Followers

Monday, March 02, 2009

Baby -vs- Chicken Pox


Huhuhu... aku ingatkan anak2 aku dah terlepas dari virus ni sebab beberapa bulan lepas (kalau tak silap penghujung tahun lepas) sane sini aku dengo anak2 depe kene chicken pox ni... Tapi alhamdulillah anak aku tak kene jangkitan tu walaupun anak2 buah aku sendiri ada yang kena virus ni.

Kelmarin, baby ada tunjuk sebiji chicken pox tu kat bawah ketiak dia (dalam gambar). Tapi aku ingatkan dia kutil sebab dia ni memang pantang ade bekas2 luka,tangannya gatal jek nak mengutil. Tapi rupernye itulah ibu Chicken pox tu.

Semalam aku perasan kat muka dia bintik2 merah. Aku sangkakan digigit nyamuk. Cakap jugak dengan hb tapi muka Boy tak ada pula. Hb kate, "udah nyamuk tu nak gigit Baby jek,tak nak gigit Boy." Hahaha statement hb aku...


Tapi bila dah naik tengahari, barulah bintik2 merah tu mengisi cecair tu. Masa tu aku kat rumah kak yong kat Sepang. Baby pun dah tak tentu arah. Gatal & miang2 agaknye. Rumah Kak Yong ni pun memang panas. Hb ajak baliklah. Kul 3 kami dah balik. Sebelum sampai rumah, hb beli air kelapa. Dia minum air kelape tu sebiji sorang, hambik kau!

Tapi baby tak demam. Badan dia tak panas. Membuatkan keaktifannye stilllll superb. Adeh pening kepale aku. Pagi ni dia tak sekolah. Boy pun ada kat rumah sebab Boy sekolah petang. Udahnye main tak hingat donia. Dia orang menjerit2, last2 macam biase, suare aku lah yang menjerit. Menjerit suruh dia orang diam!
Uhhhhh tensen aku klu dia orang 2/2 ade kat umah...

Ps: Thanks Noorma beritahu pasal daun bambu tu. Aku pun ade dengar petua dan cara pengubatan tu. Manelah aku nak cari daun bambu ni... takut le pulak aku nak pergi kuil India tuh... silap2 kang aku lak yg demam. Tengahari ni aku nak bawak dia g klinik.

13 comments:

SaRaH^HaNiM said...

sian bb...kk za p la cari daun semambu tu !! ko redah jer dlm kuil !...sian bb aku tgk .

MUMMY ILA said...

daun semambu mmg utk ilangkan miang badan. Mintak je keling tu.. "ayya..saya mau daun semambu skit bole? mau angkat kasi sama anak saya kicik punya budak..kena itu chiken pox!.."
jgn main amik je..kang setan dia marah

ai said...

ayoyoooooo...
mesti merenyam badan baby..syianye dia..

cepat2 sembuh ye..

Noorma Ismail said...

Fiza, bukan kat kuil jer, kat tempat lain pun ada jugak..tp kat kuil india kompom ler ada, pokok kebesaran diorang tu.. kalo ko rajin, jom g bangsar, kat TNB bangsar tu, bahagian bawah tau (bukan HQ) ada pokok bambu, tu dekat kuil (tp kuil tu takde orang..ko suruh ler pekerja tnb kat situ amikkan kat ko..panjat ker..diorang tak marah punyer.,,.sbb dh tau kalo orang amik daun tu, mesti nk ubat demam campak...aku memang slalu amik kat situ jer..

Suzi said...

alahai kesiannya baby...moga cepat sembuh...

Eda said...

siannya bb... tapi bole senyum lagik.. aku tak penah kena chicken pox lagik..so tak tau cemana petua2 nak cepat redha kan chicken poz tu..semoga bb cepat sembuh.. n org kata jgn mkn kicap kot..takut nanti luka tu berbekas..agaknye la..

Rafizah Nordin said...

thanks thanks thanks to everyone...

tghari tadi lepas anto Boy g skul, aku dah singgah klinik. hb tunggu kat kinik tu sbb kinik tu dekat ngan tempat keje dia.ade gak cakap ngan hb pasal daun semambu ni tapi hb kate xpe,kite cube dulu cara ni klu baby masih camtu gak barulah usahakan cari daun tu...

skrg ni baby mmg makan pantang la.makanan yg gatal2 xbagi dia makan.kicap dan kopi pun tak bagi gak.kate org nnt parutnya hitam2.alah jatuhla saham anak dare gua.kikikikkkk

yg beshnye hb siap cakap "u tak yah masak la buat sementara ni.merenyam anak kang..."
vavava!!! itulah ayat yg ku tunggu2...hahaha! amik kesempatan betul mama ni...

Aishah@Ariffin@Aqil said...

sian kat baby...selamat ler aqil dah lepas..tp mmg kesian ler kalu + ngan demam sekali...

ade sorang doktor cdgnkan amik suntikan...tp ms tu aqil pon dah kena so tak yah amik ler...

ingat kan dah abis...sekali mai jepun kena lagi...coz masa yg 1st kena tak abis sampai kaki...mujur yg kat jepun kena tu tak lama...

inahar ali said...

fiza..ciannye kamu..nasib baik anak2 akak seme dh kena serentak masa kecik dulu..masa tu baby yg kecik baru umur 2 minggu...fuh..tension x hengat! akak la kena masa belajar matrikulasi kt usm..mak datuk sebulan x pi kelas..serangan plg teruk kat muka ku yg cun ni..biji besar2 & rapat2 hampir bercantum..adoyai!

Rafizah Nordin said...

aishah,
klu ikutkan akak sendiri pun dulu keluar tak habis.kene dulu mase darjah 5 kot...seriau gak nih kot kene lagik sekali, hahaha

k ina,
mmg sadis la ek...

:: HUSNA :: said...

husna n adam pon prnh kena... mmg dasyat ler penangan chckn pox nih.... mmg pengalaman yg x dpt dilupakan la.... ngeri tgk muke sndiri kt cermin.... hahaha... cm ape ek...

Nur Syafawati said...

cian nye anak aku sorang ni...kena chic pox...hhuh..teringat lak time aku kena kecik2 dulu..abis mak aku lumur badan ngan bedah sejuk..pastu..dia libas2 ngan daun bambu tu..huhuh.gatal sgt weh...moga bb cepat sembuh ye..jgn mkn gatal2..mkn sayur je..vegetarian..hehhee

Anonymous said...

Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have
to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Also visit my web site ... Trimextrin Health

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)