ermm anak lin suke mkn ondeh2 ni...selalu mmg bt,klu beli x cukup...

Rafizah Nordin said...

eda,
nnt balik sini buat utk aku eh.. hahaha

Rafizah Nordin said...

sis lin,
kalau beli makan sorang bolehlah beli tp klu makan reramai & ade lak yang fev kena buat la....
alahai teringat bulan pose,kuih ni mmg top kan...?

MUMMY ILA said...

kuih feveret aku..kuih paling pantas aku buat. slalu gak aku buat kuih ni. cuma amik masa 10min dah siap sebesen onde2..lepas tu ngap..ngap..ngap...

ai said...

Kueh feberet Along ni! wei, cantek halus je kelapa parut tu aku tengok..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

nak sikit....dulu masa budak2 suke noi...

Bibu said...

owh ni mmg feberetku..senang plak tu nak buat

Nur Syafawati said...

patut la gebuuuuuuu je aku tgk kelapa ko...rupenyer kelapa kering..heheh..tapi nampak mcm karpet kak za..sgt chumel..heheh.sayang lak nak mkn..ahaksss

Rafizah Nordin said...

ila,
mmg sonang baitu mmbuatnye tp klu dah kene penyakit tak de ubat tu mmg payah leee

ai besan,
cantik le...segere...

aishah,
akak dah jadi mak budak ni pun masih suker :D

bibu,
ye sgt senang...

sya,
hehehe....

ummiumaira said...
This comment has been removed by the author.
ummiumaira said...

aduhai k fiza..... onde2 kalu sepinggan 2 kejap blh abih

Rafizah Nordin said...

ummiumaira,
betul tu...tak sedap kan... :D

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)