Followers

Saturday, October 10, 2009

Lauk Pauk Kami...

Sambal Tumis Udang

Kacang Buncis Goreng Bertelur

Gulai Lemak Nenas wif Ikan Masin Talang

Ikan Masin Tenggiri

Sotong Goreng Tepung


Salam...


Saje2 nak kongsi lauk pauk di rumah aku ni untuk 3/4 hari lepas.

Sebenarnya di rumah ni ada menerima tetamu jauh. Bukan orang lainlah... abang ipar aku yang duduk di Pulau Pinang tu datang. Alhamdulillah beliau menerima pingat dari DYMM di Istana Negara. Tu yang mai KL menginaplah di rumah aku sejak dari hari Selasa yang lepas. Abang ipar aku ni seorang pegawai bomba dan tinggal di Tanjung Tokong dekat2 ngan balai bomba Bagan Jermal. Orang Penang tahulah kat mane ni kot no...???

Kakak aku yang aku panggil Nyah Tun ni sebenarnya adalah anak arwah apak aku dari isterinya yang pertama (sudah meninggal dunia lama dulu). Kami memang agak rapat jugalah. Aku (kami) pun sangat menghormati Nyah Tun dan suaminya yang aku (kami) panggil abang Yaakub.

Dari dulu pun kalau mai KL, abang Yaakub dan familynya pasti akan menginap di rumah kami dan kami pun seronok sangat kalau dapat tahu yang abang Yaakub dan keluarganya nak mai KL. Cuma kali ni abg Yaakub mai berdua je ngan Nyah Tun. Anak2 semua dah kerja. Anak yang last pun dah nak SPM. Kirenya dah bujang le...

Masa arwah mak masih ada, setiap kali mereka ni mai, mesti mak buatkan rendang perak yang menjadi kesukaan Nyah Tun. Siap bekalkan untuk dimakan dalam perjalanan pulang ke Penang. Tapi la ni mak dah tak dak... aku pun rasa macam teringat2 dan terasa2 air tangan arwah mak... hemp...

Tapikan... sebenarnya aku ni macam segan silu sikit nak masak beria2 untuk jamu kak & abang ipar aku ni tau... pasainye depe ni lebih kepada makan roti2 & kari2... almaklum abang ipar aku ni ala2 mamak sikit. Kak aku ni plak dah lame tinggai kat Penang... cakap pun dah pure loghat penang... hilang dia punye perak! eheheeee... tapi kewajipan harus dilaksanakan juga. Masak sajolah... better dari tak masak,kan... nanti serik lak kak & abg ipo ni nak mai KL & menginap kat rumah aku lagi.

Aku sayang depe nih... dahlah mak pak takdak dah... harap adik-beradiklah tempat mengadu dan bermanja...

Anak sedare dan emak sedare yang sebaye...


Hari Khamis malamnya kami ke Hotel JW Marriot, Putrajaya. Anak sulung Nyah Tun dan abang Yaakub (anak buah aku le...kami sebaya tau... ngeh ngeh...) - Elyn, ada kat sana. Elyn ni seorang pensyarah di UniKL MSI kat Kulim. Dia mai dan menginap di Marriot Hotel tu sebab student2 kat U dia tu konvo.

Anak buah aku ni dah kahwin tapi belum dikurniakan cahayamata. Duduk pun berasing dengan suaminya yang berkerja sebagai askar dan bertugas di Melaka. Suaminya orang Kedah. Permohonan Elyn untuk transfer ke Melaka dah diluluskan dan InsyaAllah bulan 12 ni Elyn berpindah ke Melaka. Dapatlah menjalani kehidupan sebagai isteri secara total nanti, harap2nya. Dan cepat2lah menimang cahayamata.


Anak2 aku yang 'sedikit' jakun... macam tak pernah tido hotel kowang nih! bikin malu papa & mama jek!

Mierza yang sangat behave (tapi sekejap je...) Sangat seronok dan selesa duduk atas itu kerusi agaknye. Biler aku nak angkat dia lepas tu dia melalak sakan! Dan, Baby yang tak sudah2 dengan 'peace'... heheeee

4 comments:

IMCurtain said...

Salam sejahtera,

Kami ingin mengajak anda menyertai komuniti blogger dari serata tanahair untuk mempromosikan blog anda di laman web kami.

Click pada butang 'Tutorial' untuk mengetahui cara menggunakannya. Pendaftaran adalah PERCUMA!

Daftar sekarang: Blogger Malaysia [Blogger's Meeting Point]

Malaysia Boleh!

FaizAmYAirieL said...

wahh banyaknye lauk pauk ko kak pza..mcm kat kedai tomyam lak..ehehee..wah tido j w marriot putrajaya erkk...5 star tu kalau aku harus la jakunn jgk..ekekekeee

Nur Syafawati said...

byk nyer lauk ko weh..ni mkn ke melantak..kahhhhhhhhh....x tahan gulai nenas tu...adehh...

kak..dah beso2 aku nengok anak ko...lame x jpe ko..nape x dtg umah aku ari tu.. :(

Watierman said...

Salam Fiza...wah orang Penang dah sampai KL...orang Kl bila nak turun Penang lak...akak tak makan roti & kari...kita makan nasik okay...bukan kandar yer!!hihihi...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)